News

Definitivat 2023. Ce reguli au de respectat profesorii care susțin miercuri proba scrisă a examenului

Profesorii debutanți vor susține, miercuri, examenul de definitivat. Proba scrisă este organizată în 42 de centre de examen.
18.07.2023 | 16:40
Definitivat 2023 Ce reguli au de respectat profesorii care sustin miercuri proba scrisa a examenului
Definitivat 2023. Ce reguli au de respectat profesorii. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Definitivat 2023. Profesorii debutanți care vor să își desfășoare activitatea în învățământul preuniversitar vor susține, miercuri, 19 iulie, proba scrisă a examenului național. Aceasta este organizată în 42 de centre de examen din întreaga țară.

Definitivat 2023. Proba scrisă a examenului se desfășoară miercuri

Ministerul Educației a transmis că în acest an au fost admiși 8.400 de candidați, din cei peste 8.900 înscriși. Cei care vor participa la examen au avut de respectat mai multe criterii. Concret, au fost admiși profesorii care au efectuat un stagiu de predare în specialitatea aleasă de minimum un an.

ADVERTISEMENT

Totodată, candidații trebuie să fi obținut calificativul „Bine” sau „Foarte bine”, în anul școlar 2022-2023. Un alt criteriu pe care l-au avut de respectat îl reprezintă media aritmetică a notelor obținute la cele două inspecții la clasă și la evaluarea portofoliului profesional, care trebuie să fie de cel puțin 8.

Proba scrisă care va avea loc miercuri, 19 iulie, începe la ora 09:00. Accesul în sala de examen se face între orele 07:30-08:00, pe baza unui document de identitate. Examenul va dura 4 ore, iar în anumite cazuri poate fi prelungit cu o oră sau două.

ADVERTISEMENT

Cei mai mulți candidați au optat pentru următoarele specializări: învăţământ preşcolar în limba română (2.668 de candidaţi), învăţământ primar în limba română (1.408 candidaţi). Alți 700 de profesori debutanți au optat pentru educație fizică și sport, iar 400 pentru psihopedagogie specială.

Ce reguli vor avea de respectat candidații

Profesorii vor fi obligați să redacteze lucrarea scrisă cu cerneală sau pix de culoare albastră, iar desenele sau graficele, cu creion negru. În cazul în care doresc să facă anumite corectări, profesorii vor tăia fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală. Schemele sunt tăiate cu o linie oblică.

ADVERTISEMENT

Candidații nu au voie să își schimbe specializarea pe care au ales-o atunci când s-au înscris la examen. După ce plicul cu subiecte a fost deschis, profesorii nu vor mai avea voie să intre sau să părăsească sala de examen. „Candidații care nu sunt prezenți în sală în momentul deschiderii plicului cu subiecte pierd dreptul de a mai susține proba scrisă, conform procedurii.”, arată edupedu.ro.

Cei care sunt prinși copiind sau efectuând orice altă tentativă de fraudă, vor fi eliminați din examen. Cei care vor să renunțe la examen, din proprie inițiativă, pot „solicita anularea lucrării, pe baza unei declarații și pot părăsi sala după cel puțin o oră, dar nu la mai mult de 3 ore de la deschiderea plicului cu subiecte”, conform regulilor.

ADVERTISEMENT

Când vor fi publicate rezultatele

De asemenea, profesorii nu au voie să lase semne distinctive pe foile de examen. Acest gest poate duce la anularea lucrării. Foile de examen vor fi numerotate cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colțul din dreapta.

Art. 9 – „(1) După încheierea lucrării, candidații numerotează foile de examen cu cifre arabe, în partea de jos a paginii, în colțul din dreapta, în spațiul preimprimat în acest scop, indicând pagina curentă și numărul total de pagini scrise, de exemplu: 3/5 pentru pagina a treia din totalul de 5 pagini scrise. Se vor numerota toate paginile pe care candidatul a scris, inclusiv prima pagină și paginile incomplete. Etichetele conținând codurile de bare se aplică numai în spațiile rezervate.”, se arată în regulament.

Rezultatele vor fi publicate pe 25 iulie la sediul si pe site-ul școlii în care a fost susținut examenul de definitivat. Contestațiile pot fi depuse pe 25 iulie, până la ora 20:00, respectiv pe 26 iulie, până la ora 12:00.

 

ADVERTISEMENT