News

Demisia lui Vladimir Putin, cerută de mai mulți politicieni ruși. Scrisoare semnată de reprezentanți din Moscova și Sankt Petersburg

Deputații municipali din Sankt Petersburg, Kolpino și Moscova au cerut demisia președintelui rus Vladimir Putin.
12.09.2022 | 20:29
Demisia lui Vladimir Putin ceruta de mai multi politicieni rusi Scrisoare semnata de reprezentanti din Moscova si Sankt Petersburg
Vladimir Putin are tot mai multe probleme în Rusia. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Vladimir Putin își pierde susținea chiar din rândurile politicienilor ruși, care pot observa cum ”operațiunea militară specială” din Ucraina nu decurge conform planului.

Deputați municipali cer demisia lui Putin

Deputați din 18 districte municipale ale orașelor Moscova, Sankt Petersburg și Kolpino i-au cerut demisia președintelui Vladimir Putin. Documentul semnat a fost publicat pe Twitter, conform CNN.

ADVERTISEMENT

”Noi, deputaţii municipali ai Rusiei, credem că acţiunile preşedintelui său Vladimir Putin sunt dăunătoare pentru viitorul Rusiei şi al cetăţenilor săi. Cerem demisia lui Vladimir Putin din funcţia de preşedinte al Federaţiei Ruse”, se arată în petiția publicată de Ksenia Thorstrom, un deputat local din Sankt Petersburg.

”Textul petiţiei este concis şi nu discreditează pe nimeni. Dacă sunteţi deputat municipal şi doriţi să vă alăturaţi, sunteţi binevenit”, a menționat Thorstrom într-o postare pe Twitter.

ADVERTISEMENT

Consilierii unui district al Moscovei au cerut, de asemenea, demisia liderului de la Kremlin. Gestul acestora poate fi considerat curajos, în condițiile în care orice opoziție declarată față de Putin se poate solda cu decesul sau cu ani grei de închisoare.

”Părerile dumneavoastră şi modelul dumneavoastră de guvernare sunt fără speranţă depăşite şi împiedică dezvoltarea Rusiei şi potenţialului uman al acesteia”, au transmis aceștia.

ADVERTISEMENT

Totodată, mai mulți deputați ai municipalității Smolninskoie din Sankt Petersburg au cerut, oficial, Dumei de Stat din Rusia să îl acuze pe Vladimir Putin de trădare.

În documentul respectiv se arăta că războiul din Ucraina ”aduce daune securității Rusiei și cetățenilor”. „În acest context, vă solicităm, în calitate de deputaţi ai Dumei de Stat, să veniți cu propunerea de a aduce acuzații de trădare împotriva președintelui Federației Ruse pentru a-l revoca din funcție”, se menţionează în apelul adresat Dumei de Stat.

ADVERTISEMENT

Oficialii respectivi sunt acum anchetați pentru acuzații precum discreditarea armatei ruse, conform oficialului local Nikita Iuferev. Operațiunea militară specială din Ucraina a trecut de 200 de zile, iar războiul fulger dorit de Putin s-a transformat într-un dezastru logistic.

ADVERTISEMENT