News

Demisie de ultimă oră. Frans Timmermans renunță la funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene

Demisie la Bruxelles: Frans Timmermans părăsește funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene. Află motivul acestei decizii.
22.08.2023 | 21:15
Demisie de ultima ora Frans Timmermans renunta la functia de vicepresedinte al Comisiei Europene
Frans Timmermans demisionează din Comisia Europeană pentru a concura în alegerile generale din Olanda. Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a anunțat, marți, 22 august, că vicepreședintele olandez Frans Timmermans își prezintă demisia din funcția sa în cadrul Executivului european. Timmermans intenționează să candideze la alegerile generale din Țările de Jos și va fi înlocuit temporar de către slovacul Maroš Šefčovič.

Frans Timmermans a demisionat

Această mișcare survine după ce Timmermans a fost confirmat cu puține ore înainte pe poziția principală în lista unei coaliții formată din social-democrați și ecologiști din Olanda, în perspectiva alegerilor programate pentru 22 noiembrie.

ADVERTISEMENT

Responsabilitățile lui Frans Timmermans în ceea ce privește politicile de mediu și climatice ale Uniunii Europene vor fi preluate “temporar” de către Maroš Šefčovič, un alt vicepreședinte al Comisiei Europene, conform unui comunicat oficial al instituției.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a exprimat recunoștința față de Timmermans pentru contribuția sa semnificativă în cadrul Comisiei și pentru angajamentul său în slujba cetățenilor Uniunii Europene. Demisia lui Timmermans a fost acceptată.

ADVERTISEMENT

“Îi mulțumesc lui Frans Timmermans pentru munca sa plină de pasiune și neobosită pentru a face din Green Deal o realitate. A fost un membru cheie din grupul de comisari.

Datorită contribuției sale excelente și a angajamentului personal puternic, am făcut pași uriași în direcția îndeplinirii obiectivelor Uniunii Europene de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic și am contribuit la creșterea ambiției globale pentru atingerea neutralității climatice.

ADVERTISEMENT

Contribuția lui Frans Timmermans în cadrul Comisiei și în proiectul european depășește cu mult Green Deal. El a contribuit la modelarea a numeroase proiecte ale Comisiei, într-un adevărat stil colegial”, a afirmat Ursula von der Leyen.

Timmermans candidează la alegerile din 2022

Frans Timmermans este un politician olandez care a deținut mai multe funcții importante în cadrul guvernului și al instituțiilor europene. Născut pe 6 mai 1961, el a avut o carieră variată în politica și administrația publică. Iată câteva dintre funcțiile cheie pe care le-a îndeplinit.

ADVERTISEMENT

Ministrul Afacerilor Externe al Țărilor de Jos: Timmermans a fost ministrul Afacerilor Externe al Olandei între 2012 și 2014. În această calitate, el a avut rolul de a reprezenta țara la nivel internațional și de a conduce politica externă olandeză.

Vicepreședinte al Comisiei Europene: În 2014, Timmermans a devenit vicepreședinte al Comisiei Europene, condusă atunci de Jean-Claude Juncker. Acest rol i-a permis să fie responsabil pentru mai multe dosare, inclusiv cele referitoare la transparență, relații interinstituționale și reglementări mai bune.

Comisar European pentru Migrație, Afaceri Interne și Cetățenie: În 2014, Timmermans a fost desemnat să ocupe funcția de comisar european pentru Migrație, Afaceri Interne și Cetățenie în cadrul Comisiei conduse de Jean-Claude Juncker. Această poziție implică gestionarea politicilor referitoare la migrație, securitate internă și chestiuni legate de cetățenie în cadrul Uniunii Europene.

Candidat la funcția de Președinte al Comisiei Europene: Timmermans a fost, de asemenea, candidatul Partidului Socialist European (PSE) pentru funcția de președinte al Comisiei Europene în alegerile europarlamentare din 2019.

În august 2023, Timmermans și-a anunțat demisia din funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene pentru a se putea concentra pe  alegerile generale din Olanda.

 

 

ADVERTISEMENT