News

Marcel Ciolacu, anunț privind pensiile speciale: ”Vom merge la Comisia Europeană să renegociem”

Marcel Ciolacu a făcut un anunț important în legătură cu pensiile speciale. Premierul spune că România va relua negocierile cu Comisia Europeană.
07.08.2023 | 23:52
Marcel Ciolacu anunt privind pensiile speciale Vom merge la Comisia Europeana sa renegociem
Pensiile speciale, subiect de negociere la Comisia European, anunță Marcel Ciolacu. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În ziua în care Curtea Constituțională(CCR) a publicat motivarea deciziei asupra modificării legii privind pensiile speciale, Marcel Ciolacu a venit cu o serie de declarații extrem de interesante.

Pensiile speciale, subiect de negociere la Comisia European, anunță Marcel Ciolacu

Luni seara, șeful Executivului a vorbit despre pensiile speciale și renegocierile cu Comisia Europeană (CE). Liderul social-democrat a explicat că atunci când au introdus legea pensiilor în Parlament și a susținut coaliția împreună cu președintele Nicolae Ciucă, negocierile cu Comisia Europeană se desfășurau pe baza legii existente.

ADVERTISEMENT

Ciolacu spune că, dacă se aduc modificări suplimentare la legea deja discutată, este normal să se reia discuțiile cu forul de la Bruxelles. Noul proiect, care va fi pus în acord cu decizia CCR va ajunge la Comisie. Aici ”se va ajunge la o decizie politică”, după cum a afirmat primul-ministru.

Vom avea o negociere la Comisia Europeană. În momentul în care eu am intrat cu legea în Parlament și ne-am asumat-o pe coaliție, legile erau cele negociate cu Comisia. Dacă se aduc modificări, vom reîncepe negocierile cu Comisia.

ADVERTISEMENT

Eu nu discut decizia CCR. Vom intra în Parlament, vom face modificările și vom trece legea în sesiune specială, dar înainte de asta vom renegocia obiecțiile făcute de CCR. Eu nu sunt angajatul UE. Sunt angajați care văd anumite aspecte, eu nu comentez deciziie UE, îi rog să nu comenteze nici ei deciziile CCR”, a spus premierul referitor la reforma pensiilor speciale, conform Realitatea Plus.

Ciolacu vrea să renegocieze și deficitul bugetar

Tot luni, premierul Marcel Ciolacu a mai spus că Guvernul se pregătește de o majorare a deficitului bugetar. El subliniază că ținta asumată de 4,4% este nerealistă. Liderul PSD a dezvăluit că va renegocia la Bruxelles acest aspect.

ADVERTISEMENT

”PNRR este structurat greșit. Nu are o coerență în aplicarea reformelor. Nu a avut o coerență și un plan strategic. Sunt proiecte care nu au rost: zeci de mii de piste de biciclete în comune unde nu ai apă și canalizare. PNRR-ul, avem până pe 31 august să terminăm renegocierea PNRR – de reducere a unor granturi de 2,1 miliarde, avem RepowerEU, a treia negociere va fi negocierea privind deficitul asumat de statul român la un moment dat.

Ne-am asumat 4,4%, suntem singurul stat din UE care acord în ceea ce privește deficitul. Au fost împrumuturi de 200 de miliarde de lei făcute în doi ani de zile.

ADVERTISEMENT

Toate pensiile din România au o anvelopă de 100 de miliarde. Toate aceste capitole trebuie închise până la 31 august”, a mai declarat Marcel Ciolacu, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT