ADVERTISEMENT
News

Deputații au votat desființarea Secției speciale (SIIJ). Ce amendamente au fost adoptate

Autor: Robert Cristea | 24.03.2021 | 18:55
Deputații au votat desființarea Secției speciale (SIIJ). Ce amendamente au fost adoptate
Deputații au votat desființarea Secției speciale (SIIJ). Ce amendamente au fost adoptate. Sursa foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție a fost adoptat miercuri, 24 martie.

ADVERTISEMENT

Deputaţii au adoptat în plen proiectul privind desfiinţarea SIIJ cu 71 de voturi „pentru” și 136 „contra”. Camera Deputaţilor este prima cameră sesizată, forul decizional fiind Senatul.

Au fost adoptate mai multe amendamente, printre care şi unul al deputatului minorităţilor naţionale, Ionel Stancu, care prevede că magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM, scrie Agerpres.

Camera Deputaților a votat desființarea Secției specială

Ministrul Justiției, Stelian Ion, declarase recent că  ”înfiinţarea acestei Secţii speciale a fost o mare eroare.”

ADVERTISEMENT

”Consider că este o ruşine în privinţa Justiţiei române privind retroactiv şi văzând bilanţul acestei secţii. (…) Avea ocazia această Secţie specială să demonstreze tuturor că ne-am înşelat atunci când am criticat în mod vehement înfiinţarea ei. Nu s-a întâmplat lucrul acesta”, a declarat Stelian Ion, conform Hotnews.

Proiectul de lege adoptat miercuri de deputați are ca obiect de reglementare desfiinţarea SIIJ din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, stabilindu-se o serie de măsuri tranzitorii care decurg din această operaţiune.

Membrii Comisiei juridice au respins toate amendamentele depuse de PSD referitoare la eliminarea textelor din proiect.

ADVERTISEMENT

A fost desființată SIIJ. Ce amendamente au fost adoptate? Magistraţii pot fi trimişi în judecată doar cu încuviinţarea CSM

Potrivit unui amendament, „judecătorii şi procurorii pot fi percheziţionaţi, reţinuţi, arestaţi preventiv sau arestaţi la domiciliu numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorii şi procurorii pot fi trimişi în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. În caz de infracţiune flagrantă, judecătorii şi procurorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei potrivit legii, Secţia pentru judecători sau, după caz, Secţia pentru procurori fiind informată de îndată de organul care a dispus reţinerea sau percheziţia”.

„Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ministrul Justiţiei şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu au drept de vot în situaţiile în care secţiile îndeplinesc rolul de instanţă de judecată în domeniul răspunderii disciplinare, la soluţionarea sesizărilor referitoare la buna reputaţie a judecătorilor şi procurorilor, a cererilor privind încuviinţarea percheziţiei, reţinerii, arestării preventive sau arestului la domiciliu cu privire la judecători, procurori ori magistraţi-asistenţi, precum şi a cererilor privind încuviinţarea trimiterii în judecată a judecătorilor şi procurorilor pentru săvârşirea unei infracţiuni contra înfăptuirii justiţiei, de corupţie şi de serviciu ori a unei infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie”, prevede un alt amendament.

ADVERTISEMENT

„Dacă cererea de încuviinţare a trimiterii în judecată priveşte un magistrat membru al Consiliului Superior al Magistraturii, acesta nu are drept de vot la soluţionarea respectivei cereri. Analizând cererea de încuviinţare a trimiterii în judecată, secţia nu se poate pronunţa cu privire la temeinicia acuzaţiei şi nici cu privire la oportunitatea trimiterii în judecată, la legalitatea administrării probelor şi a efectuării celorlalte acte de urmărire penală. Secţia corespunzătoare se pronunţă prin hotărâre, în termen de 15 zile de la primirea acesteia. Secţia poate respinge cererea, prin hotărâre motivată”, se arată într-un alt amendament adoptat.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!