News

Descindere DIICOT la Timișoara. Cum a furat angajata unei bănci 2.5 milioane de euro de la clienți

Angajata unei bănci din Timișoara e suspectată că timp de 11 ani a furat peste 9 milioane de lei de la clienți, făcând peste 800 de transferuri bancare ilegale.
19.07.2022 | 15:25
Descindere DIICOT la Timisoara Cum a furat angajata unei banci 25 milioane de euro de la clienti
5 persoane sunt suspectate de furtul a 2.5 milioane de euro. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara şi procurorii DIICOT au descins cu mandat de percheziție la mai multe persoane care au obținut câștiguri frauduloase, timp de 11 ani.

O angajată a unei bănci a furat 2.5 milioane de euro în 11 ani

O angajată a unei bănci din Timișoara a folosit diferite dispozitive pentru a face transferuri bancare din conturile unor clienți ai băncii.

ADVERTISEMENT

”Din cercetări a reieşit că, în perioada 2010 – 2021, o persoană bănuită ar fi efectuat, prin utilizarea neautorizată a unor date de identificare ale titularului şi ale contului bancar sau folosind, fără drept, dispozitive de tip token sau digipass, eliberate pe numele clienţilor, 802 transferuri frauduloase de fonduri din conturile bancare ale unor clienţi. Pe parcursul celor 11 ani, persoana ar fi accesat ilegal conturile de internet banking ale unor clienţi (705 acte materiale) prin folosirea, fără drept, a dispozitivelor de tip token sau digipass”, este precizat în comunicatul Poliției.

Femeia a falsificat inclusiv o semnătură pentru a transfera ilegal 73.000 de lei, însă nu se cunosc detalii despre modul în care operau presupușii infractori.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în vederea justificării unui transfer bancar, ar fi plăsmuit un înscris, sub semnătură privată, pretins încheiat de către un client al băncii, pe care l-ar fi folosit pentru a justifica un transfer bancar de aproximativ 73.000 de lei.

În activitatea infracţională persoana ar fi beneficiat de sprijinul altor 4 persoane, care ar fi înlesnit activitatea infracţională, prin punerea la dispoziţie a datelor conturilor bancare folosite de aceştia, conturi care au fost utilizate în vederea realizării de transferuri frauduloase”, se mai arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

Așadar, femeia nu ar fi putut să cauzeze acest prejudiciu fără ajutorul unor oameni din sistem, care acum vor fi nevoiți să răspundă penal pentru faptele lor.

Prejudiciul cauzat este de 9 milioane de lei, aproximativ 2.5 milioane de euro. Polițiștii au găsit, în urma perchezițiilor, 7.500 de euro, 1.000 de lei, 4 mini lingouri de aur, 9 telefoane mobile, 8 stick-uri de memorie, un laptop, două ștampile și documente importante.

ADVERTISEMENT

Cinci persoane au ajuns la sediul DIICOT Timișoara, unde vor fi audiați. Potrivit Tion, inculpații sunt toți membri ai aceleiași familii, rude cu femeia în vârstă de 59 de ani, angajată la bancă. Cazul nu este singular în România, în luna iunie fiind identificată o rețea infracțională care a sustras 22 de milioane de lei din conturile băncii.

ADVERTISEMENT
Tags: