News

Descoperire periculoasă în timpul unor lucrări de asfaltare, în Galaţi. Pirotehniştii au fost chemaţi de urgenţă

Sute de proiectile din Al Doilea Război Mondial au fost găsite în timpul unor lucrări de asfaltare, la Galaţi. A fost nevoie de intervenţia pirotehniştilor.
02.12.2023 | 13:17
Descoperire periculoasa in timpul unor lucrari de asfaltare in Galati Pirotehnistii au fost chemati de urgenta
Proiectilele au fost preluate de pirotehnişti şi duse la loc sigur Foto: ISU Galaţi
ADVERTISEMENT

Lucrările de asfaltare a unei străzi din localitatea gălăţeană Lieşti au luat o turnură neaşteptată în urma excavărilor necesare pregătirii terenului. Săptăturile au scos la iveală mai multe proiectile de artilerie.

Sub viitoarea A7, în Vrancea, au fost găsite aproape 1.000 de proiectile

Muniţia descoperită datează din Al Doilea Război Mondial, iar muncitorii au sunat imediat la 112.  “Misiunea pirotehnică din localitatea Liești este încă în derulare, urmând să fie preluate, transportate și depozitate în vederea distrugerii un număr de 158 proiectile de calibrul 75 mm”, a transmis ISU Galați.

ADVERTISEMENT

După ridicarea proiectilelor acestea vor fi detonate într-o locaţie sigură. De remarcat că este a doua descoperire de acest fel găsită pe teritoriul României, în mai puţin de două săptămâni.

Imagine de la preluarea proiectilelor de la LieştiFoto: ISU Galaţi
Imagine de la preluarea proiectilelor de la Lieşti
Foto: ISU Galaţi

În cadrul unor lucrări de înnisipare desfășurate în zona plajei Belona, din Eforie Nord, draga autorefulantă care desfășura activitățile de lărgire a plajei a dat peste un proiectil din Al Doilea Război Mondial.

ADVERTISEMENT

O grupă de scafandri militari specializați în lupta împotriva dispozitivelor explozive, din subordinea Centrului 39 Scafandri, a executat a doua zi misiunea de neutralizare a proiectilului.

Una dintre cele mai “bogate” descoperiri de acest gen din ultimii ani a avut loc în vara acestui an, în zona lucrărilor de construcţie a autostrăzii A7, pe raza localităţii vrâncene Sihlea.

ADVERTISEMENT

Două zile le-a luat pirotehniştilor să preia cele aproape 1.000 de elemente de muniţie, fiind vorba atât despre proiectile de artilerie, cât şi de infanterie.

“Formațiunea de protecție civilă din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea, împreună cu echipaje din cadrul Unității Speciale pentru Situații de Urgență Ciolpani, a desfășurat pe raza comunei Sihlea, o acțiune de distrugere, prin explozie controlată, a 994 elemente de muniție de infanterie și artilerie descoperite, pe parcursul celor 2 zile de intervenție, în urma asanării terenului din zona viitoarei autostrăzi Moldova (A7).

ADVERTISEMENT

Facem cunoscut că în momentul în care se execută lucrări și se depistează muniții neexplodate, se sistează imediat lucrările, se îndepărtează întregul personal din zona periculoasă și se anunță organele specializate în astfel de misiuni”, a transmis ISU Vrancea.

ADVERTISEMENT