ADVERTISEMENT
News

Descoperire remarcabilă în astronomie. Acceleratoare cosmice cu energie ultra-înaltă, depistate în Calea Lactee

Autor: Adrian Baciu | 17.05.2021 | 22:42
Descoperire remarcabilă în astronomie. Acceleratoare cosmice cu energie ultra-înaltă, depistate în Calea Lactee
Descoperire remarcabilă în astronomie. Acceleratoare cosmice cu energie ultra-înaltă, depistate în Calea Lactee. Sursa foto: hepta.ro

Descoperire remarcabilă în astronomie făcută de oamenii de știință din China. Acceleratoare cosmice cu energie ultra-înaltă au fost depistate în Calea Lactee.

ADVERTISEMENT

Această descoperire are la bază date obținute cu ajutorul observatorului Large High Altitude Air Shower Observatory (LHAASO) din China, instalaţie aflată în curs de dezvoltare în Daocheng din provincia Sichuan, din sud-vestul Chinei.

După aproape un an de observații, astronomii, sub coordonarea Institutului pentru fizica energiilor înalte din cadrul Academiei de Ştiinţe din China, au ajuns la aceste concluzii, după ce au folosit jumătatea completă din instalaţia observatorului.

Astronomii chinezi au descoperit acceleratoare cosmice cu energie ultra-înaltă în Calea Lactee

O cantitate importantă de acceleratoare cosmice cu energie ultra-înaltă (UHE) care au nedumerit oamenii de ştiinţă timp de un secol, au fost descoperite recent de astronomii din China în Calea Lactee, relatează agenția Xinhua citată de Agerpres.

ADVERTISEMENT

Concomitent, oamenii de ştiinţă au detectat totodată și fotoni cu energii ca depăşesc 1 peta electron volt (Pev), de o sută de ori mai mult decât recordul atins de orice accelerator creat de om pe Pământ.

Mai exact, a fost detectat un foton cu o energie de 1,4 Pev, cea mai mare valoare observată vreodată de oameni.

Oamenii de știință: ”Aceste descoperiri răstoarnă datele cunoscute în mod tradiţional despre Calea Lactee”

”Aceste descoperiri răstoarnă datele cunoscute în mod tradiţional despre Calea Lactee şi deschid o eră a astronomiei gamma UHE.

ADVERTISEMENT

Aceste observaţii ne vor determina să regândim mecanismul prin care sunt generate şi propagate particulele de energie înaltă în Calea Lactee”, a declarat Cao Zhen, cercetător-şef în cadrul LHAASO.

Chinezii sunt convinși că, prin intermediul astronomiei gamma UHE, misterul vechi de un secol al originii razelor cosmice ar putea fi rezolvat în curând, a adăugat același Cao.

ADVERTISEMENT

Aceste descoperiri ne aduc mai aproape de înţelegerea originilor razelor cosmice cu energie ultra-înaltă”, a declarat Karl Ziemelis, editor la Nature.

LHAASO a dezvăluit numeroase surse de acceleratoare cosmice Pev în Calea Lactee, toate acestea fiind candidaţi pentru a fi generatoare de raze cosmice UHE. Este un pas crucial pentru determinarea originii razelor cosmice, potrivit lui Chen Songzhan din cadrul LHAASO.

ADVERTISEMENT

Conform echipei de cercetare din China, fotonii cu energii care depăşesc 1 Pev au fost detectaţi într-o regiune foarte activă de formare a stelelor din constelaţia Cygnus (Lebăda).

Zona de formare a stelelor în direcţia Cygnus este cea mai strălucitoare regiune din teritoriul nordic al Căii Lactee, cu multe grupuri de stele masive. Stele masive există de aproximativ un milion de ani, astfel încât aceste grupuri includ stele enorme aflate atât în proces de naştere cât şi de dispariţie, cu un mediu complex.

Ele reprezintă ‘‘laboratoare de astrofizică a particulelor’‘ ideale, sau adevărate acceleratoare de raze cosmice, au spus cercetătorii.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT