Life

Descoperire uimitoare despre persoanele cu ochi albaștri. Toate au ceva în comun

Ce au în comun persoanele cu ochi albaștri. Cercetătorii au făcut o descoperire uimitoare. Detaliul interesant ieșit la iveală.
24.04.2023 | 09:29
Descoperire uimitoare despre persoanele cu ochi albastri Toate au ceva in comun
Lucrul pe care persoanele cu ochii albaștri îl au în comun. Sursa foto: Pixabay/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Persoanele cu ochi albaștri au ceva în comun, iar descoperirea a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga. Cei care au această culoare a ochilor sunt, într-un fel, rude foarte îndepărtate.

Descoperire uimitoare despre persoanele cu ochi albaștri. Ce au în comun

Sunt multe persoane pe planetă care au ochii albaștri, însă nu sunt mulți care știu să acestea sunt legate de un detaliu foarte important. Mai exact, toți cei care au ochii de această culoare își pot urmări descendența până la o singură persoană, care a trăit cu ani în urmă.

ADVERTISEMENT

Dacă studiezi destul de mult arborele genealogic, s-ar putea să afli informații interesante despre unul dintre strămoșii tăi, care a trăit chiar și cu sute de ani în urmă. Fiecare persoană este unică, dar sunt anumite trăsături pe care le poți avea în comun cu alți oameni.

De exemplu, există trăsături pe care le au în comun cei cu ochii albaștri. Există un mit conform căruia fiecare persoană se naște cu această culoare a ochilor. Deși acest lucru nu este adevărat, sunt persoane care nu păstrează aceeași culoare a ochilor cu care se nasc.

ADVERTISEMENT

Toate persoanele care rămân cu ochii albaștri au un strămoș comun, care a trăit cu 6.000 – 10.000 de ani în urmă. Potrivit cercetătorilor, acesta este strămoșul a milioane de oameni din întreaga lume.

Există și o explicație științifică pentru a demonstra acest lucru. În ochii noștri există gena OCA2, adică cea care determină nivelul de pigment brun din ei. Persoanele cu ochii albaștri au gena numită HERC2, care oprește OCA2, având ca rezultat apariția ochilor albaștri.

ADVERTISEMENT

Astfel, fiecare persoană cu ochi albaștri din lume are gena HERC2, iar această mutație este transmisă din generație în generație. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că totul provine, de fapt, de la o singură persoană inițială, informează unilad.com.

Lucrarea a fost realizată de o echipă de cercetători de la Universitatea din Copenhaga. Cercetătorii au identificat mutația inițială și au realizat că aceasta este prezentă la toate persoanele cu ochi albaștri.

ADVERTISEMENT

Dacă ai ochii albaștri și cunoști persoane care au aceeași culoare, află că sunteți, de fapt, rude foarte îndepărtate, dacă te întorci suficient de mult în trecut. Ochii albaștri există la 8 – 10% din populația lumii.

ADVERTISEMENT