News

Detalii din cazul lui Eduard Giosu, tânărul care a murit după ce a fost bătut de polițiști. În trecut, el a fost condamnat la închisoare cu suspendare

Eduard Giosu a avut recent probleme cu legea, fiind condamnat pentru că a condus băut la volan și pentru că a circulat fără permis.
12.10.2023 | 10:53
Detalii din cazul lui Eduard Giosu tanarul care a murit dupa ce a fost batut de politisti In trecut el a fost condamnat la inchisoare cu suspendare
Eduard Giosu, tânărul bătut de polițiști, a fost cercetat penal în două dosare. Colaj: FANATIK, Sursa foto: Facebook Eduard Giosu, Facebook Poliția română, captură video
ADVERTISEMENT

Cazul lui Eduard Giosu a stârnit indignare în opinia publică, acesta decedând la spital la începutul lunii octombrie, la câteva zile după ce ar fi fost bătut de cinci polițiști, dupa cum spun parinţii tânărului. Poliția  a susținut că Giosu ar fi decedat din cauza faptului că s-a automutilat, deoarece se afla sub influența a șase droguri.

Eduard Giosu a recunoscut că a băut o jumătate de litru de vin

Iubita lui Giosu a mărturisit că i-a văzut pe polițiști lovindu-l pe acesta, declarațiile sale fiind confirmate de imaginile publicate în presă acum câteva zile, de luju.ro, în care se poate vedea cum lui Giosu i se pulverizează spray în față după care, timp de câteva minute, polițiștii de la Secția 17  îl lovesc cu bastoanele telescopice în timp ce se afla la pământ.

ADVERTISEMENT

Eduard Giosu a mai avut probleme cu Poliția, el fiind inculpat într-un dosar penal pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, dosarul fiind înregistrat pe 29 noiembrie 2022 la Judecătoria Sectorului 1, conform datelor consultate de FANATIK pe portalul instanțelor de judecată. La data de 26 decembrie 2021, în jurul orei 23.40, Eduard Giosu, care conducea un autoturism Mazda, a fost oprit de Poliție. I s-a făcut un alcooltest care a arătat că a avut o îmbibație alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge.

În fața instanței, Eduard Giosu a precizat că, înainte de a se urca la volan, a consumat aproximativ 500 mililitri de vin, în  intervalul orar 22,00-23,00 al serii respective şi a menţionat că nu doreşte efectuarea calculului retroactiv al alcoolemiei, întrucât recunoaşte şi regretă săvârşirea faptei, apreciind că, la momentul evenimentului rutier, probele reflectă starea sa la momentul depistării.

ADVERTISEMENT

Instanţa a acordat relevanță alcoolemiei ridicate înregistrate, de peste 1,50 gr.‰, „inculpatul Eduard Giosu aflându-se într-o stare ce îl făcea în mod evident inapt a conduce în condiții de siguranță un autoturism”, după cum se arată în dosar. Instanţa a mai apreciat că soluţiile de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei ar fi măsuri prea blânde în raport de circumstanţele reale din speţă. Instanța a mai reținut că fapta săvârșită este una gravă, inculpatul demonstrând o evidentă nepăsare față de dispozițiile legale, față de siguranța sa și a celorlalți participanți la trafic.

Instanța a constatat că Eduard Giosu s-a responsabilizat

În timpul derulării acestui proces, Eduar Giosu a mai încălcat o dată legea, urcându-se la volan, deși avea permisul de conducere suspendat din data de 26 decembrie 2021, când a condus sub influența alcoolului. El a fost prins fără carnet la aproape jumătate de an după primul incident, pe 5 iunie 2022, astfel că i s-a deschis un alt dosar penal, pe 16 noiembrie 2022, tot la Judecătoria Sectorului 1.

ADVERTISEMENT

Judecătorii din primul dosar au luat act de faptul că Eduard Giosu a mai comis o infracțiune. „Din perspectiva nivelul de responsabilizare al inculpatului, urmare a săvârșirii prezentei infracțiuni, instanța nu poate ignora că inculpatul a fost depistat în data de 05.06.2022 conducând în condițiile în care exercitarea dreptului de a conduce îi era suspendată pe perioada prezentului proces penal. Astfel, fapta săvârșită nu constituie un episod izolat în existența inculpatului, acesta nedovedind că s-ar fi responsabilizat ulterior săvârșirii unei prime infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice”, se menționează în dosar.

Cu ocazia audierii sale în al doilea dosar, Eduard Giosu a recunoscut săvârșirea faptei, în sensul că, la data de 05.06.2022, în jurul orelor 20.10, a condus autoturismul marca Mazda 6, pe Şoseaua Chitilei,  fiind oprit pentru control de un echipaj de poliţie. “Cu această ocazie s-a constatat că avea dreptul de a conduce reținut și, întrucât se afla sub influența alcoolului, a fost testat alcoolscopic, rezultând o valoare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat (valoare ce atrage aplicarea unei sancțiuni contravenționale) motiv pentru care nu a mai fost condus la INML în vederea recoltării de probe biologice necesare stabilirii alcoolemiei”, se mai specifică în dosarul consultat de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Eduard Giosu a fost condamnat să presteze muncă în cadrul Administrației Cimitirelor

În ceea ce privește suspendarea dreptului de a conduce, inculpatul a precizat că avea cunoștință despre existența dosarului anterior, nesoluționat la data depistării sale, prin care i s-a eliberat o dovadă fără drept de circulație. Totodată, a menționat că recunoaște şi regretă săvârșirea faptei, că este apt de muncă şi că este de acord cu prestarea unei munci în folosul comunității. Pe 15 februarie 2023, Giosu a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru că a condus sub influența alcoolului, instanța stabilind un termen de supraveghere de trei ani.

Pe parcursul termenului de supraveghere, Eduard Giosu a fost obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Poliției Locale Sector 1 București sau în cadrul Primăriei Municipiului București – Administrația Cimitirelor și Crematoriilor Umane, pe o perioadă de 90 de zile. Giosu a formulat apel, astfel că dosarul a ajuns la Curtea de Apel București. Pe 26 iulie 2023, instanța a admis apelul, reducând termenul de supraveghere la doi ani, dar și cuantumul perioadei pentru care Giosu a fost obligat să presteze muncă în folosul comunității, de la 90 zile la 60 de zile.

În al doilea dosar, Eduard Giosu a fost condamnat, pe 16 martie 2023, la un an de închisoare cu suspendare pentru că a condus fără permis, stabilind un termen de supraveghere de doi ani. La fel ca în primul dosar, l-a obligat pe Eduard Giosu să presteze 90 de zile muncă neremunerată pentru Poliția Sectorului 1 sau în cadrul Administrației Cimitirelor. Eduard Giosu a făcut recurs, care a fost înregistrat la Curtea de Apel București pe 6 aprilie 2023. Pe 7 iunie 2023, instanța a respins, ca nefondat, apelul declarat de Eduard Giosu, obligându-l să achite 800 lei cheltuieli judiciare.

ADVERTISEMENT