News

Detalii revoltătoare din dosarul fraudei cu fonduri pentru refugiați. Bani pentru case fără geamuri, uși sau utilități

Perchezițiile în dosarul fraudei cu fonduri pentru refugiați au scos la iveală faptul că se decontau fonduri pentru spații fără uși, geamuri sau utilități
01.04.2023 | 17:45
Detalii revoltatoare din dosarul fraudei cu fonduri pentru refugiati Bani pentru case fara geamuri usi sau utilitati
Frauda ar fi fost comisă de o grupare de funcționari publici și civili Sursa foto: Poliția Română
ADVERTISEMENT

Peste 200 de percheziții au efectuat polițiștii și procurorii în dosarul care vizează obținerea fără nedrept a sumei de 2 milioane de euro fonduri pentru refugiați, destinate cheltuielilor pentru cazarea și masa ucrainenilor care au fugit de război.

Bani pentru case fără geamuri, uși sau utilități

Anchetatorii au descoperit că unele dintre spațiile pentru care s-au întocmit documentele oficiale erau case în construcţie, fără uşi, ferestre şi utilităţi. În urma perchezițiilor au fost confiscate mai multe bunuri precum bani, documente şi tehnologie, care vor fi folosite ca probe.

ADVERTISEMENT

Vizată de percheziții a fost o grupare formată din funcționari și persoane fizice care ar fi obținut aproximativ 2.000.000 de euro pentru cazarea fictivă a cetățenilor ucraineni refugiați.

”În urma celor 203 percheziţii efectuate ieri (vineri n.r.), 31 martie, în municipiul Sighetu Marmaţiei, precum şi în localităţile Săpânţa, Ocna Şugatag, Remeţi, Vadu Izei, Rozavlea, Rona de Sus, Onceşti şi Giuleşti, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Maramureş, sprijiniţi de poliţiştii implicaţi în activitate, au descoperit înscrisuri relevante, ce pot avea legătură cu ancheta, telefoane mobile, unităţi P.C. şi stickuri USB, care pot ajuta la probarea întregii activităţi infracţionale”, a transmis, sâmbătă, Poliţia Română.

ADVERTISEMENT

Perchezițiile s-au desfășurat cu sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale Maramureş, Serviciului Criminalistic Maramureş şi jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş

Prejudiciu de 2 milioane de euro

Potrivit aceleiași surse, au fost descoperiţi şi ridicaţi 179.188 de lei, 12.415 euro, 4.000 USD şi echivalentul a 2.000 de lei în alte valute convertibile, sume despre care se suspectează că provin din ”decontarea, fără drept, de la bugetul de stat a cheltuielilor pentru cazarea şi hrana persoanelor provenite din Ucraina, pentru perioada martie-decembrie 2022”.

ADVERTISEMENT

”Totodată, s-a stabilit că o parte din locaţiile menţionate în cererile depuse la două instituţii publice erau improprii activităţilor de cazare, fiind case în construcţie, fără uşi sau ferestre, fără utilităţi, sau spaţii într-o stare avansată de degradare, iar spaţiul camerelor subdimensionat”, mai arată Poliţia Română.

Oamenii legii continuă cercetările pentru a stabili toate împrejurările în care au fost săvârşite faptele, pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în activitatea infracţională, precum şi pentru identificarea şi indisponibilizarea de bunuri, în vederea recuperării prejudiciului.

ADVERTISEMENT

Prejudiciul cauzat reprezintă sumele plătite din Fondul de Rezervă Bugetară prevăzut în cadrul programului 50/20 cu titlu de contravaloare pentru cheltuielile cu hrana și cazarea pentru refugiații proveniți din Ucraina după invazia rusă.

ADVERTISEMENT