News

Generalul Nicolae Ciucă, despre înrolarea voluntară a tinerilor din România: ”Să analizăm toate ipotezele pentru a fi pregătiți”

Liderul PNL Nicolae Ciucă a comentat declarațiile făcute de șeful Statului Major al Apărării, din perspectiva unui om care a fost general de carieră.
02.02.2024 | 15:41
Generalul Nicolae Ciuca despre inrolarea voluntara a tinerilor din Romania Sa analizam toate ipotezele pentru a fi pregatiti
Generalul Nicolae Ciucă, despre înrolarea voluntară a tinerilor din România: ”Să analizăm toate ipotezele pentru a fi pregătiți”
ADVERTISEMENT

În urmă cu 24 de ore, șefului Statului Major al Apărării, generalul Vlad Gheorghiță, a sugerat că tinerii până în 35 de ani ar trebui să facă armata, voluntar, pentru a învăța cum să folosească o armă.  O sugestie venită în contextul în care tot mai multă lume vorbește despre un ipotetic război NATO vs. Rusia.

Generalul Nicolae Ciucă, despre înrolarea voluntară a tinerilor din România

Ce a declarat Gheorghiță, mai exact? ”Este un moment T0 în care toate naţiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populaţiei şi nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim. Populaţia României, la fel ca întreaga populaţie din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze şi trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiţi”, a anunțat generalul.

ADVERTISEMENT

În replică, Nicolae Ciucă a fost rugat să comenteze aceste declarații. Nu atât din postura unui lider politic, cât din postura unui bărbat care a fost un general apreciat din Armata Română. Interesant, Nicolae Ciucă nu consideră exagerată declarația lui Gheorghiță.

”Suntem o ţară la graniţa unui conflict, nu putem să stăm nepăsători, iar în acest context trebuie să luăm toate măsurile şi vă asigur că în acest moment au fost luate toate măsurile. Există o lege pentru pregătirea teritoriului pentru astfel de situaţii.

ADVERTISEMENT

Ceea ce cred că a vrut să transmită domnul general este legat de updatarea, de actualizarea legii astfel încât să putem să venim cu măsuri concrete pentru că evoluţia de la anul în care a fost aprobată legea până acum este una semnificativă şi este nevoie să avem măsuri legale, concrete pentru tot ceea ce înseamnă pregătirea teritoriului şi a populaţiei pentru apărarea ţării”, a explicat Nicolae Ciucă.

România se află sub umbrela NATO, dar ar trebui să se poată apăra singură

Mai mult, liderul PNL a explicat că România nu ar trebui să se bazeze 100% pe protecția NATO, chiar dacă aceasta este o realitate, ci ar trebui să fie gata de luptă chiar și fără ajutorul cuiva. ”România nu a beneficiat niciodată de garanţii de securitate mai puternice, mai consolidate decât avem azi. Dar dincolo de aceste garanţii este nevoia fiecărei ţări în parte şi aici vorbim de ţara noastră pentru a-şi actualiza şi a-şi ridica toate problemele şi a analiza toate ipotezele astfel încât să putem să fim pregătiţi pentru orice situaţie”, a completat Ciucă.

ADVERTISEMENT

Declarațiile lui Nicolae Ciucă vin după ce, la rândul său, premierul Marcel Ciolacu, avertiza asupra faptului că populația nu trebuie panicată.  ”Vedeţi ce desfăşurare de forţe şi de militari din toată Europa şi mai ales din Statele Unite ale Americii sunt pe teritoriul României, poliţie aeriană, deci haideţi să stăm liniştiţi că România nu va intra în niciun război. Chiar dacă este an electoral, cred că trebuie să fie o linie roşie cu anumite lucruri cu care ne jucăm şi cu care nu ne jucăm”, a declarat Marcel Ciolacu.

La rândul său, Nicolae Ciucă a explicat ce a vrut să transmită generalul Vlad Gheorghiță. “Aici este vorba de mesajul profesional. Cred că generalul Vlad a transmis un mesaj care vizează nevoia de legiferare, de reglementări, astfel încât să putem să avem un mecanism care să ne asigure consolidarea capabilităţilor de apărare ale ţării.

ADVERTISEMENT

În ceea ce priveşte riscurile, suntem o ţară la graniţa unui conflict, nu putem să stăm nepăsători, iar în acest context trebuie să luăm toate măsurile şi vă asigur că în acest moment au fost luate toate măsurile”, a declarat Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT