News

Dezastrele climatice lovesc SUA. Val de incendii, inundații și căldură extremă

Inundații, incendii, furtuni și un val de căldură afectează o treime din populația Statelor Unite ale Americii, situație fără precedent în ultimii ani.
15.06.2022 | 15:59
Dezastrele climatice lovesc SUA Val de incendii inundatii si caldura extrema
SUA e devastată de incendii, inundații și dezastre naturale. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

O serie de dezastre în cascadă au cuprins țara la începutul verii, cu avertismente de luat în serios valabile pentru lunile ce vor urma.

Dezastrele naturale lovesc Statele Unite ale Americii

Aproximativ 120 de milioane de oameni au avut nevoie de ajutor, în condițiile în care un un val de căldură a pârjolit vestul central superior și sud-estul SUA.

ADVERTISEMENT

”Ne așteptăm la temperaturi peste normal până la record în regiune, atât astăzi, cât și mâine, cu indici de căldură între trei cifre (n.r. Fahrenheit) în multe locații”, a transmis Serviciul Național de Meteorologie (NWS).

Părți din Indiana, Kentucky și Ohio au fost avertizate să se aștepte ca mercurul să atingă 109 grade Fahrenheit (43 Celsius).

ADVERTISEMENT

Meteorologul NWS Alex Lamers a explicat fenomenul. ”De multe ori ai un val de căldură destul de mare și, dacă te uiți în jurul acestuia, vei vedea furtuni și tornade, inundații fulgerătoare, precipitații extreme”, a declarat Lamers, pentru AFP.

Marginea de nord a domului de căldură, unde temperaturile ridicate s-au ciocnit cu aerul mai rece, au înregistrat furtuni violente luni.

ADVERTISEMENT

Sute de mii de oameni au rămas fără curent în Vestul Mijlociu, după ce furtuni au străbătut zona. E de așteptat ca frontul rece va aduce o vreme mai instabilă, cu grindină și vânturi dăunătoare.

Inundații fără precedent în Yellowstone

Mai spre vest, fotografii și videoclipuri dramatice publicate de Serviciul Parcurilor Naționale au arătat devastările provocate de inundațiile din Yellowstone, cel mai vechi parc național al țării.

ADVERTISEMENT

Parcul de 3.400 de mile pătrate (8.900 de kilometri pătrați) din Wyoming, care găzduiește faimosul gheizer Old Faithful, a fost închis luni după ce un râu inundat a măturat tot în cale și a tăiat accesul spre o comunitate din regiune.

Rangerii din parc au avertizat asupra ”condițiilor extrem de periculoase” și au transmis oamenilor să părăsească de urgență parcul.

Nivelurile de inundații măsurate pe râul Yellowstone depășesc nivelurile record”, a explicat NPS.

”Evaluările preliminare arată că mai multe secțiuni de drumuri din parc au fost luate de ape, fie acoperite cu noroi sau pietre, iar mai multe poduri au fost afectate”, au transmis specialiștii.

Mica comunitate din Gardiner, care se află chiar în afara graniței parcului în statul Montana, a rămas izolată, fără apă și curent electric.

Căldură extremă și incendii fără precedent în SUA

Au existat, de asemenea, avertismente de căldură extremă pentru părți din California și Arizona. Creșterea temperaturilor, împreună cu o secetă îndelungată, agravează incendiile sezoniere.

Două incendii uriașe, fiecare de peste 300.000 de acri (120.000 de hectare), au continuat să facă ravagii marți în New Mexico.

New Mexico și o mare parte din sud-vest au fost cuprinse de o secetă nemaivăzută care a lăsat nivelurile de precipitații sub nivelul normal. Zeci de alte incendii au izbucnit în întreaga regiune.

Specialiștii au explicat că incendiile de pădure, în esență, sunt o parte normală a ecosistemului, care ajută la îndepărtarea plantelor moarte și la eliminarea bolilor, promovând în același timp o nouă creștere. Cu toate acestea, fenomenele de acum din SUA sunt de o dimensiune și ferocitate nemaivăzută.

Șefii pompierilor avertizează că 2022 va fu un an teribil pentru incendii. ”Având în vedere condițiile de incendiu despre care vorbim aici, prevăd o perioadă foarte grea de patru, cinci, șase luni în fața noastră”, a transmis șeful pompierilor din Orange County, California, Brian Fennessy, săptămâna trecută.

Oamenii de știință avertizează că încălzirea globală, care este determinată în principal de arderea necontrolată a combustibililor fosili de către umanitate, face ca evenimentele meteorologice extreme să fie mai probabile.

”Orice eveniment meteorologic pe care îl căutați, există o combinație de ghinion, dar toate se întâmplă în contextul schimbărilor climatice și, în principiu, schimbările climatice fac mai probabile rezultate mai extreme”, au mai transmis meteorologii.

ADVERTISEMENT
Tags: