News

Compania care a provocat un dezastru ecologic în Alba, trimisă în judecată. 40 de tone de pești au murit

Cel mai mare dezastru ecologic produs în Alba în urmă cu cinci ani, când 40 de tone de pești au murit, a primit un răspuns din partea judecătorilor doar în iunie 2022.
23.06.2022 | 22:13
Compania care a provocat un dezastru ecologic in Alba trimisa in judecata 40 de tone de pesti au murit
40 de tone de pești morți în Alba, în urma unui dezastru ecologic. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Compania APA CTTA SA Alba, cea responsabilă de administrarea rețelei de apă din județ, a fost trimisă în judecată. Asta, după ani de zile în care dosarul a avut nevoie să treacă de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară.

Dezastru ecologic în Alba, cu 40 de tone de pești morți

Potrivit Newsweek.ro, magistrații Judecătoriei Sebeș au admis, în 14 iunie, rechizitoriul întocmit de procurori și au dispus începerea judecății pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni:

ADVERTISEMENT

”Evacuarea, aruncarea sau injectarea în apele de suprafață și subterane, în apele maritime interioare sau în apele mării teritoriale de ape uzate, deșeuri, reziduri sau produse de orice fel, care conțin substanțe, bacterii sau microbi în cantitate sau concentrație care poate schimba caracteristicile apei, punând în pericol viața, sănătatea și integritatea corporală a persoanelor, viața animalelor, mediul înconjurător, producția agricolă sau industrială ori fondul piscicol”.

Dezastrul ecologic produs în urmă cu mai bine de 5 ani la un iaz administrat de Delta Plus SRL a provocat moartea a 40 de tone de pești. Pagubele de atunci au fost calculate la 400.000 de lei.

ADVERTISEMENT

De asemenea a fost făcută publică motivarea instanței pe portalul rejust.ro. Conform motivării, ”în perioada 25-26 mai 2017, inculpata APA CTTA SA Alba, în calitate de operator de canalizare și epurare ape uzate din localitatea Daia Română, nu a luat toate măsurile necesare pentru corecta funcționare a rețelei de colectare (canalizare) a apelor uzate, existând deficiențe care au permis scurgerea din canalizare a apelor fecaloid menajere (uzate) direct în emisar/receptor natural/pârâul Valea”.

De asemenea, arată motivarea, pe ”fondul nefuncționării stației de epurare din administrată tot de inculpată, a permis deversări masive de apă uzată, plină de dejecții fecaloide, spumare intensă, direct în pârâul Daia, acestea conţinând substanţe, bacterii ori microbi în cantitate sau concentraţie care au schimbat caracteristicile apei și care, în final, au condus la mortalitatea piscicolă din Iazul nr. 1 aparținând societății Delta Plus SRL, în cantitate totală de 39.080 kg. (aprox. 40 de tone).

ADVERTISEMENT

A fost pusă în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea corporală a persoanelor, viaţa animalelor, mediul, producţia agricolă ori industrială sau fondul piscicol, la iazurile piscicole aparținând societății Delta Plus SRL situate în Daia Română, s-a produs o poluare accidentală care a avut ca rezultat mortalitatea piscicolă din iazul nr. 1 aparținând societății, în cantitate totală de 39.080 kg. (aprox. 40 de tone)”.

Așadar, din actele de sesizare ale organelor abilitate reiese faptul că, în perioada 25-26 mai 2017, pe fondul deversării de apă infestată, plină de fecale, din stația de epurare administrată de societatea APA CTTA SA Alba și din gospodăriile comunei Daia Română, iazurile piscicole care aparțin societății Delta Plus SRL, s-a produs o poluare accidentală care a dus la moartea a 40 de tone de pești.

ADVERTISEMENT

Nu a fost stabilită, momentan, o dată în care va începe procesul în care va fi implicată compania responsabilă de dezastrul ecologic din județ.

ADVERTISEMENT