News

Diana Șoșoacă cere în Parlament ajutor internațional. „Pentru ce Klaus Iohannis bagă România în război?”

Diana Șoșoacă face iar spectacol în Parlament. „Nu ne-a atacat nimeni, pentru ce domnul președinte Klaus Iohannis bagă România în război?”
26.03.2024 | 21:32
Diana Sosoaca cere in Parlament ajutor international Pentru ce Klaus Iohannis baga Romania in razboi
Șoșoacă a criticat decizia lui Iohannis privind staționarea pe teritoriul României a forței de reacție a NATO / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Diana Șoșoacă a criticat, în stilul caracteristic, decizia președintelui Klaus Iohannis de a apropa intrarea și staționarea forței de reacție rapidă a NATO pe teritoriul României.

„Klaus Iohannis bagă România în război”

După ce Parlamentul a primit scrisoarea președintelui Klaus Iohannis, prin care este informat de decizia șefului statului de a permite forței de reacție rapidă a NATO să intre, să staționeze sau să tranziteze țara noastră, Diana Șoșoacă a reacționat vehement.

ADVERTISEMENT

„De ce trebuie să încărcăm teritoriul României cu soldați? Pentru că din câte știu nu ne-a atacat nimeni, nu am atacat pe nimeni. Pentru ce domnul președinte Klaus Iohannis bagă România în război fără acordul Parlamentului.

Doresc să solicit ajutor internațional, pentru că suntem băgați într-un război fără să fie cazul și se încearcă discreditarea României prin încercarea de a ataca din Federația Rusă fără (…)”, a acuzat Diana Șoșoacă.

ADVERTISEMENT

USR: Un „episod maniacal, pro-rus”

Deputatul USR Bogdan Rodeanu a intervenit, calificând declarația lui Șoșoacă drept un discurs pro-rus. „Mă văd nevoit să intervin după acest episod maniacal, extremist, pro-rus, cu câteva precizări. E vorba de trupele noastre, de aliații noștri care sunt prezenți printr-un exercițiu pe teritoriul Rommâniei pentru a garanta suveranitatea și integritatea teritorială a României. Multora din sală le-ar fi plăcut ca în lolcul trupelor franceze să fie rusești”, a spus Rodeanu.

Potrivit scrisorii trimise de președintele României, „în situaţia apariţiei intempestive a premiselor pentru declanşarea unei crize majore de securitate, cu posibile implicaţii asupra independenţei şi suveranităţii naţionale a României, Consiliul Nord-Atlantic poate lua decizia dislocării pe teritoriul României a Forţei de răspuns a NATO, cu capacitate de reacţie foarte ridicată – VJTF, în scopul dezamorsării crizei şi descurajării escaladării acesteia”.

ADVERTISEMENT

Războiul lui Putin în apropierea României

Măsura, potrivit documentului, este luată în contextual amenințărilor și stărilor conflictuale la nivel regional și global și a evoluției războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina.

„Pe fondul unei serii de crize suprapuse, în anul 2023, mediul internaţional a devenit tot mai puţin predictibil, instabilitatea fiind principala trăsătură a noii dinamici de securitate.

ADVERTISEMENT

În contextul competiţiei strategice dintre marile puteri şi a revalorizării abordărilor geopolitice în politica internaţională, starea de conflictualitate la nivel regional şi global s-a amplificat. Războiul din Ucraina a devenit pe parcursul anului 2023 unul de uzură, poziţional, însă evoluţia sinuoasă a acestuia nu a determinat Federaţia Rusă să renunţe la obiectivele iniţiale declarate ale invaziei”.

ADVERTISEMENT