Președintele rus Vladimir Putin a avut o serie de convorbiri telefonice cu șefi de state din Asia, cu o populație majoritar musulmană, pentru a colabora mai strâns în combaterea organizațiilor teroriste islamice, în urma atacului terorist de la Moscova, soldat cu 133 de morți, informează News.ro.
O serie de comunicate de la Kremlin au prezentat conținutul discuțiilor dintre Putin și omologii săi. O primă convorbire a fost aceea cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan care a transmis „profundele şi sincerele sale condoleanţe familiilor şi prietenilor victimelor” şi „a subliniat necesitatea urgentă a unei cooperări bilaterale mai strânse în lupta împotriva ameninţării teroriste”.
De asemenea, președintele rus a stat de vorbă cu liderul din Siria, Bashar al-Assad, cei doi convenind „să intensifice contactele (…) în abordarea combaterii terorismului”, potrivit comunicatului emis de la Kremlin.
Relațiile Rusiei cu cele două țări musulmane sunt destul de complicate ținând seama că Moscova a fost principalul aliat al regimului de la Damasc în perioada războiului civil, în timp ce Turcia a sprijinit miliții insurgente. Pe de altă parte, Statul Islamic, care a revendicat atacul terorist de la Crocus City Hall, este un dușman comun pentru Siria și Turcia.
În cursul zilei de sâmbătă, Vladimir Putin a purtat conversații cu liderii din Belarus, Uzbekistan și Kazahstan, aceștia exprimându-și disponibilitatea de a colabora cu Rusia pentru o combatere mai eficientă a mișcărilor teroriste islamice.
În cursul acestei zile, președintele rus a discutat cu omologii său din Azerbaidjan și Tadjikistan. Emomali Rahmon, președintele tadjik, l-a sunat pe Putin ca să-și exprime condoleanțele și solidaritatea cu poporul rus în urma atacului terorist. Totodată, cei doi au convenit ca serviciile de informații din țările lor să intensifice colaborarea privind lupta contra fundamentalismului musulman.
Colaborarea dintre cele două țări pare cu atât mai necesară cu cât unii dintre autorii atacului terorist ar fi fost din Tadjikistan, potrivit presei ruse. Autoritățile tadjice au precizat că, deocamdată, „nu au primit nicio confirmare din partea autorităţilor ruse”.
Margarita Simonian, redactorul-șef de la Russia Today, a publicat sâmbătă o înregistrare cu momentul capturării suspecților, imaginile prezentând un tânăr cu barbă interogat agresiv pe marginea drumului, el răspunzând la întrebări într-o rusă cu un puternic accent străin. Un alt atacator, cu tăieturi și vânătăi pe față, era interogat cu ajutorul unui translator.
Primul dintre cei capturați spunea că a venit din Turcia în Rusia pe 4 martie și că a primit instrucţiuni de la persoane necunoscute, prin intermediul Telegram, pentru a efectua atacul în schimbul unor sume de bani.