News

Diana Șoșoacă, interviu șocant în Serbia: ”Vestul vrea să transforme Rusia într-o colonie. Și naziștii au încercat, știm cum s-a terminat”

Înainte să ceară anexarea unor teritorii din vechiul Regat, aflate în prezent în Ucraina, Diana Șoșoacă s-a lansat într-o retorică anti-americană în publicația sârbă Pecat.
22.03.2023 | 16:57
Diana Sosoaca interviu socant in Serbia Vestul vrea sa transforme Rusia intro colonie Si nazistii au incercat stim cum sa terminat
Senatoarea Diana Șoșoacă se poziționează mai aproape de Rusia decât de NATO, în războiul din Ucraina / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Senatoarea Diana Șoșoacă a acordat un interviu amplu publicației sârbe de orientare pro-rusă Pecat, în care face afirmații controversate legate de războiul din Ucraina și susține că politicienii români sunt ”marionete” ale Occidentului.

Diana Șoșoacă: ”Vestul a provocat conflictul din Ucraina”

Diana Șoșoacă vede invazia declanșată de Rusia în Ucraina ca rezultatul unei politici duse de marile puteri care ”caută să cucerească noi teritorii”. Senatorul român vorbește despre un ”imperiu mondial globalist” care dorește să ”divizeze state” și să ”traseze granițe”, instigând permanent la conflict.

ADVERTISEMENT

Întrebată cine poartă vina declanșării războiului care are loc zilele acestea în Europa de Est, Șoșoacă a răspuns fără ezitare:

”Vestul! Au înconjurat Rusia cu baze militare situate pe teritoriul altor state est-europene. Apoi, începând cu anul 2014, au înarmat și transformat Ucraina într-un stat anti-rus”, a declarat Diana Șoșoacă pentru publicația sârbă.

ADVERTISEMENT

Senatoarea spune că americanii vor să distrugă UE

În cadrul interviului, senatoarea s-a declarat de acord cu o temă folosită intensiv de propaganda rusă, potrivit căreia intenția Statelor Unite este, de fapt, să slăbească Uniunea Europeană și mai ales Germania, prin măsurile luate împotriva Moscovei.

”SUA vrea să-și distrugă concurenții: americanii nu au nevoie de UE. Pentru că avem doar lideri slabi și incompetenți la nivelul Uniunii Europene, ei nu realizează că au comis o sinucidere, nu doar politică ci și economică. UE se dezintegrează, așa cum se va întâmpla și cu NATO. Trăim într-o lume întoarsă pe dos, în care doctrina oficială obligatorie spune că pacea este rea, iar războiul este bun. Eu nu mă supun acestor directive și prefer să risc, spunând adevărul”, a mai declarat Diana Șoșoacă.

ADVERTISEMENT

Șoșoacă, despre politicienii români: ”Niște marionete”

Fostul lider AUR a vorbit în termeni duri despre clasa politică românească, despre care susține că este dirijată din exterior.

”În loc să-și slujească poporul, politicienii români sunt doar niște marionete ale imperiului globalist mondial. Tot ceea ce spune Bruxelles-ul, NATO sau SUA, politicienii noștri execută, fără să comenteze.

ADVERTISEMENT

Iar dacă li se va spune să arunce România în război, o vor face, dar cu siguranță, copiii lor nu vor merge în pe front, să moară. România nu vrea război, asta este clar, acesta este mesajul pe care-l primesc de la sute de mii de români care îmi scriu sau mă opresc pe stradă, în timpul deplasărilor mele prin țară”, a mai arătat senatoarea.

Cum a ajuns Diana Șoșoacă la ambasada Rusiei, în căutarea păcii de la București

În fine, Diana Șoșoacă a explicat și motivul pentru care a ajuns să fie văzută ca ”omul Rusiei”. Ea susține că totul a început de la un proiect de lege care propunea ca România să-și declare neutralitatea.

”De fapt, la patru zile de la începerea conflictului, partidul meu a inițiat singura abordare globală normală: neutralitatea României și pacea de la București. Am întrebat toate ambasadele din țările vecine și cele beligerante, membre NATO și UE, dacă vor încerca să încheie pacea la Palatul Parlamentului din București.

diana sosoaca pecat
Diana Șoșoacă a apărut în revista sârbă Pecat, considerată de orientare pro-rusă

Surprinzător, singurul stat al cărui ambasadă a fost de acord să mă primească alături de alți trei parlamentari (dintr-un total de 466) a fost Federația Rusă. Atunci, presa ne-a numit ”oamenii lui Putin”. Ne-au insultat și au spus că mă fac vinovată de înaltă trădare. Din acel moment, am primit interzis de la toate canalele TV mainstream din România”, a mai declarat Diana Șoșoacă în Pecat.

Politiciana și-a încheiat pledoaria anti-occidentală, comparând războiul din Ucraina cu asalturile istorice pe care poparele vestice le-au încercat, de-a lungul vremii, asupra Rusiei. ”Nu este prima dacă când vesticii au încercat să învingă Rusia și s-o transforme într-o colonie Europeană. Napoleon a încercat, Hitler a încercat, știm cu s-a încheiat totul”, a concluzionat Diana Șoșoacă.

Mădălin Hodor: ”Mesajele doameni Șoșoacă sunt copiate din propaganda rusă”

Cât de periculoasă este această retorică, venită din partea unui senator al României? Istoricul Mădălin Hodor e de părere că mesajele transmise de Diana Șoșoacă se mențin pe o linie impusă chiar de la Moscova, aceasta preluând mai multe teme ale propagandei ruse.

”Vorbim aici despre un reprezentant oficial al Parlamentului României, și un lider de partid politic. În afara țării există, probabil, suficienți oameni care nu știu cât de mult este creditată ea în România. În general, în lumea civilizată, atunci când ești membru al unei instituții, ești privit ca un reprezentant al acesteia, ești luat în serios.

Nu este cazul, poate, în Serbia, unde mi se pare că interviul dat de ea reprezintă un fel de platformă. Pur și simplu i s-au ridicat la fileu întrebările și ea a putut să servească propagandă moscovită pe bandă rulantă.  

Putem face un exercițiu: luați un pix și subliniați pasajele. Apoi, le suprapuneți peste narativele propagandei rusești. O să vedeți un mesaj copiat. Șoșoacă copiază propaganda rusă și o răspândește în România și unde se duce ea. De la ideea de neutralitate a României, până la faptul că avem teritorii de recuperat de la Ucraina. Chiar și teoriile conspirației sunt prezente în interviul original dat de Diana Șoșoacă”, a declarat Mădălin Hodor pentru FANATIK.

În spatele Dianei Șoșoacă se află un ”establishment instituțional” care-l admiră pe Putin

Mădălin Hodor consideră că poziționarea Dianei Șoșoacă, dar și altor lideri politici din România, nu este întâmplătoare. Mai mult, simpatiile pro-ruse ar fi împărtășite și în alte cercuri destul de influente, inclusiv la nivel instituțional.

”Dacă mă întrebați dacă este vorba de un discurs populist și demagogic sau e vorba de o acțiune conștientă, eu cred în a doua variantă, făcută cu intenție. Fie că vorbim despre doamna Șoșoacă, fie că e vorba de foștii colegi de la AUR și alții.

Acum dacă ei sunt niște instrumente utile sau că sunt pe ștatul de plată al serviciilor rusești, asta este o informație pe care nu o dețin. Dar că ești invitată la ambasada Rusiei și te afli în anturajul unor persoane care poartă mesajele Moscovei, nu poate fi un lucru întâmplător.

Bazinul ăsta al pro-rușilor din România este mult mai vast. Doamna Șoșoacă și anumiți vectori de imagine din AUR sunt doar vârful icebergului. În realitate, în spatele lor există un întreg establishment instituțional și politic din care fac parte oameni mult mai inteligenți și mult mai puternici. Aceștia împărtășesc pe deplin opțiunile anti-europene și anti-NATO, iar pe alocuri exprimă o admirație pentru stilul autocrat al lui Vladimir Putin, pe care-l consideră patriot. Cred că asta ar trebui să fie problema care să ne îngrijoreze”, a mai explicat Mădălin Hodor.

Revista Pecat, cunoscută pentru orientarea naționalistă și pro-rusă

Interviul cu Diana Șoșoacă a apărut pe 10 martie 2023, în ediția tipărită a revistei Pecat, un săptămânal de orientare naționalistă și pro-rusă, potrivit Media Ownership Monitor Serbia 2017. Unul dintre editorii revistei, Aleksandr Vulin, a fost ministru al Muncii, apropiat de președintele Partidului Progresist Sârb, Aleksandr Vucic.

ADVERTISEMENT