News

Diana Şoşoacă, sancţionată de Facebook. Reţeaua socială consideră că pagina senatoarei e o “entitate media controlată de Rusia”

Facebook consideră, pe baza unor cercetări, că pagina Dianei Șoșoacă este o "entitate media controlată de Rusia". Senatoarea a fost sacționată de rețeaua socială
14.03.2022 | 17:12
Diana Sosoaca sanctionata de Facebook Reteaua sociala considera ca pagina senatoarei e o entitate media controlata de Rusia
Facebook consideră că Diana Șoșoacă este un politician controlat de Rusia. sursă foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Diana Şoşoacă a fost sancţionată de Facebook. Reţeaua socială consideră că pagina senatoarei e o “entitate media controlată de Rusia”. Aceasta este văzută ca fiind, parțial sau în întregime, sub controlul editorial al autorităților guvernamentale.

Diana Şoşoacă a fost sancţionată de Facebook

Pagina Dianei Șoșoacă a intrat în vizorul Facebook. Senatoarea este văzută ca fiind o “entitate media controlată de statul rus”. Conform definiției rețelei sociale, “entitățile media controlate de stat” sunt acele instituții media considerate ca fiind, parțial sau în întregime, controlate de Rusia. Această concluzie reiese în urma unor cercetări și evaluări efectuate pe cont propriu.

ADVERTISEMENT

Reprezentanții Facebook spun că încearcă să identifice aceste organizații în baza definiției și standardelor sale, dar și printr-o analiză în ceea ce privește cine le deține, cine le administrează, cine le finanțează, precum și procesele care pot asigura independența editorială.

După ce aceste organizații sunt identificate, în secțiunea Transparență privind Pagina va apărea o etichetă. Prin urmare, eticheta pusă la postarea senatoarei înseamnă că aceasta trebuie să respecte un standard mai ridicat de transparență.

ADVERTISEMENT

“Suntem conștienți că nu toate organizațiile vor fi de acord cu evaluarea Facebook. Organizațiile care consideră că li s-a aplicat o etichetă necorespunzătoare pot să trimită o contestație. Acest formular de contestație poate fi văzut doar de administratorii Paginilor etichetate.

Reține: nu considerăm că în definiția pe care am stabilit-o pentru entitățile media controlate de stat se încadrează organizațiile media publice care sunt finanțate din bani publici, care au o misiune în folos public și care demonstrează că au control editorial independent. În prezent, nu vom aplica eticheta pentru aceste organizații”, este mesajul transmis de Facebook.

ADVERTISEMENT

Paginile de Facebook își pot dovedi independența editorială

Dacă Facebook consideră că dovezile evaluate indică prezența controlului editorial exercitat de o autoritate guvernamentală asupra unei pagini, va eticheta în consecință organizația respectivă. Totuși, dacă rețeaua socială consideră că există suficiente dovezi ale independenței editoriale, nu va eticheta organizația.

“O organizație care încearcă să-și dovedească independența editorială trebuie să aibă capacitatea de a prezenta dovezi care să ateste independența sa editorială. De exemplu: un statut în țara gazdă care să asigure în mod clar protejarea independenței editoriale a organizației, proceduri, procese și măsuri de protecție stabilite în cadrul organizației media pentru a garanta implementarea independenței editoriale, o evaluare efectuată de o organizație externă independentă și credibilă în care să se constate menținerea concretă a independenței editoriale și respectarea procedurilor stabilite”, au mai precizat reprezentanții Facebook.

ADVERTISEMENT