Fotbal intern

Dică vs Bratu ca fotbaliști. Avantaj „câinele-mitralieră”. I-a luat Supercupa, i-a refuzat titlul

29.07.2018 | 00:12
Dica vs Bratu ca fotbalisti Avantaj cainelemitraliera Ia luat Supercupa ia refuzat titlul

Nicolae Dică și Florin Bratu s-au confruntat ca fotbaliști de 5 ori în marile derby-uri Steaua/FCSB – Dinamo. Per total, avantaj pentru actualul antrenor dinamovist, învingător într-o Supercupă și coautor la o înfrângere a rivalilor, care i-a dus la pierderea titlului. Să ne reamintim…

Nicolae Dică a venit la Steaua în1 ianuarie 2004, de la FC Argeș, pentru 250.000 de euro. A jucat pentru „roș-albaștri” 4 ani, până la sfârșitul campionatului 2007-2008, după care a plecat în Italia, în Serie A, la Catania, antrenată atunci de Walter Zenga, aducând în conturile lui Gigi Becali 2,5 milioane de euro. În ianuarie 2011 s-a întors la Steaua sub formă de împrumut de la Catania, a jucat un retur în roșu-albastru, după care, în iulie, l-a cumpărat CS Mioveni de la italieni cu 300.000 de euro. Florin Bratu a jucat la Dinamo tot în două perioade: 1 iulie 2005 – 30 iunie 2006 (împrumut de la Nantes pentru 250.000 euro) și 1 august 2007 (transferat de la Nantes pentru 700.000 euro) – 1 iulie 2010 (împrumut la Litex Loveci pentru 300.000 de euro), iar din ianuarie 2011 l-a luat Gaz Metan Mediaș liber de contract.

Dică vs Bratu ca fotbaliști. Avantaj „cîinele-mitralieră”. I-a luat Supercupa, i-a refuzat titlul

Tehnicienii celor două mari rivale care se vor ciocni duminică, 29 iulie, de la ora 21:00, pe „Arena Națională”, LIVE-TEXT pe FANATIK.RO, au „prins” două perioade în care au fost adversari în iarbă la echipele pe care acum le antrenează: 1 iulie 2005 – 30 iunie 2006 și 1 august 2007 – 1 iulie 2008. Au jucat de 5 ori unul împotriva celuilalt în Derby de Romania. Avantaj Florin Bratu: 2 victorii, 1 egal, 1 înfrângere, golaveraj general 8-7, câte două goluri marcate de fiecare. O Supercupă câștigată, un campionat refuzat Stelei printr-o înfrângere în Șoseaua „Ștefan cel Mare”, care a trimis, practic, titlul în Gruia, la CFR Cluj.

Dică vs Bratu ca fotbaliști înseamnă 5 întâlniri, cu câte două goluri marcate de fiecare, avantaj de o victorie pentru dinamovist
Dică vs Bratu ca fotbaliști înseamnă 5 întâlniri, cu câte două goluri marcate de fiecare

Aveți în continuare meciurile în care s-au duelat direct jucătorii Nicolae Dică și Florin Bratu.

  • 31 iulie 2005 (Supercupă): Steaua – Dinamo 2-3 (2-1). Au marcat: DICĂ (15), Iacob (44) / BRATU (38), Bălțoi (69), Cl. Niculescu (84)
  • 18 septembrie 2005: Steaua – Dinamo 2-2 (2-1). Au marcat: Goian (6), DICĂ (14) / Zicu (41), Bălțoi (87)
  • 9 aprilie 2006: Dinamo – Steaua 1-1 (1-0). Au marcat: Cl. Niculescu (38) / Cristocea (90+2)
  • 24 noiembrie 2007: Steaua – Dinamo 1-0 (0-0). A marcat: Neaga (66)
  • 4 mai 2008: Dinamo – Steaua 2-1 (1-0). Au marcat: BRATU 41 (penalty), Dănciulescu (57) / Ghionea (70)

Ca antrenori nu s-au întâlnit

Nicolae Dică este antrenor principal la FCSB din 15 mai 2017, adus de Gigi Becali după despărțirea de Laurențiu Reghecampf. A mai fost „secund” din iunie 2014 până în decembrie 2015, perioadă în care echipa a fost pregătită de Costel Gâlcă și de Mirel Rădoi. A prins atunci 4 Derby-uri de România pe banca roș-albastră: 3-0 (31 octombrie 2014, Arena Națională), 3-1 (3 mai 2015, Arena Națională), 0-0 (9 august 2015, Arena Națională, primul derby „alb” de 16 ani, din 1999), 1-3 (22 noiembrie 2015, Stadionul Dinamo, prima victorie dinamovistă după 4 ani și jumătate, din aprilie 2011). Ca „principal”, Dică n-a pierdut în fața „câinilor”. FCSB câștiga pe 24 septembrie 2017 cu 1-0, pe Arena Națională, și remiza 2-2 tot acolo, în ultimul derby, 2-2 pe 18 februarie 2018, cu un gol egalizator marcat de Teixeira în minutul 90+3, fără care Dinamo era deja în play-off!

Florin Bratu a fost numit antrenor principal la Dinamo în 26 februarie, imediat după ce Vasile Miriuță rata calificarea în play-off, în urma înfrângerii neașteptate de la Giurgiu, 0-2 cu Astra pe 24 februarie, în fața unei echipe care-și văzuse sacii-n căruță și era deja între primele 6… Meciul de duminică seară este primul derby cu FCSB al lui Bratu în postura de antrenor.

Bratone i-a „mitraliat” titlul lui Dicanio

Revenind în vremea când cei doi tehnicieni erau juători, să ne reamintim cea mai tare confruntare dintre ei. Așdar, Dică vs Bratu ca fotbaliști. Era 4 mai 2008 când Dinamo și Steaua se ciocneau în penultima etapă de campionat, în „Groapă”. „Câinii” au învins cu 2-1, goluri Florin Bratu (min. 40, din penalty-ul scos de Ionel Dănciulescu după o verticalizare perfectă a lui Florin Bratu) și Ionel Dănciulescu (minutul 57, din centrarea lui Florin Bratu), respectiv Sorin Ghionea (min. 70). Rezultatul o propulsa pe CFR Cluj, învingătoare în Gruia, 1-0 cu Gloria Bistrița, pe prima poziție a clasamentului, cu un punct peste Steaua, 73 față de 72.

În ultima etapă, CFR a jucat pe vechiul stadion „Ion Moina” cu U Cluj, deja retrogradată, de care a trecut greu, cu 1-0 dintr-un penalty transformat de Cadu în minutul 65. Făcea astfel inutilă victoria la scor a Stelei cu Gloria Buzău, 5-0 în Ghencea și câștiga primul său titlu de campioană. Care titlu pleca în provincie după 17 ani de supremație a echipelor din București (Steaua 9, Dinamo 5, Rapid 2), ultima campioana din afara Capitalei fiind Universitatea Craiova, în 1991.

Au fost violențe la Cluj atunci, între suporterii Universității și jandarmi, s-a lăsat cu arestări, una dintre „victime” fiind Teia Sponte, trimisul lui Gigi Becali cu o valiză, celebra „Valiză”, cu 1,7 milioane de euro pentru stimularea jucătorilor „uiști” să-și dea viața pe teren ca să încurce rivala din Gruia în beneficiul Stelei. joace mai cu aplomb. În urma dosarului „Valiza”, banii au fost confiscati de stat, Gigi Becali a fost condamnat la închisoare cu executare 3 ani pentru dare de mită și un an pentru fals, iar Victor Pițurcă și Teia Sponte au primit pedepse cu suspendare pentru favorizarea infractorului.

Revenind la derby-ul din Șoseaua „Ștefan cel Mare”, memorabil rămâne gestul pe care l-a făcut Florin Bratu după ce a deschis scorul de la punctul cu var în minutul 40: a scos fanionul de la colțul terenului dinspre peluza de sub sala de sport și a „mitraliat” sectorul ocupat de galeria Stelei.

Dică vs Bratu ca fotbaliști au „îmbogățit” galeria foto a fotbalului mioritic cu celebra „mitraliere” a fanilor steliști de către actualul antrenor al lui Dinamo pe stadionul din Șoseaua „Ștefan cel Mare” la victoria cu 2-1 din 2008
Dică vs Bratu ca fotbaliști au „îmbogățit” galeria foto a fotbalului mioritic cu celebra „mitraliere” a fanilor steliști de către actualul antrenor al lui Dinamo

S-au luat de gât și au plecat mai devreme la dușuri!

Derby-ul amintit s-a terminat într-o tensiune fantastică, steliștii își dădeau seama că pierd titlul, tensiune „încununată” în minutul 90 cu o bătaie generală între jucători după un fault grosolan al lui Habibou asupra lui Moți. Firi colerice, mai ales Florin Bratu, actualii antrenori nu puteau sta deoparte, așa că s-au luat de gât și așa au plecat la dușuri, eliminați de arbitrul Alexandru Tudor. Ce se poate spune decât… Dică vs Bratu ca fotbaliști! Își amintește Florin Bratu: „Și eu am mai făcut greșeala să-mi pierd cumpătul pe teren și mi-am dat seama prea târziu că am comis-o. Am luat roșu după o fază fierbinte rău, chiar cu Nicolae Dică, în Dinamo-Steaua 2-1 din «Ștefan cel Mare» când i-am «mitraliat» și am trimis titlul, practic, la CFR Cluj. La o altercație generală pe final ne-am luat la harță, ne-am strâns de gât și am luat roșu amândoi. După aia îmi venea să mor de nervi, după ce m-am liniștit mi-am dat seama că nu am făcut bine. Mi-au dat vreo două etape de suspendare, am intrat mai repede în vacanță, era penultima etapă, dar nici în prima etapă din următorul sezon nu am putut să joc”.

Pentru Nicolae Dică era ultimul Derby de Romania, pentru că în returul sezonului 2010-2011, când a revenit împrumut de la Catania, n-a jucat în meciul pierdut de Steaua în Ghencea cu 0-1 grație unui gol marcat de Gabi Torje cu… capul! Dinamovistul era cel mai scund jucător de pe teren: doar 1,67 m!

„Atmosfera este una bună la echipă. Nu este nicio problemă. Trebuie să fim pregătiți, să dăm totul și să facem un joc perfect. Dacă nu facem un joc perfect, va fi greu să câștigăm. Dinamo este o echipă motivată și va dori să câștige. Când bați Dinamo se uită cam tot ce ai făcut rău înainte” – Nicolae Dică

„E importantă o victorie cu FSCB pentru liniștea echipei. Eu știu ce înseamnă un meci cu FCSB, și pentru noi, și pentru suporteri. Nu trebuie să ne luăm după meciul lor cu Astra, pentru ca în jocurile cu Dinamo există orgoliu, ambiții, iar fiecare jucător va încerca să dea maxim. Cred că plecăm cu șanse egale” – Florin Bratu

5 derby-uri au fost în care s-au întâlnit jucătorii Nicolae Dică (Steaua) și Florin Bratu (Dinamo): 1 victorie Dică, 2 egaluri, 2 victorii Bratu, golaveraj general 8-7 pentru Dinamo, câte 2 goluri marcate de fiecare dintre cei doi foști jucători, acum antrenori