News

Digitalizarea ANAF întâmpină dificultăți: ”Avem mari probleme în a-l convinge pe omul din finanțe să renunțe la celebrul dosar cu şină”

Lucian Heiuş, noul șef ANAF, a vorbit despre digitalizarea instituției, un proces amplu, care, din păcate, întâmpină destul de multe dificultăți din cauza vechilor obiceiuri ale angajaților Fiscului.
24.06.2022 | 23:10
Digitalizarea ANAF intampina dificultati Avem mari probleme in al convinge pe omul din finante sa renunte la celebrul dosar cu sina
Șeful ANAF, despre digitalizarea instituției: ”Avem mari probleme în a-l convinge pe omul din finanțe să renunțe la celebrul dosar cu şină”. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Numit luna trecută șef la ANAF, Lucian Heiuş a anunțat implementarea unui program de digitalizare al instituției.

Șeful ANAF, despre digitalizarea instituției: ”Avem mari probleme în a-l convinge pe omul din finanțe să renunțe la celebrul dosar cu şină”

Omul care conduce Fiscul a explicat că aproape toate casele de marcat din România sunt conectate la serverele ANAF.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, Heiuş se plânge de faptul că este complicat să îi convingă pe lucrătorii din finanțe să renunţe la dosarul cu şină şi să treacă la tasta computerului.

Șeful ANAF recunoaște că digitalizarea nu este un proces uşor şi necesită muncă multă şi schimbare de mentalităţi.

ADVERTISEMENT

Mai este un pas de făcut, dar se va face şi acela. Noi avem la Ministerul de Finanţe şi ANAF-ul, sper să nu greşesc, 355 milioane de euro prin PNRR, care presupune practic digitalizarea întregii activităţi sau a activităţii de bază până în 2025

Încercăm să aducem această digitalizare spre într-un an jumătate, 2 ani, și să comprimăm timpul în care vom face aceste lucruri.

ADVERTISEMENT

Nu este un proces uşor, necesită foarte multă muncă, necesită foarte mult o schimbare a mentalităţii, inclusiv a angajaţilor Fiscului şi aici iarăşi avem mari probleme de a-l convinge pe omul din finanţe să renunţe la celebrul dosar cu şină, să treacă la tasta computerului.

Dar vom face şi aceste demersuri pentru că degeaba o să avem programe informatice moderne, degeaba o să avem aparatură performantă, servere care să înglobeze o bază de date, dacă omul care stă în spatele computerului nu ştie ce să facă”, a declarat Lucian Heiuş, vineri, la Digi24.

ADVERTISEMENT

Președintele ANAF anunță că peste 560 de mii de români vor fi verificați: ”Vom controla veniturile, cheltuielile și achizițiile”

La același post de știri citat, șeful ANAF a spus că, de la 1 iulie, va fi demarată acțiunea prin care peste 560.000 de persoane fizice din România vor fi controlate de inspectorii Fiscului.

Heiuș a anunțat că instituția pe care o conduce va verifica în principal cheltuielile acestor persoane și achizițiile de mașini, apartamente, ori case.

”Începând cu 1 iulie o să intensificăm foarte mult acest gen de controale, pentru că în urma unei analize de risc făcută pe 4 ani de zile, din 2016 până în 2019, am ajuns la acele cifre, care se regăsesc undeva la 561.000 de români, undeva în jur de 20 de miliarde de euro.

Această declarație a mea a creat un mare suspans și multă dezbatere, dar care cred că este benefică pentru ANAF, dar și pentru societatea românească în general.

Orice țară face astfel de controale, americanii poate de 150 de ani. În Europa de cel puțin câteva zeci de ani, se fac aceste verificări.

Era poate bine dacă se începeau acest gen de verificări cu mulți ani în urmă”, a mai spus Lucian Heiuș

ADVERTISEMENT
Tags: