News

DIICOT, 119 percheziții în 19 județe. Vizați sunt hoți de utilaje agricole din străinătate

27.04.2021 | 10:00
DIICOT, 119 percheziții în 19 județe. Vizați sunt hoți de utilaje agricole din străinătate
DIICOT, 119 percheziții în 19 județe. Vizați sunt hoți de utilaje agricole din străinătate. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Percheziții de amploare în mai multe județe din țară. Polițiștii și procurorii DIICOT din Vrancea au pus în aplicare nu mai puțin de 119 percheziții în 19 județe. Acțiunea vizează furturi de utilaje agricole din străinătate.

Speța este una extrem de extinsă și anchetează furturi de utilaje agricole și de construcții din Italia, Marea Britanie, Belgia sau Austria.

ADVERTISEMENT

Din primele date oferite de oamenii legii, în țară existau patru grupări infracționale care furau utilaje agricole și de construcții din străinătate, le ”cosmetizau”, le făceau acte false și apoi le vindeau pentru maxim jumătate din prețul real.

DIICOT, 119 percheziții în 19 județe. Sunt vizate grupări specializate în furturi de utilaje agricole

În cursul zilei de marți, 27 aprilie, procurorii DIICOT Vrancea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Vrancea și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea au efectuat un număr de 119 percheziții domiciliare, pe raza județului Vrancea și a altor 18 județe.

ADVERTISEMENT

Este vizată destructurarea a 4 grupuri infracționale organizate, specializate în săvârșirea infracțiunilor de furt calificat, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, luare de mită, dare de mită şi punere în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat.

Din comunicatul emis de procurori reiese că, în 2019, pe raza comunelor Suraia, Goleşti și Năneşti, din județul Vrancea, s-au constituit mai multe grupări infracţionale ce aveau ca obiect procurarea în mod fraudulos (prin furt) de utilaje agricole sau de construcţii din Italia, Marea Britanie, Belgia sau Austria, pe care le transportau în ţară cu ajutorul unor platforme rutiere.

În localitățile de domiciliu, dar și pe raza altor unităţi administrative, membrii grupărilor le depozitau la colaboratori sau chiar în spaţii deţinute de firme înregistrate legal, pe perioada cât utilajele erau ”cosmetizate” în sensul mascării zonelor din care au fost sustrase/rupte/distruse dispozitivele GPS de localizare sau pentru a le face să corespundă vizual cu utilaje cu privire la care au obţinut documentele reale.

ADVERTISEMENT

În prealabil, până la vânzarea directă sau prin platformele online, membrii grupării apelau la alţi colaboratori care, fie întocmeau în fals documentele aferente tipului de utilaj ce urmează a fi vândut, fie interveneau asupra soft-ului utilajului pentru a face bypass la unele comenzi condiţionate de existenţa dispozitivului GPS, fie interveneau pentru reducerea numărului de kilometri înregistraţi de computerul de bord, ori pentru modificarea datei de producţie.

Când toate aceste proceduri erau finalizate, utilajele erau fie livrate unor clienţi preexistenţi, fie erau postate pe platformele online de vânzare.

Prețuri uriașe cerute pe utilaje de către membrii grupărilor

Potrivit DIICOT, preţurile cu care aceste utilaje erau vândute variau în marja de 30%-50% din preţul real, ajungând chiar şi în aceste condiţii la preţuri de câteva zeci de mii de euro.

ADVERTISEMENT

În cursul acestei zile, la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 57 de persoane.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri