News

DIICOT anunță percheziții într-un dosar privind vaccinări fictive. 8.000 de persoane ar fi beneficiat de certificate false

Procurorii DIICOT efectuează, joi dimineața, în Timiș și Caraș-Severin, mai multe percheziții într-un dosar privind vaccinări fictive. Circa 8.000 de persoane ar fi beneficiat de certificate false.
26.05.2022 | 09:33
DIICOT anunta perchezitii intrun dosar privind vaccinari fictive 8000 de persoane ar fi beneficiat de certificate false
Percheziții DIICOT într-un nou dosar privind vaccinări fictive. Prețul unui certificat fals. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Un nou caz de vaccinare ”la chiuvetă” este aproape de a fi destructurat de autorități. O grupare din vestul țării este bănuită că ar fi eliberat mii de certificate false.

Percheziții DIICOT într-un nou dosar privind vaccinări fictive. Prețul unui certificat fals

Joi dimineața, polițiștii de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) și procurorii DIICOT din Timișoara au efectuat cinci percheziții domiciliare, în județele Timiș și Caraș-Severin.

ADVERTISEMENT

S-au făcut verificări la persoane bănuite de constituire a unui grup infracțional organizat, zădărnicirea combaterii bolilor, fals informatic și fraudă informatică.

Pentru a intra în posesia unui certificat, cetățenii plăteau sume cuprinse între 300 și 400 de euro.

ADVERTISEMENT

Din cercetări a reieşit faptul că nu era necesar ca pacientul să se prezinte la una dintre clinicile de vaccinare, ci doar să transmită datele personale membrilor reţelei.

În doar două săptămâni, clientul ar fi primit certificatul verde de vaccinare valid, emis pe numele său, având toate datele personale implementate în sistemul informatic al Direcţiei de Sănătate Publică.

ADVERTISEMENT

”Din investigaţiile efectuate a reieşit că, în perioada 2021 – 2022, membrii grupării infracţionale, aflaţi în legătură cu diverşi medici, ar fi intermediat obţinerea, în mod ilegal, de certificate care atestă vaccinarea anti-COVID-19, pentru mai multe persoane interesate, în schimbul unor sume de bani.

Pentru a obţine un certificat de vaccinare valid, însă fără a i se fi administrat efectiv vaccinul, o persoană interesată ar fi plătit membrilor grupării sume cuprinse între 300 şi 400 de euro, banii fiind încasaţi personal de către oamenii de legătură ai medicilor şi predaţi acestora”, se arată în comunicatul autorităților, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Circa 8.000 de persoane ar fi beneficiat de certificate false

Procurorii mai anunță că au fost identificate aproximativ 8.000 de persoane din întreaga ţară care au beneficiat de serviciile membrilor grupării.

Toți acești cetățeni au primit certificate de vaccinare care atestă administrarea unei doze de vaccin anti-Covid sau chiar schema completă.

”Faza operaţională a cazului a fost declanşată în cursul lunii martie 2022, fiind efectuate cinci percheziţii domiciliare la locaţiile utilizate de persoanele bănuite (persoanele de legătură cu cadrele medicale). Au fost puse în executare 10 mandate de aducere şi a fost luată măsura controlului judiciar pentru 7 dintre acestea. De asemenea, în urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe sisteme informatice (telefoane mobile, laptop-uri, memory stick-uri, memory carduri, HDD-uri etc) aparţinând persoanelor implicate”, se mai menţionează în comunicat.

Conform anchetatorilor, a fost documentată întreaga activitate infracțională a grupării. Au fost identificate trei cadre medicale care ar fi efectuat aceste activităţi de vaccinare în fals.

ADVERTISEMENT
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost...
„Ce a fost ăsta?!” Reacțiile soților Șucu în timpul meciului. Momentul a fost filmat.„Mamă, dar...”
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după...
Momente cum rar se văd, în SuperLigă! A ”spart” banca de rezerve după ce a fost schimbat. Ce a făcut antrenorul
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată...
„E greu să găsești un bărbat”. Țara care are cea mai scăzută rată a natalității. De ce le este frică femeilor să devină mame
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Cele mai bune trei plaje din lume sunt toate în Europa
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă...
Dublă lovitură pentru şoferii care încalcă legea. Vor primi şi o altă pedeapsă pe lângă amendă
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia....
Cum a ajuns o prostituată din România să cumpere o biserică din Italia. Toată averea escortei, de 3,4 milioane de euro, a fost confiscată
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care...
„Nu am suportat să văd oameni fericiţi”. Declarația șocantă făcută de elevul care a omorât-o pe Melis, în Grădina Botanică
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Anamaria Prodan, pregatita sa faca pasul cel mare: "In curand...."
Zanni, „faimosul” de la Survivor, a trecut prin clipe de coșmar:
Zanni, „faimosul” de la Survivor, a trecut prin clipe de coșmar:
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu...
Fostul soț al Ancăi Țurcașiu trăiește a doua tinerețe! Cum s-a pozat cu iubita. Un detaliu a atras atenția tuturor
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Lia Bugnar, dezvăluirea momentului despre un actor din Clanul: Sunt leşinată după el!
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt...
Imagini de groază din închisoarea Poarta Albă, din celula unde 12 britanici sunt închiși, după ce au fost arestați la un festival din Mamaia
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume