News

Din ce cauză România nu a mai construit la granița cu Ucraina o clădire pentru refugiați. Într-un alt centru s-au investit 6 milioane euro

Inspectoratul General pentru Imigrări a inițiat o procedură pentru demararea unui proiect ce are în plan ridicarea unui imobil la Rădăuți, destinat solicitanților de azil.
18.12.2022 | 16:55
Din ce cauza Romania nu a mai construit la granita cu Ucraina o cladire pentru refugiati Intrun alt centru sau investit 6 milioane euro
De la începutul războiului, peste 4.500 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. La Rădăuți și Horia (județul Arad) se află centre pentru primirea străinilor Colaj foto: FANATIK Sursa foto: Hepta/Monitorul de Suceava/arq.ro
ADVERTISEMENT

Inspectoratul General pentru Imigrări, instituție subordonată Ministerului de Interne, controlează mai multe Centre Regionale de Proceduri și Cazare Pentru Solicitanții de Azil (CRPCPSA), plasate în județele aflate la granițele țării. Unul dintre aceste centre este la Rădăuți, la câțiva kilometri de granița cu Ucraina, iar competența sa teritorială se întinde pe raza județelor Suceava, Botoșani, Iași și Neamț.

Contractul pentru imobilul destinat azilanților a fost de 1,7 milioane de lei

În 2021, polițiștii de la CRPCSA Rădăuți au gestionat procesele de înregistrare și soluționare a cererilor depuse de 1334 de străini pentru acordarea protecției din partea statului român și au derulat programe de integrare în societatea românească pentru beneficiarii unei forme de protecție. Cei mai mulți cetățeni ajunși la Rădăuți au fost din țări precum Afganistan, Siria, Irak și Bangladesh.

ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina a schimbat perspectiva, astfel că acum sunt foarte mulți ucraineni care solicită azil. Conform datelor oferite de Ministerul de Interne, până la sfârșitul lunii noiembrie, aproape 4.500 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România, de la începutul războiului. În acest context, Inspectoratul General pentru Imigrări (IGPI) a dorit să mărescă capacitatea Centrului de la Rădăuți.

Pe 9 septembrie 2022, IGPI a postat un anunț de participare, pe portalul achizițiilor publice, e-licitatie.ro, consultat de FANATIK, titlul achiziției fiind “Servicii de proiectare și execuție lucrări pentru construirea unui imobil situat în strada Perilor, nr. 2, municipiul Radauti, județul Suceava, în incinta C.R.P.C.S.A. Rădăuți, destinat solicitanților de azil ce fac parte din categoria persoanelor vulnerabile”.

ADVERTISEMENT

Valoarea contractului era de 1.723.605,77 lei, iar durata acestuia de 12 luni. “Obiectivul investiției constă în realizarea unei construcții monovolum pe structură din beton armat, având funcțiunile de sală de sport, spații consiliere și spații activități copii. Construcția are o volumetrie simplă, amprenta la sol fiind una rectangulară. Sistemul constructiv este reprezentat de un sistem în cadre, cu stâlpi și grinzi din beton armat, iar închiderile sunt realizate din zidărie cu blocuri ceramice, placate cu vată minerală bazaltică”, se scrie în document.

Banii pentru centrul de la Rădăuți provin din fonduri europene

“Tâmplaria exterioară (uși și ferestre) se va realiza din profile PVC, culoare albă cu rupere de unde termică, geam termoizolant, securizat cu folie laminată la interior, clar sau sablat. Descrierea din punct de vedere tehnic, constructiv, funcțional, architectural și tehnologic: Construcția propusă are urmatoarele funcțiuni: Spațiu destinat consilierii persoanelor ce fac parte din categoria solicitanților de azil; Spațiu activități copii; Sală de forță/sport”, se mai notează la descrierea achziției.

ADVERTISEMENT

Pe 6 octombrie 2022, pe e-licitatie.ro a apărut informația că acest contract nu a fost atribuit.  „Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere ofertă nu au existat ofertanți care au depus ofertă”, se menționează în document. Este posibil ca valoarea contractului, de aproximativ 350.000 euro, să nu fi fost atractivă pentru ofertanți, în contextul creșterii prețurilor materialelor de construcții. Încă nu s-a anunțat dacă achiziția se va relua.

Această clădire care urmează să fie ridicată la Rădăuți este finanțată din fonduri europene printr-un proiect numit “Mecanismul Financiar Norvegian, granturile norvegiene 2014-2021”. Ministerul Afacerilor Interne deține calitatea de Operator de Program pentru Programul Afaceri Interne, și are de gestionat un buget total de 28.235.294 euro. Aria de program “Azil și migrație”, al cărei proiect se numește „Îmbunătățirea sistemului național de azil și migrație”, gestionează fonduri de 5 milioane de euro prin intermediul Inspectoratului General pentru Imigrări.

ADVERTISEMENT

Centrul pentru străini din județul Arad a fost extins de două ori

IGPI a mai folosit fonduri europene pentru un centru de străini din localitatea Horia, județul Arad. Pe 29 iulie 2020, conform informațiilor de pe e-licitatie.ro, consultate de FANATIK, s-a semnat un contract în valoare de 17.779.550 lei, cu o durată de 22 de luni, pentru „Servicii de proiectare și execuție lucrări de extindere a capacității Centrului de cazare a străinilor luați în custodie publică Arad, conform proiectului ROFAMI2019OS3P11 ”Extinderea capacității Centrului de cazare a străinilor luați în custodie publică Arad – faza II: proiectare și execuție lucrări”.

„În baza acestui contract se va realiza construcția unei clădiri cu regim de înălțime Spartial+P+2E, având forma în plan tip ”U” cu capacitatea de 240 locuri de cazare, pe terenul liber de construcții, inclusiv dotări cu următoarele caracteristici tehnice și parametrii după cum urmează: pavilion principal, având forma în plan tip ”U” cu regim de înălțime Spartial+P+2E și va dispune de o capacitate de cazare de 240 locuri și va fi împărțit pe 4 niveluri”, se menționează în document.

De atunci au fost semnate mai multe acte adiționale care au mărit valoarea contractului, ultimul datând din 25 octombrie 2022, noua valoare fiind de 19.303.550 lei, adică aproximativ 3,9 milioane de euro. În 2015, capacitatea centrului de la Horia a fost extinsă prima oară, de la 52 de locuri la 160, valoarea investiției fiind de 2.358.893,21 euro, din care 2.148.715.83 euro au fost fonduri europene, iar restul a fost asigurat de Ministerul Afacerilor Interne. Astfel, în centrul de străini din județul Arad s-au investit, în total, aproximativ 6,25 milioane de euro.

ADVERTISEMENT