News

Instituție desființată în cadrul Ministerului de Interne. Circa 90% din buget era cheltuit pe salarii

Ministerul de Interne va trece Institutul de Studii de Ordine Publică în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.
13.12.2022 | 18:16
Institutie desfiintata in cadrul Ministerului de Interne Circa 90 din buget era cheltuit pe salarii
O instituție din subordinea MAI a fost transferată la Academia de Politie/ Colaj Fanatik/Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un proiect de hotărâre de Guvern elaborat de către Ministerul de Interne prevede ca Institutul de Studii de Ordine Publică să nu mai funcționeze ca instituție distinctă în subordinea directă a MAI, ci doar ca o structură în cadrul Academiei de Poliție, destinată formării profesionale a polițiștilor în activitate.

Personalul va fi transferat la Academia de Poliție

Ministerul de Interne a decis această modificare pentru a elimina repetarea aceluiași conținut în programe distincte de formare profesională a angajaților săi, astfel încât Academia de Poliție să poată superviza integral procesul educațional din domeniu. Institutul de Studii pentru Ordine Publică (ISOP) a fost înființat în 2008 ca o structură specializată de învăţământ cu personalitate juridică, subordonată Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, prin reorganizarea Centrului de Studii Postuniversitare.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor publicate pentru anul 2020, ISOP avea peste 90 de angajați, implicați în organizarea și desfășurarea de diverse cursuri pentru polițiști. În anul 2021, bugetul Institutului a fost de 13.376.000 de lei, dintre care o mare parte a mers doar către plata salariilor angajaților, cheltuielile de personal reprezentând 12.000.000 lei.

De la 1 ianuarie 2023, personalul ISOP va fi absorbit în cadrul Academiei de Poliție, sub coordonarea directă a conducerii acesteia.

ADVERTISEMENT

Pentru eliminarea factorilor ce influențează negativ funcționalitatea și eficiența formelor de pregătire profesională (repetarea aceloraşi conținuturi, orientarea spre aceleaşi finalităţi la diferite cicluri, aplicarea aceloraşi tehnologii didactice, incoerenţa competenţelor formate cu calificările şi incapacitatea de a realiza eficient funcţiile ocupaţionale etc.), prin H.G. nr 535/2021 au fost stabilite în sarcina Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” sarcini și responsabilități referitoare la coordonarea metodologică, didactică și curriculară a Institutului, structură MAI cu atribuții privind organizarea și desfășurarea programelor de formare continuă non-universitară”, se spune în nota de fundamentare a actului normativ.

Prin reorganizarea Institutului, în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, procesul de formare profesională în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” va fi structurat pe două paliere: învățământ superior (universitar și postuniversitar); educație și formare profesională continuă a cadrelor MAI.

ADVERTISEMENT

Încercări de reparare a reputației Academiei

Dacă Ministerul justifică comasarea Institutului de Studii de Ordine Publică cu Academia de Poliție pentru coordonarea mai eficientă a programelor de pregătire profesională, Academia încă trebuie să-și repare reputația după ce s-a dovedit că devenise un paradis al imposturii în mediul universitar prin acordarea de titluri de doctor unor plagiatori, printre ei fiind politicieni și ofițeri superiori de poliție.

În mai 2021, Ministerul de Interne a desființat școlile doctorale de la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, decizia fiind justificată de prejudiciile de imagine aduse poliției de scandalurile de plagiat din această instituție.  Acesta a fost primul pas pentru reforma învățământului din domeniul ordinii publice. Dacă Academiei i s-a închis fabrica de doctori care funcționa anterior, din toamna acestui an a primit un nou rol, pe lângă funcția originară, de formare a ofițerilor de poliție.

ADVERTISEMENT

Astfel, Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” organizează cursurile unui așa-numit „master profesional” la care au acces și absolvenți de studii universitare de licență din alte domenii decât cel al siguranței și ordinii publice. Scopul creării acestui master profesional a fost crearea resursei umane care să suplinească deficitul de cadre din cadrul poliției.

Masterul profesional a fost instituit în 2021, când Statutul polițistului a fost modificat astfel încât să permită absolvenților de studii superioare în specializări necesare MAI să poată urma un master de un an, după care să devină ofițeri de poliție. Masterul profesional este distinct de cursurile de master organizate deja de Facultatea de Poliție și Facultatea de Pompieri ale Academiei.

ADVERTISEMENT