Fotbal intern

Dinamo-FCSB, Derby de Romania în semifinalele Cupei. Incredibil, dar adevărat! Cum a dat Mister Cornel Dinu o Cupă… Stelei!

10.06.2020 | 12:48
Cornel Dinu, o legendă a lui Dinamo, aici lângă Dumitru Moraru și Ion Marin, a ridicat de două ori Cupa ca învingător, nu și în 1970

Da, avem un nou „Derby de Romania” Dinamo – FCSB! Chiar dacă prima joacă în play-out și a doua în play-off. Cupa României le aduce pe cel două mari rivale față în față în semifinale. Turul, cu Dinamo gazdă, se va juca pe 24 iunie, iar returul pe 8 iulie. Finala va fi pe 22 iulie, câștigătoarea urmând să plece în Europa din primul tur preliminar al Ligii Europa.

Dinamo-FCSB, Derby de Romania în semifinalele Cupei. Incredibil, dar adevărat! Cum a dat Mister Cornel Dinu o Cupă… Stelei!

Da, poate vi se pare incredibil, dar este adevărat! Marele dinamovist Cornel Dinu, unul dintre simbolurile echipei din Șoseaua „Ștefan cel Mare”, „câine până la moarte și dincolo de ea” în cea mai pură accepțiune a cuvântului, „inamicul” neîmpăcat, prin filiația fotbalistică, al Stelei, a dat pe tavă, cum se spune, o Cupă a României tocmai „dușmanului de clasă”, adică de… minister, Steaua.

Nu este o glumă, nu a fost vorba de nicio farsă, totul a fost cât se poate de real și, mai ales… regulamentar! În sensul propriu al cuvântului! Steaua a câştigat o finală de Cupă ajutată substanţial de Cornel Dinu din teren. Ca jucător, implicat direct în desfășurarea „ostilităților”.

S-a întâmplat în vara anului 1970, mai precis pe 26 iulie. Abia întorşi de la Mondialul din Mexic, unde se comportaseră mai mult decât onorabil în „Grupa morţii” de la Guadalajara (cu Brazilia, viitoarea campioană mondială atunci, în 1970, cu Anglia, campioană mondială en-titre și cu Cehoslovacia, vicecampioană mondială în 1962), „tricolorii” se reîntîlnesc, în majoritatea lor, în finala Cupei României.

Să dăm drumul „filmului”. Pe un stadion „23 August” cu 50.000 de spectatori în tribune, sub tirania unei călduri toride, se înfruntă Dinamo şi Steaua. Steliştii deschid rapid scorul prin Florică Voinea, în minutul 6, iar „câinii” încep o furibundă cursă de urmărire.

În minutul 50 Mircea Lucescu centrează, iar Cornel Dinu se înalţă peste toată apărarea stelistă şi egalează. Vasile Suciu, portarul „militarilor”, scoate furios mingea din plasă, dinamoviştii se îmbrăţişează pe gazon şi în tribune, cînd, stupoare, autorul golului se îndreaptă spre arbitrul Gheorghe Limona şi-i face un semn larg spre braţul pe care poartă banderola de căpitan al echipei. Banderola de căpitan al lui Dinamo!

Cei doi au un scurt dialog şi Limona îi ia mingea din mînă lui Anghel Iordănescu, care se pregătea să o ducă la centrul terenului şi i-o aruncă regretatului Costică Ştefănescu să pornească jocul din… careul stelist! Din locul de unde marcase Dinu!

Care îi spusese lui Limona că făcuse henţ, înscrisese cu mâna! Stupoare generală, uralele dinamoviștilor din tribună se transformă în huiduieli generoase. Nu la adresa „căpitanului” lor, la adresa arbitrului! Nimeni din tribune nu înțelesese la acel moment ce se întâmplase pe gazon…

Cornel Dinu alături de Florea Dumitrache și Mircea Lucescum tripleta de aur a lui Dinamo în anii '70, când nicio echipă nu „sufla” pe stadionul din Șoseaua „Ștefan cel Mare”
Cornel Dinu alături de Florea Dumitrache și Mircea Lucescum tripleta de aur a lui Dinamo în anii ’70

La final nu a mai huiduit nimeni…

Dinamoviştii nu mai au aer şi peste 6 minute acelaşi Voinea face dubla, iar golul din minutul 88 al celuilalt Florică, Dumitrache, nu a mai avut puterea să schimbe rezultatul final. Steaua câştiga Cupa şi liniștea se așternea peste o tribună a doua în întregime „alb-roşie”…

Care înțelesese în final cine anulase, de fapt, golul de 1-1, și accepta, chiar orbită de patima anti-Steaua, gestul admirabil de fair-play al „căpitanului”, care îi „păgubise” astfel de o Cupă. Pentru statisticieni… de fapt nu numai pentru statisticieni, trebuie să știți că la sfîrşitul acelui 1970 Cornel Dinu era ales de ancheta revistei „Fotbal” fotbalistul anului în România…

Cornel Dinu, „câine” adevărat, a iubit dintotdeauna „emblema” clubului său, fiind nedespărțit de prietenii săi patrupezi
Cornel Dinu, „câine” adevărat, a iubit dintotdeauna „emblema” clubului său… ALTE IMAGINI „ISTORICE” CU „PROCURORUL”, ÎN GALERIA FOTO DE MAI SUS!
  • „Eram un grup foarte unit atunci, venisem din Mexic, eu eram căpitanul, nimeni dintre coechipieri nu mi-a contestat gestul, de altfel de minimă civilizație, de recunoaștere a unei fraude până la urmă. Pentru că era civilizație pe atunci, domnule, erau alte vremuri. Suporterii erau de altă factură, era o liniște la final care m-a apăsat mai tare decât dacă mă fluierau. Numai că nu m-a contestat nimeni, repet, trăiam alte vremuri, în altă lume decît jungla asta de acum” – Cornel Dinu în exclusivitate pentru FANATIK
  • 454 de meciuri a jucat Cornel Dinu în campionatul României, locul 8 în topul aparițiilor all-time din prima ligă
  • 8 trofee a cucerit Cornel Dinu ca fotbalist la Dinamo, singurul club la care a jucat de-a lungul întregii sale cariere de 17 ani (1966-1983): 6 titluri (1971, 1973, 1975, 1977, 1982, 1983) și 2 Cupe ale României (1968, 1982)
  • 3 trofee a cucerit Cornel Dinu în cariera de antrenor, toate cu Dinamo: 1 titlu (2000) și 2 Cupe ale României (2000, 2001)
Cornel Dinu este al doilea din dreapta, pe rândul de sus al echipei campioane din sezonul 1970-1971, Dinamo București
Cornel Dinu este al doilea din dreapta, pe rândul de sus al echipei campioane din sezonul 1970-1971

26 de meciuri au jucat una împotriva celeilalte CCA/Steaua/FCSB și Dinamo în Cupa României, „scorul” fiind 15-10* pentru Steaua

11 finale de Cupă au jucat CCA/Steaua/FCSB și Dinamo, „roș-albaștrii” fiind în avantaj cu 6-4*

22-13 pentru CCA/Steaua/FCSB este scorul general la Cupe câștigate în fața lui Dinamo

* Sumele victoriilor celor două combatante nu „dau” totalul afișat pentru că un meci s-a încheiat la egalitate, 1-1, și anume celebra finală din 1988, la sfârșitul căreia steliștii s-au retras de pe teren după un gol anulat marcat de Gabi Balint în minutul 90, după ce Răducioiu abia egalase cu 3 minute mai devreme. Inițial meciul a fost omologat 3-0 pentru Dinamo la „masa verde” conform regulamentului FRF, dar două zile mai târziu, la presiuni politice, FRF a revenit asupra deciziei iar Cupa României a fost atribuită Stelei, rezultatul final omologat fiind de 2-1 pentru Steaua. Care a renunțat la trofeu după 1989. Cu ajutorul mijloacelor tehnice moderne, specialiștii Televiziunii Române au demonstrat în cadrul cunoscutei emisiuni „Replay” că Balint s-a aflat în ofsaid în momentul marcării golului, decizia atât de contestată a arbitrului asistent fiind corectă.