Fotbal intern

50 de ani de la România – Anglia la „Copa Mundial México 70”. Prima promisă de brazilieni tricolorilor, acum este… caz de pușcărie! Video de colecție

02.06.2020 | 16:10
50 de ani de la Romania  Anglia la Copa Mundial Mexico 70 Prima promisa de brazilieni tricolorilor acum este caz de puscarie Video de colectie
50 de ani de la România – Anglia la „Copa Mundial de Fútbol México 70”. Prima promisă de brazilieni tricolorilor, acum este... caz de pușcărie! + Ce le-au cântat Lucescu, Dinu & comp campionilor mondiali după meci. Sursa foto: bancaderezerve.wordpress.com
ADVERTISEMENT

Pe 2 iunie se împlinesc 50 de ani de la meciul România – Anglia de la Guadalajara, din cadrul grupei 3 a turneului final „Copa Mundial de Fútbol México 70”. „El grupo de la muerte”. „Grupa morții”….

50 de ani de la România – Anglia la „Copa Mundial México 70”. Prima promisă de brazilieni tricolorilor, acum este… caz de pușcărie!

… sau „Groapa cu lei”. Cea mai tare dintre cele 4 grupe ale turneului final. Anglia era campioană mondială en-titre. Brazilia era dublă campioana mondială, în 1958 și în 1962. Cehoslovacia era vicecampioană mondială în 1962. Și România, după 32 de ani de absență la acest nivel.

ADVERTISEMENT

„Joc curajos, mult timp echilibrat, dar ineficace în fața campioanei mondiale”, era titlu de primă pagină al revistei „Fotbal” din 3 iunie 1970 la cronica trimisă prin telex de reputatul jurnalist Radu Urziceanu de la Guadalajara.

Englezii au câștigat cu 1-0 prin golul marcat de  Geoffrey Hurst în minutul 64, spre dezamăgirea majorității celor 50.560 de spectatori de pe stadionul „Jalisco”. Care au susținut permanent echipa României, nu numai datorită „frăției” de gintă latină, dar și pentru că nu uitaseră că „perfidul Albion” eliminase Mexicul cu 4 ani înainte, la World Cup 1966, învingând în grupe cu scorul de 2-0.

ADVERTISEMENT

De altfel, pe stadioanele „Cuauhtémoc” din Puebla, la Uruguay – Israel 2-0 și pe „Nou Camp” din León, la Peru – Bulgaria 3-2, partide care se jucau „în paralel”, spectatorii mexicani au izbucnit în urale în momentul când s-a anunțat că România conduce Anglia cu 1-0… Și au huiduit copios când s-a rectificat eroarea de transmisie de pe stadionul „Jalisco” din Guadalajara..

Driblingul de clasă al lui Dumitrache care a dat cap în cap doi fundași englezi, în primele 10 reușite ale „Mundialului”

Cornel Dinu și-a amintit pentru FANATIK cum a fost acel meci cu „insularii”: „Am jucat de la egal la egal cu campioana mondială. Ne-a rupt căldura, era o baie de soare încins… Ne-am bătut scurt, mai mult la centrul terenului, ambele echipe cu perioade alternante de posesie limitată”.

ADVERTISEMENT

Și a mai povestit „Procurorul” un „mănunt”: „A rămas din acel meci doar driblingul uluitor al «Moxului» în dreapta careului englez pe atacul nostru, când i-a dat cap în cap pe Bobby Moore și Terry Cooper, oprit apoi doar prin fault de cel din urmă”.

Faza de clasă reușită de Dumitrache a fost reluată la nesfârșit de televiziunea mexicană, ba chiar a devenit generic pentru o emisiune sportivă și a fost inclusă, la finalul Mundialului, în primele 10 reușite ale marii competiții.

ADVERTISEMENT

Pe Mircea Lucescu l-a impresionat constanța englezilor: „Parcă nici nu ne luau în seamă”

Mircea Lucescu a fost „căpitanul” naționalei române în acel meci cu Anglia. A făcut schimbul tradițional de fanioane înainte de primul fluier al arbitrului belgian Loraux, cu „căpitanul” Angliei, celebrul Bobby Moore. Și a povestit pentru FANATIK ce l-a impresionat în jocul campionilor mondiali…

„Nici căldura sufocantă, nici marcajul nostru strict, nici măcar faulturile noastre nu au putut să-i disturbe, săi- scoată din morișca lor de pase. Păreau în stare să continue așa la nesfârșit, parcă nici nu luau în seamă, își făceau jocul calmi și imperturbabili ca niște… englezi! Și-au creat puține ocazii, dar această constanță teribilă în joc măcina orice adversar” – Mircea Lucescu

Play-back al lui Radu Nunweiller și Liță Dumitru pe… „M-a făcut mama oltean”!

Liță Dumitru avea doar 20 de ani și 5 luni (este născut pe 2 ianuarie 1950) la Mundialul mexican, era cel mai tânăr fotbalist din lotul României, și nu uită nimic din ce a fost la Guadalajara.

Cum nu uită alt meci cu Anglia, cel din 6 noiembrie 1968, 0-0 la București, amical urmat de banchetul de protocol cu cele două echipe și conducerile lor, la „Athénée Palace”… Așa era obiceiul după partidele amicale atunci și a ținut cam până pe la mijlocul anilor ’80. Limbile s-au dezlegat de la „Corăbioara” de Murfatlar și campionii mondiali au dat… tonul la cântec! Povestește Liță Dumitru…

Cînd ne-a venit rîndul să cântăm, după ce englezii intonaseră în picioare un imn d-ăla de-al lor de ţi se ridica părul ca la lup, ai noştri au început cu «M-a făcut mama oltean», era favorita lui nea Angelo Niculescu că era născut la Craiova…” – Liță Dumitru

„Numa’ că eu şi Radu Nunweiller nu le prea avem pe-astea cu «şarpe de dudău», nu ştiam cuvintele neam. «Cârâilă», zic, «ce facem că e nea Angelo e cu ochii pe noi şi ştii că nu-i place să nu participe toată lumea». «Ce să facem, Liţă, dăm din gură, zi şi tu ceva acolo, orice, că tot nu se aude om cu persoană!». Şi uite-aşa am făcut noi doi play-back şi am fost aplaudaţi după aia de Bobby Charlton şi Bobby Moore” – Liță Dumitru

Lucescu, Dinu, Dumitru, Nunweiller, Lupescu, Răducanu și ceilalți tricolori au jucat pe 2,5 dolari pe zi și primă de 100 de dolari pentru victorie…

Înaintea meciului cu Anglia, în cantonamentul naţionalei române a venit un oficial… brazilian care a promis un supliment la prima de joc de 500 de dolari pentru fiecare jucător dacă nu pierd partida. Nu s-a supărat nimeni, n-a anunțat nimeni federația, FIFA, UEFA, ONU, UNICEF, a fost considerat doar o premiere pentru obținerea unui rezultat bun. N-a fost să fie, însă…

Nu vă mirați de valoarea stimulentului brazilian. Cu totul altele erau sumele care se vehiculau în acel timp. Cornel Dinu își amintește „financiar eram onorați cu 1,5 dolari pe zi diurnă, 25 de dolari pentru un amical și 100 de dolari pentru victorie într-un meci oficial. Suficienți pentru a trimite vederi acasă, un sombrero, câteva artizanate mexicane și, bine-nțeles berile cu «Moxu» pe seară pe post de somnifer că era și tare cald afară. Așa era pe-atunci…”.

Bobby Moore, „căpitanul” Angliei, arestat înainte de meciul cu România!

Înainte de turneul final din Mexic, Bobby Moore, căpitanul naționalei engleze, a avut parte de o pățanie mai mult decât neplăcută. Reprezentativa Albionului a efectuat un stagiu de pregătire în Columbia. În hotelul din Bogota unde era cazată, se găsea un magazin de bijuterii. În care Bobby Moore a intrat împreună cu altă legendă a fotbalului, Bobby Charlton, să caute cadouri pentru soțiile lor….

Iar „gazdele” l-au acuzat pe Moore că ar fi furat o brățară de 780 de dolari! „The captain” a fost arestat de poliția columbiană, dar eliberat la scurt timp pentru că Anglia juca un amical în Ecuador. Întorşi în Columbia, Moore a fost din nou reţinut şi plasat în arest pentru patru zile. După puternice presiuni diplomatice, columbienii l-au eliberat, iar mai târziu l-au declarat nevinovat…

8 fotbaliști din lotul României n-au prins nicio secundă de joc în Mexic. Printre ei și genialul Nicolae Dobrin…

Lotul României pentru turneul final din Mexic a fost compus din 22 de fotbalişti, toţi legitimaţi la echipe din Divizia A. Echipa era antrenată de Angelo Niculescu, care o preluase în 1968.

Portari
1. Rică Răducanu (Rapid)
21. Stere Adamache (Steagul Roşu Brașov)
22. Gheorghe Gornea (UTA)

Fundaşi
2. Ludovic Sătmăreanu (Steaua)
3. Nicolae Lupescu (Rapid)
4. Mihai Mocanu (Petrolul Ploiești)
5. Cornel Dinu (Dinamo)
6. Dan Coe (Rapid)
12. Mihai Ivăncescu (Steagul Roşu Brașov)
13. Augustin Deleanu (Dinamo
14. Vasile Gherghely (Dinamo)
20. Nicolae Pescaru (Steagul Roşu Brașov)

Mijlocaşi
7. Emerich Dembroschi (SC Bacău)
8. Nicolae Dobrin (FC Argeş Pitești)
10. Radu Nunweiller (Dinamo)
15. Ion Dumitru (Rapid)
19. Flavius Domide (UTA)

Atacanţi
9. Florea Dumitrache (Dinamo)
11. Mircea Lucescu (Dinamo)
16. Alexandru Neagu (Rapid)
17. Gheorghe Tătaru (Steaua)
18: Marin Tufan (Farul Constanța)

2 iunie 1970, Stadion „Jalisco”, Guadalajara, 50.560 spectatori
România – Anglia 0-1 (0-0). A marcat: Hurst 64
România: Stere Adamache – Lajos Sătmăreanu, Nicolae Lupescu, Cornel Dinu, Mihai Mocanu – Radu Nunweiller, Ion Dumitru – Emerich Dembrovschi, Florea Dumitrache, Mircea Lucescu (C), Gheorghe Tătaru II (73 Sandu Neagu). Antrenor: Angelo Niculescu
Anglia: Gordon Banks – Keith Newton (Tommy Wright), Brian Labone, Bobby Moore (C), Terry Cooper – Alan Mullery, Alan Ball, Bobby Charlton, Martin Peters – Geoffrey Hurst, Francis Lee (75 Peter Osgood). Antrenor: Alf Ramsey
Arbitri: Vital Loraux (Belgia) – Roger Machin (Franța), Diego De Leo (Italia)

  • „În afară de golul lor, de driblingul strălucitor al «Moxului», îmi mai amintesc și cotul în ochi luat de la Hurst, după care am sărit numai cu cotul în față… Și întâlnirea cu Bobby Moore și Labone la testul antidoping după meci. Ei beau bere, eu mă păcăleam cu apă, nici măcar minerală, că «Borsecul» adus din țară era pentru șprițurile de seară ale conducerii” – Cornel Dinu
  • „Era al treilea meci al nostru cu Anglia. Jucasem în noiembrie 1968 la București, 0-0 și în ianuarie 1969, pe «Wembley», 1-1. A fost prima înfrângere în fața campioanei mondiale. Iar generația de azi a jucat cu Spania, campioană europeană în 2008 și campioană mondială în 2010, care le-a dat 5-0 și s-a oprit la pauză. Ce fotbal aveam și în ce hal am ajuns…” – Cornel Dinu
  • 14 fotbaliști din lotul de 22 a folosit antrenorul Angelo Niculescu în cele 3 meciuri din Mexic (n-au jucat niciun minut Gornea, Dan Coe, Ivăncescu, Deleanu, Pescaru, Dobrin, Domide, Tufan)
ADVERTISEMENT