News

Direcţia Paşapoarte face un anunţ important pentru părinții care pleacă în străinătate cu copii minori. Această neglijență vă poate ruina vacanța

Anunț important făcut de Direcția Pașapoarte pentru părinții care pleacă în străinătate cu copii minori. O neglijență poate să vă coste întreaga vacanță.
04.07.2023 | 18:57
Directia Pasapoarte face un anunt important pentru parintii care pleaca in strainatate cu copii minori Aceasta neglijenta va poate ruina vacanta
Anunț important de la Direcția Pașapoarte. Ce trebuie să știe părinții care pleacă în străinătate cu copii minori. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Direcția Generală de Pașapoarte vine cu un anunț extrem de important pentru părinții care vor să călătorească în străinătate cu copii minori mai mici de 14 ani.

Anunț important de la Direcția Pașapoarte. Ce trebuie să știe părinții care pleacă în străinătate cu copii minori

Sezonul vacanțelor este în toi și zeci de mii de români au planuri de călătorie în afara granițelor. Cei care au copii minori mai mici de 14 ani trebuie să știe că ieșirea din țară nu se poate face în baza certificatului de naștere.

ADVERTISEMENT

Pentru a veni în ajutorul cetățenilor, Direcţia Generală de Paşapoarte a transmis, marţi, o serie de informaţii utile. S-a luat această măsură pe fondul creşterii semnificativa a numărului celor care călătoresc în străinătate în perioada estivală.

Autoritățile transmit că cetăţenii români minori cu vârsta mai mică de 14 ani pot călători în alte state doar cu paşaportul simplu electronic sau cu paşaportul simplu temporar.

ADVERTISEMENT

Copiii de peste 14 ani pot ieși din țară cu documentele menţionate mai sus sau în baza cărţii de identitate în statele membre ale Uniunii Europene, precum şi în statele terţe care recunosc cartea de identitate ca document de călătorie, se mai arată în comunicatul Direcției.

Direcția Generală de Pașapoarte subliniază clar faptul că ”cetățenii români minori NU pot călători în străinătate în baza certificatului de naștere”. În ultimii ani s-au raportat multe situații în care adulții nu au ținut cont de acest aspect și au pierdut timp prețios din concedii.

ADVERTISEMENT

În aceeași informare se mai arată că ”părintele căruia i-a expirat cartea de identitate poate folosi paşaportul valabil ca document de identitate, în vederea depunerea cererii de eliberare a paşaportului simplu electronic/paşaportului simplu temporar pentru minor”.

Anunț important și pentru persoanele care îşi schimbă numele de familie prin căsătorie: ”Nu mai pot folosi documentul de călătorie”

În comunicatul emis marți, 4 iulie, Direcția Generală de Pașapoarte mai punctează faptul că cetățenii care îşi schimbă numele de familie prin căsătorie nu mai pot folosi documentul de călătorie. Asta dacă au intervenit modificări privind datele de identificare ale acestora.

ADVERTISEMENT

Pentru a putea ieși din țară, persoanele aflate în această situație trebuie să obţină un document de călătorie pe numele schimbat prin căsătorie.

”Astfel, pentru obţinerea unui paşaport pe numele dobândit prin căsătorie este necesar, pe lângă paşaportul anterior, şi documentul care face dovada achitării contravalorii noului paşaport, să fie prezentată cartea de identitate sau, după caz, cartea de identitate provizorie, pe noul nume obţinut după căsătorie, aflate în termen de valabilitate, în original.

Cartea de identitate provizorie poate fi acceptată doar dacă este însoţită de certificatul de naştere, în original”, mai scrie sursa citată. Documentul cu modificările de ultim moment poate fi consultat AICI.

ADVERTISEMENT
Tags: