News

Directivă UE pentru respectarea mediului înconjurător: „Nenorociri precum cele făcute de corporația austriacă în pădurile din România nu vor mai fi posibile”

Directivă UE pentru respectarea mediului înconjurător. Europarlamentarul Vlad Gheorghe a făcut anunțul, în cursul zilei de joi.
01.06.2023 | 20:55
Directiva UE pentru respectarea mediului inconjurator Nenorociri precum cele facute de corporatia austriaca in padurile din Romania nu vor mai fi posibile
Directivă UE pentru respectarea mediului înconjurător. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Directivă UE pentru respectarea mediului înconjurător, anunțată, joi, de europarlamentarul Vlad Gheorghe. Potrivit acestuia, noua Directivă va obliga corporațiile „să respecte drepturile omului și mediul înconjurător.”

Directivă UE pentru respectarea mediului înconjurător

Companiile vor fi nevoite să introducă măsuri prin care să garanteze că acțiunile lor nu vor încălca drepturile omului și nu vor dăuna mediului înconjurător. Anunțul a fost făcut de eurodeputat pe pagina de Facebook.

ADVERTISEMENT

Vlad Gheorghe, europarlamentar USR (Uniunea Salvați România), mai spune că această Directivă este foarte importantă pentru statul român. Prin urmare, nu vor mai fi permise „nenorociri” în pădurile din România.

„Gata, scăpăm definitiv de Schweighofer! Am votat azi în Parlamentul European o nouă Directivă care obligă companiile mari să respecte drepturile omului și mediul înconjurător. Nenorociri precum cele făcute de corporația austriacă în pădurile din România nu vor mai fi posibile”, a transmis Vlad Gheorghe.

ADVERTISEMENT

De asemenea, acesta adaugă faptul că nu vor fi vizate doar sediile companiilor-mamă, „ci și de punctele de producție, de sucursale și de filiale”. Anumite reguli vor avea de respectat și băncile vor încheia contracte cu corporațiile respective.

Mai exact, instituțiile bancare vor fi obligate „să verifice companiile cu care lucrează. Dacă au probleme cu exploatarea prin muncă sau sunt asociate cu tăieri ilegale de pădure, băncile vor avea probleme când le acceptă banii”, punctează eurodeputatul.

ADVERTISEMENT

Va fi desemnată o autoritate de supraveghere în fiecare stat

Țările membre UE vor fi nevoite să verifice dacă victimele sunt despăgubite în cazul în care companiile nu vor respecta directiva UE. Totodată, va fi desemnată o autoritate, în fiecare stat, care să supravegheze și să dea sancțiuni. Schimbarea ar urma să se producă în cel puțin doi ani, „până ce toate țările UE vor transpune Directiva”.

Europarlamentarul precizează că vor fi vizate aproximativ 9400 de firme cu peste 500 de angajați. Alte 3.400 de companii din sectoare cu impact ridicat (de la textile la agricultură și minerit), cu mai mult de 250 de angajați,  sunt și ele pe listă, dar și pentru 4.000 de corporații care nu sunt în UE, dar desfășoară afaceri în spațiul european.

ADVERTISEMENT

Sunt vizate de noua legislație europeană:

  • cca 9.400 de companii cu peste 500 de angajați și o cifră de afaceri netă de 150 de milioane EUR la nivel mondial;
  • cca 3400 de întreprinderi din sectoare cu impact ridicat (..) CU o cifră de afaceri netă de 40 de milioane EUR la nivel mondial.

Atenție, pentru aceste companii, normele se vor aplica abia cu doi ani mai târziu decât pentru întreprinderile din cealaltă categorie”, a transmis Vlad Gheorghe.

 

ADVERTISEMENT