News

Directorii de școli din Italia vor răspunde penal dacă elevii se îmbolnăvesc de coronavirus. În România, responsabilitatea e exclusiv a părinților

26.08.2020 | 18:56
Directorii de scoli din Italia vor raspunde penal daca elevii se imbolnavesc de coronavirus In Romania responsabilitatea e exclusiv a parintilor
ADVERTISEMENT

Directorii de școli din Italia vor răspunde penal pentru elevii care se îmbolnăvesc de coronavirus.

În România responsabilitatea este pasată exclusiv pe umerii părinților care semnează declarații pe proprie răspundere.

ADVERTISEMENT

Școala va începe peste o săptămână în Italia, astfel că presiunea pusă pe cadrele didactice e enormă în contextul pandemiei de Covid-19.

Directorii școlari din Italia se vor alege cu dosar penal dacă elevii se îmbolnăvesc cu Covid-19

Ghidul Ministerului Italian al Educației prevede că școala va răspunde penal în cazul în care un elev va lua Covid-19, motiv de îngrijorare pentru Mirella Guță, singurul director de școală de naționalitate română din Italia.

ADVERTISEMENT

Potrivit Mediafax, elevii revin la școală în aproximativ o săptămână, cu bănci individuale, cu măști pe față și cu un număr redus de elevi într-o clasă.

Elevii vor fi obligați să respecte distanțarea socială și să-și dezinfecteze mânile foarte des. La primul caz de Covid-19 din acea școală, tot colectivul va intra în carantină și directorii vor fi trași la răspundere penal pentru situația respectivă.

ADVERTISEMENT

Desigur, autoritățile vor deschide o anchetă penală doar în anumite cazuri, însă presiunea rămâne enormă pe umerii profesorilor și al directorilor.

Mirella Guță, directoarea Școlii Giudice rosario Livatino din Roccalumera, regiunea Sicillia, a recunoscut că situația nu depinde exclusiv de cadrele didactice, cu toate că aceastea vor fi singurele trase la răspundere.

ADVERTISEMENT

La rândul nostru trăim o situație în care te zbați ca să reușești, însă nu depinde doar de noi”, a explicat Guță, potrivit sursei citate.

Cu toate acestea, părinții au mare încredere în profesori și cred că elevii vor fi pe mâini bune după începerea școlii.

„Noi ne bazăm pe statul la distanță văzânt că sunt monobănc și pe atenția învățătorilor, am avut încredere în ei și până acum”, a explicat Chirichița Nedelea, mamă a doi copii care învață la o școală din Roma.

Între timp, în România, părinții vor si singurii responsabili de modul în care cei mici respectă sau nu regulile impuse de școală, lucru considerat absurd și neconstituțional de unii experți.

ADVERTISEMENT
Tags: