News

Directorul general al CFR S.A., urmărit penal de DNA. Acuzațiile aduse. Reacția Ministerului Transporturilor

Procurorii DNA anunță începerea urmăririi penale față de directorul general și directorul general adjunct ai CFR S.A., Ion Simu și Petru Ceșa.
16.01.2023 | 16:38
Directorul general al CFR SA urmarit penal de DNA Acuzatiile aduse Reactia Ministerului Transporturilor
Ion Simu, directorul general al CFR S.A., pus sub acuzare de DNA. Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
ADVERTISEMENT

Într-un comunicat emis luni, 16 ianuarie, DNA anunță că directorul general CFR Infrastructură, Ion Simu și adjunctul companiei, Petru Cesa, sunt urmăriți penal. Ei sunt vizați într-un dosar de instigare la abuz în serviciu.

Ion Simu, directorul general al CFR S.A., pus sub acuzare de DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara îl acuză pe Ion Alexandru Simu de instigare la abuz în serviciu și instigare la uzurparea funcției.

ADVERTISEMENT

În ceea ce-l privește pe directorul adjunct, Petru Cesa, acesta este acuzat că, în aprilie 2022, la instigarea lui Simu, și-ar fi arogat atribuțiile funcției de director general al CNCF CFR SA, cu toate că nu deținea această funcție sau o împuternicire în acest sens

Petru Ceșa e suspectat de abuz în serviciu și uzurparea funcției. DNA îl acuză că a semnat în fals numirea lui Simu într-o funcție de conducere, în cazul în care i-ar fi încetat mandatul interimat la conducerea CFR.

ADVERTISEMENT

”În cursul lunii aprilie 2022, suspectul Ceșa Petru, în calitatea menționată mai sus, la instigarea celuilalt suspect, și-ar fi arogat atribuțiile funcției de director general al CNCF CFR SA, cu toate că nu deținea această funcție sau o împuternicire în acest sens și a emis două decizii, prin cea de-a doua numindu-l pe Simu-Alexandru Ion la conducerea Sucursalei Regionalei de Căi Ferate Timișoara.

Prin aceste două decizii privind traseul profesional al lui Simu-Alexandru Ion, suspectul Ceșa Petru ar fi urmărit să-i asigure primului stabilitatea unei funcții de conducere la nivel regional, după încetarea celei de director general interimar al CNCF CFR SA”, transmit procurorii DNA pe site-ul oficial.

ADVERTISEMENT

Reacția Ministerului Transporturilor după anunțul urmăririi penale a directorilor CFR

De asemenea, DNA îi mai acuză pe cei doi că, pe lângă trucarea numirii lui Simu la conducerea companiei, ar fi concediat o angajată pe care o bănuiau că ar fi transmis către ziariști detaliile ilegalității.

”După apariția în spațiul public a uneia dintre acele decizii, suspectul Ceșa Petru, la instigarea celuilalt, în urma unei cercetări disciplinare formale, ar fi emis două decizii prin care unei subordonate, bănuită că ar fi remis presei documentul respectiv, i-ar fi fost desfăcut contractul individual de muncă din motive disciplinare, cu încălcarea prevederilor din Codul Muncii, motivând că «angajata nu a reușit să-și dovedească nevinovăția”, mai precizează DNA.

ADVERTISEMENT

La scurt timp după anunțul venit de la DNA, în spațiul public a apărut și o primă reacție a Ministerului Transporturilor pe acest subiect.

”Ministerul Transporturilor și Infrastructurii nu exprimă puncte de vedere în legătură cu activitatea instituțiilor statutului român care sunt parte a puterii judecătorești.

Totodată, reamintim că reprezentanții consiliului de administrație ai unei societăți au competența de numire a directorului general”, a transmis oficial conducerea ministerului lui Sorin Grindeanu.

Ion Simu a fost numit director general interimar al CFR S.A. în decembrie 2021, de către Consiliul de Administrație al companiei.

ADVERTISEMENT
Tags: