News

Discuţie Putin – Biden cu privire la Ucraina. Liderul de la Casa Albă face presiuni pentru a detensiona situaţia din regiune

Joe Biden și Vladimir Putin au avut o nouă discuție pe contextului de la granița Ucrainei. Cei doi președinți și-au atras atenția asupra pericolelor pe care agravarea situației le-ar putea aduce.
31.12.2021 | 11:24
Discutie Putin  Biden cu privire la Ucraina Liderul de la Casa Alba face presiuni pentru a detensiona situatia din regiune
ADVERTISEMENT

Situația din estul Ucrainei a fost, în ultimii ani, într-o continuă schimbare. Cu toate acestea, în ultimele luni, contextul politic și militar din zonă s-a complicat și mai tare. Trupele rusești au fost mutate la graniță, ceea ce a făcut ca relația dintre Rusia și statele occidentale să fie extrem de tensionată.

Joe Biden și Vladimir Putin au avut o conferință video la începutul lunii decembrie pe tema situației din Ucraina, în speranța că astfel vor putea ajunge la un acord care să liniștească situația pe plan geopolitic.

ADVERTISEMENT

Joi seară, cei doi lideri au avut o a doua convorbire, de aproximativ 50 de minute. Biden și Putin au transmis o serie de avertismente legate de o potențială invazie și de sancțiunile economice și diplomatice, notează BBC.

Sursele citate explică faptul că această convorbire secundă între cei doi președinți a avut loc la cererea Kremlinului.

ADVERTISEMENT

Cum s-a desfășurat discuția dintre cei doi lideri?

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse i-a atras atenția omologului său că impunerea unor noi sancțiuni țării sale ar reprezenta o “greșeală colosală “. În schimb, Biden și-a menținut poziția asumată anterior și a explicat că SUA și aliații săi vor interveni decisiv în cazul unei invazii rusești a teritoriului ucrainean.

Deși cei doi lideri au făcut schimb de amenințări, după cum explică Yuri Ushakov, consilier pe probleme de politică externă al Kremlinului, a explicat că Vladimir Putin s-a declarat mulțumit de modul în care s-a desfășurat discuția.

ADVERTISEMENT

Într-un mesaj transmis de sărbători, Vladimir Putin s-a declarat convins de faptul că cele două state vor putea găsi împreună o soluție care să aibă la bază respectul reciproc și care să ia în calcul interesele fiecărui stat.

În plus, Putin ar fi declarat că acest apel a creat o bază solidă pentru discuții viitoare. De partea americanilor, un oficial ar fi declarat sub protecția anonimatului că conversația celor doi președinți ar fi avut un ton “serios și substanțial “.

ADVERTISEMENT

Secretara de presă a Casei Albe, Jen Psaki, a declara, în mod oficial, că “președintele Biden a reiterat că progresele substanțiale în aceste dialoguri pot avea loc numai într-un mediu de detensionare”.

După cum explică Jen Psaki, președintele Joe Biden a subliniat faptul că Statele Unite ale Americii și aliații săi vor lua acțiuni decisive dacă forțele armate rusești vor invada Ucraina.

În prezent, diplomații din Statele Unite ale Americii și cei din Federația Rusă iau în calcul posibilitatea unui summit care ar putea avea loc în Elveția, în luna ianuarie. O astfel de întâlnire ar avea ca scop identificarea unei soluții amiabile în ceea ce privește tensiunile dintre Rusia și extinderea NATO în proximitatea sa.

ADVERTISEMENT