News

UE se apropie de decizia de plafonare a preţului petrolui la 60 de euro/baril. Care va fi efectul asupra economiei mondiale

Plafonarea preţului petrolului rusesc ar urma să intre luni în vigoare. Care sunt implicaţiile asupra pieţei internaţionale
02.12.2022 | 15:56
UE se apropie de decizia de plafonare a pretului petrolui la 60 de eurobaril Care va fi efectul asupra economiei mondiale
Preţul petrolului rusesc, plafonat la 60 de dolari Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Plafonarea prețului pentru petrolului rusesc, de către guvernele occidentale, ar trebui să intre în vigoare luni, în aceeași zi în care Uniunea Europeană ar trebui să introducă un boicot asupra ţiţeiului nerafinat pe care Rusia îl transportă pe mare.

Ce înseamnă plafonul de preţ şi cum funcţionează

Dubla măsură ar putea avea un efect incert asupra prețurilor petrolului, deoarece îngrijorările legate de pierderea ofertei din cauza boicotului concurează cu temerile unei cereri mai scăzute, din cauza încetinirii economiei globale.

ADVERTISEMENT

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a propus plafonarea, împreună cu alți aliați ai G 7, ca o modalitate de a limita câștigurile Rusiei, menținând în același timp petrolul rus în economia globală. Scopul este de a lovi finanțele Moscovei, evitând în acelaşi timp o creștere bruscă a prețului petrolului, foarte probabilă în cazul în care petrolul rusesc este scos brusc de pe piața mondială.

Companiile de asigurări și alte firme care sunt obligate să furnizeze petrol ar avea voie să lucreze cu petrol rusesc numai dacă prețul petrolului este la limită sau sub limita acestui plafon. Majoritatea asigurătorilor se află în UE sau Regatul Unit și ar putea fi obligați să participe la plafon, se arată într-o analiză Associated Press.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, analiştii avertizează că aplicarea universală a interdicției de asigurare, impusă de UE și Regatul Unit în rundele anterioare de sancțiuni, ar putea scoate atât de mult petrol rusesc de pe piață încât prețul petrolului ar crește, economiile occidentale ar avea de suferit, iar Rusia ar putea obţine profituri majorate din orice cantitate de petrol pe care o livrează, în ciuda embargoului.

Rusia, al doilea mare producător de petrol din lume, și-a redirecţionat deja o mare parte din petrol către India, China și alte țări asiatice, la prețuri reduse, după ce a fost ocolită de cumpărătorii occidentali chiar înainte de interdicțiile oficiale ale UE.

ADVERTISEMENT

Ce efecte ar avea diferitele niveluri de restricţii

Un plafon de 60 de dolari nu ar avea un impact prea mare asupra finanțelor rusești, spune Simon Tagliapietra, expert în politici energetice la un think tank din Bruxelles. “Va trece aproape neobservat”, a spus el, pentru că ar fi aproape de prețul la care se vinde deja petrolul rusesc.

“Plafonul ar putea fi coborât în timp, dacă dorim să creștem presiunea asupra lui Vladimir Putin. Problema este că am petrecut deja multe luni în așteptarea unei măsuri care să reducă profiturile petroliere ale Rusiei”, adaugă el.

ADVERTISEMENT

În acest context, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăudat încercarea Poloniei de a coborî plafonul la 30 de dolari. De altfel, Robin Brooks, economist-șef la Institutul de Finanțe Internaționale din Washington, a scris săptămâna trecută pe Twitter că un plafon de 30 de dolari “i-ar da Rusiei criza financiară pe care o merită”.

Ce se întâmplă dacă Rusia şi alte ţări nu sunt de acord

Rusia a transmis deja că nu va respecta plafonarea și va opri transporturile către țările care o aplică. Este posibil ca nici cumpărătorii din China și India să nu fie de acord cu acest plafon, în timp ce Rusia sau China ar putea încerca să-și înființeze proprii furnizori de asigurări pentru a-i înlocui pe cei interziși în SUA, Marea Britanie și Europa.

Rusia ar putea, de asemenea, să vândă petrol eludând registrele oficiale, folosind așa-numitele petroliere ale “flotei întunecate” cu proprietate neclară, așa cum au făcut Venezuela și Iran. Petrolul ar putea fi transferat de la o navă la alta și amestecat cu unul de o calitate similară pentru a-și ascunde originea.

Totuşi, este puțin probabil ca producătorii ruși să-și retragă tot petrolul din Europa, anterior cel mai mare client al lor. Analiștii Commerzbank spun că embargoul și restricțiile UE ar putea face ca prețul mărcii internaționale de referință Brent să revină la 95 de dolari pe baril în săptămânile următoare. Vineri, ţiţeiul Brent a fost la 86,89 USD.

ADVERTISEMENT