News

Divergențe în coaliție pe tema cotei unice. Raluca Turcan: ”Înțeleg că PSD are o altă viziune”

Miniștrii PNL susțin cota unică de impozitare, deși partenerii lor de coaliție își doresc o impozitare progresivă. ”Viziunile trebuie să se armonizeze”, declară Raluca Turcan
01.03.2024 | 17:41
Divergente in coalitie pe tema cotei unice Raluca Turcan Inteleg ca PSD are o alta viziune
Raluca Turcan s-a declarat în favoarea cotei unice de impozitare Sursa foto: Facebook Raluca Turcan
ADVERTISEMENT

Ministrul Culturii a declarat vineri că susține cota unică de impozitare. Raluca Turcan a mai precizat că, deși înțelege că PSD este în favoarea unei impozitări progresive, viziunile într-o coaliție ”trebuie să se armonizeze”.

Raluca Turcan, susținător al cotei unice de impozitare

Potrivit președintei PNL Sibiu, coaliția de guvernare fiind una între parteneri egali, măsurile liberale trebuie să coexiste cu măsurile sociale. “În PNL nu există nicio apetență pentru experimente riscante, care să afecteze creșterea economică.

ADVERTISEMENT

Înțeleg că PSD are o altă viziune și își dorește o impozitare progresivă, dar într-o guvernare de mare coaliție viziunile trebuie să se armonizeze. Coaliția PNL – PSD e o coaliție între egali, de aceea măsurile liberale trebuie să coexiste cu măsurile sociale.

Impozitarea progresivă ar însemna o pedeapsă pentru economia românească. […] De 20 de ani, cota unică aduce beneficii economice României.

ADVERTISEMENT

Cota unică şi fondurile europene au fost combustibilii esenţiali pentru saltul economic al României din ultimele două decenii. Aceste două lucruri ne-au ajutat să reducem decalajul de dezvoltare dintre noi şi media europeană.

În urmă cu 20 de ani, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor în România era la circa 25% din media UE; azi am depăşit 75%. Cota unică e bună pentru mediul de afaceri şi pentru angajaţii din România. Abandonarea cotei unice ar sărăci România, fiindcă ar descuraja puternic munca şi investiţiile”, a declarat Raluca Turcan, în cadrul unei conferințe de presă.

ADVERTISEMENT

Marcel Boloș: Cota unică ajută oamenii să rămână cu mai mulți bani în buzunare

Această formă de impozitare are un susținător și în persoana ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, acesta a precizat că, în opinia sa, este cea mai bună alegere pentru România.

”Perspectiva mea este cât se poate de fermă: cota unică este cea mai bună alegere pentru România. De ea am beneficiat cu toții în ultimii 20 de ani, de când a fost implementată de Partidul Naţional Liberal. Nu există niciun motiv pentru care țara noastră să adopte un sistem de impozitare progresiv.

ADVERTISEMENT

[…] Nu avem, însă, în plan să schimbăm cota unică. Datorită ei suntem competitivi fiscal în cursa pentru atragerea de investitori. Cota unică impulsionează forța de muncă și ajută românii să rămână cu mai mulți bani în buzunare. Și-a dovedit această utilitate imensă pentru economie și populație”, a scris ministrul.

ADVERTISEMENT