News

Raluca Turcan a semnat avizul de funcționare al azilului din Voluntari, în martie 2021, în perioada când era ministrul Muncii și Protecției Sociale

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, este implicat în scandalul "azilului groazei" din Voluntari, unde bătrânii au fost victime ale unor tratamente inumane.
13.07.2023 | 20:02
Raluca Turcan a semnat avizul de functionare al azilului din Voluntari in martie 2021 in perioada cand era ministrul Muncii si Protectiei Sociale
Raluca Turcan, implicată în scandalul "azilul groazei". Foto: Hepta.
ADVERTISEMENT

Fostul ministru al Muncii și Justiției Sociale, Raluca Turcan, este în centrul scandalului “azilului groazei” din Voluntari, unde bătrânii au fost victime ale unor tratamente inumane. În data de 3 martie 2021 Turcan a semnat acreditările necesare pentru acest centru, în timp ce ocupa funcția de ministru al Muncii. Actualmente, Raluca Turcan este ministru al Culturii din partea PNL.

Raluca Turcan, în centrul unui scandal

Situația gravă din centrul din Voluntari a ieșit la iveală când vecinii au semnalat actele de violență, înfometare și chinuieli la care erau supuși bătrânii de către angajați.

ADVERTISEMENT

Raluca Turcan a semnat avizul de acreditare, care verifică dacă centrul respectă condițiile necesare înființării. Semnalările cu privire la abuzuri au fost făcute în ziua în care Marius Budăi a preluat funcția de ministru al Muncii, pe 25 noiembrie 2021.

Centrul de Investigații Media informează că, cel mai târziu în data de 17 ianuarie 2022, Primăria Voluntari, Ministerul Muncii și alte instituții de stat au primit informații detaliate despre tratamentele inumane la care erau supuși beneficiarii din centrele din Ilfov.

ADVERTISEMENT

În octombrie 2021, vecinii au început să depună petiții la Primăria Voluntari și la Direcția de Sănătate Publică Ilfov, exprimându-și îngrijorarea cu privire la schimbarea destinației imobilului și la condițiile din centrul de lângă casele lor. Petițiile au continuat în lunile următoare, semnalând zgomote puternice, incidente, lipsa racordării la canalizare și mirosuri pestilențiale.

Raluca Turcan a semnat avizul de acreditare. Foto: Captura YouTube.
Raluca Turcan a semnat avizul de acreditare. Foto: Captura YouTube.

Bătrânii au fost abuzați și maltratați

Nemulțumiți de lipsa de răspuns din partea Primăriei Voluntari, vecinii au decis să acționeze în justiție și, în data de 30 martie 2022, au dat în judecată primăria.

ADVERTISEMENT

Aceștia au solicitat instanței să oblige primăria să răspundă la petiția din 17 ianuarie, în care au adus la cunoștință autorităților presupusele rele tratamente și au cerut informații despre legalitatea înființării și funcționării centrului.

La 9 martie 2023, instanța a dat câștig de cauză vecinilor și a obligat Primăria Voluntari să răspundă la întrebările acestora și să ofere clarificări cu privire la situația din centrul respectiv.

ADVERTISEMENT

Scandalul “azilului groazei” din Voluntari a stârnit indignare în rândul opiniei publice, dezvăluind abuzuri asupra persoanelor vârstnice vulnerabile. Vecinii și autoritățile au sprijinit victimele și au luptat pentru respectarea drepturilor acestora în instituțiile sociale.

ADVERTISEMENT