News

DNA a făcut recurs în casație la decizia ICCJ în cazul Elenei Udrea și Ioanei Băsescu. Cele două au scăpat de condamnări

Este vorba de procesul în care cele două au scăpat de închisoare. Erau judecate în dosarul finanțării campaniei fostului președinte Băsescu.
10.08.2023 | 13:15
DNA a facut recurs in casatie la decizia ICCJ in cazul Elenei Udrea si Ioanei Basescu Cele doua au scapat de condamnari
DNA a făcut recurs în casație la decizia ICCJ în cazul Elenei Udrea și Ioanei Băsescu. Colaj Fanatik/ Foto Hepta/ Playtech
ADVERTISEMENT

DNA a făcut recurs în casație la decizia ICCJ în cazul Elenei Udrea și Ioanei Băsescu. Este vorba de procesul în care cele două au scăpat de condamnări, după prescriera faptelor. Acestea au fost judecate în dosarul privind finanțarea campaniei prezidențiale a lui Traiana Băsescu din 2009.

DNA a făcut recurs în casație la decizia ICCJ în cazul Elenei Udrea și Ioanei Băsescu

La data de 11 iulie, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat o hotârâre definitivă de încetare a procesului, în urma prescrierii faptelor. Recursul a fost depus pe data de 8 august, dar deocamdată nu a fost înregistrat.

ADVERTISEMENT

Amintim că fostul ministru Elena Udrea primise o condamnare de 8 ani. În același dosar fusese condamnată și fiica fostului președinte Traian Băsescu. Ioana Băsescu a primit 5 ani de închisoare pentru instigare la delapidare şi spălarea banilor. După prescrierea faptelor, cele două au scăpat de condamnări.

Astfel, procurorii încearcă să redeschidă dosarele Elenei Udrea și Ioanei Băsescu și să anuleze decizia Instanței, care a dispus încetarea procesului, motivând că faptele s-au prescris, deși ar exista dovezi care le demonstrează vinovăția.

ADVERTISEMENT

DNA consideră că decizia CJUE (Curţii de Justiţie a Uniunii Europene) privind posibilitatea judecătorilor din România să nu aplice deciziile CCR și ÎCCJ privind prescripția și să nu mai închidă dosarele penale, este valabilă și în cazurile de corupție.

Opiniile magistraților, împărțite în urma deciziei CJUE

Opiniile magistraților au fost împărțite în urma deciziei CJUE. Însă, hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene pe tema prescripției răspunderii penale a fost lăudată de procurorul-șef al DNA, Marius Voineag.

ADVERTISEMENT

„Hotărârea de luni, 24 iulie 2023, a CJUE vine să confirme modul în care legislația națională, deciziile Curții Constituționale a României și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar și legislația și principiile directoare ale Uniunii Europene, au fost interpretate de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție”.

„Această hotărâre clarifică modul în care procurorii din cadrul DNA se vor raporta la Deciziile nr. 297/2018 și nr. 358/2022 ale Curții Constituționale, respectiv la Decizia nr. 67/2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în soluționarea cauzelor aflate în instrumentarea direcției.”, a transmis procurorul-șef al DNA.

ADVERTISEMENT

Totodată, acesta a precizat că hotărârea CJUE aduce lumină și în mersul dosarelor de corupție din România. „Legitimat consecvența instituțională în interpretarea legislației naționale și europene, stabilind în mod edificator modul de aplicare a dispozițiilor privind prescripția răspunderii penale în cazul infracțiunilor de corupție și a celor asimilate infracțiunilor de corupție, respectiv fraude care lezează interesele financiare ale Uniunii Europene”, a adăugat acesta, potrivit știripe surse.

 

ADVERTISEMENT