News

DNA, dosar penal cu privire la modalitatea de achiziționare a vaccinurilor. Reacțiile lui Valeriu Gheorghiță și Vlad Voiculescu. Update

Direcția Națională Anticorupție anunță că a fost înregistrat un dosar penal care are ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-Covid-19, de la declanșarea pandemiei până în prezent. FANATIK vă spune cum au reacționat Valeriu Gheorghiță și Vlad Voiculescu
21.09.2021 | 19:44
DNA dosar penal cu privire la modalitatea de achizitionare a vaccinurilor Reactiile lui Valeriu Gheorghita si Vlad Voiculescu Update
ADVERTISEMENT
21-09-2021
16:43

Reacțiile lui Valeriu Gheorghiță și Vlad Voiculescu

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a explicat, după anunțul DNA, că România a achiziționat vaccinurile conform procedurii elaborate de Comisia Europeană: „noi am recepționat până în acest moment aproximativ 18,5 milioane de doze din cele patru tipuri de vaccin și mai avem în stoc aproximativ 3,7 milioane de doze. Au fost administrate peste 9,95 milioane de doze, restul până la 14,7 milioane au fost fie donate, fie revândute.”

„Am văzut și eu astăzi în spațiul public acest tip de informație, dar nu știu, nu am date suplimentare. Modalitatea de achiziție la nivelul tuturor țărilor europene se supune aceleiași proceduri întocmită și elaborată de Comisia Europeană,” a adăugat acesta.

Acuzații din partea lui Vlad Voiculescu cu privire la modul în care au fost achiziționate vaccinurile

O altă reacție a venit din partea lui Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății. Acesta a precizat că verificarea unor asemenea date este foate utilă, pentru ca românii să afle cum au fost folosiți banii în timpul pandemiei.

„Anchetarea de către DNA a modului în care România a achiziționat vaccinurile este bine-venită: românii trebuie să știe cum a decis Guvernul că e înțelept să le administreze banii în pandemie,” a scris pe Facebook fostul ministru al Sănătății.

El a trimis mai multe săgeți la adresa premierului Cîțu: „în acest context, poate vă amintiți că, pe la mijlocul lunii martie a acestui an, domnul viitor fost premier Cîțu a aruncat în public acuze la adresa mea cum că m-aș fi opus unei achiziții suplimentare de vaccinuri. Nu direct, ci “pe surse” – așa cum viitorul fost premier Cîțu, ajutat de consilieri angajați pe bani publici pentru nevoile de comunicare personale – a ales să comunice de altfel de fiecare dată când a vrut să își murdărească colegii din coaliția de guvernare”.

Voiculescu a explicat și cum s-au derulat achizițiile: „ce am făcut atunci a fost să aduc la cunoștința întregului Guvern, în mod oficial (se poate consulta atât memorandumul din partea Ministerului Sănătății cât și înregistrarea ședinței de guvern care poate pot fi solicitată de la Secretariatul General al Guvernului) câteva lucruri:
1. Decizia de a comanda vaccinurile a fost luată de viitorul fost premier și comunicată Comisiei Europene (pentru că a fost vorba de o achiziție la nivel european) fără a se ține cont de opinia ordonatorul de credite (adică cel care plătea) iar acesta era Ministerul Sănătății. Am cerut ca această practică de a decide pe bugetul aflat în răspunderea mea, fără a fi consultat, să înceteze;
2. Aveam deja un număr mare de vaccinuri comandate deja, în raport cu toate scenariile vis-a-vis de campania de vaccinare – fără a fi lăsați să ne implicăm de la nivelul Ministerului Sănătății, în nici un fel, în campania de comunicare sau în alte acțiuni care să îmbunătățească această campanie;
3. Pentru achiziția de vaccinuri deja antamată de viitorul fost premier, Ministerul Sănătății avea nevoie de sume suplimentare cel târziu la rectificarea bugetară; în Martie, bugetul anual al MS fusese deja pus pe butuci prin deciziile premierului;”

Fostul ministru a încheiat spunând că, într-adevăr, achizițiile făcute de țara noastră nu au fost tocmai normale, ci „iraționale”: „în urma deciziilor precipitate, tot prin decizia lui Florin Cîțu, România a comandat irațional vaccinuri fără număr, a cumpărat doze peste necesar și a ajuns în situația de a vinde și dona mai multe milioane de vaccinuri decât orice altă țară din Europa: nu din rațiuni umanitare, ci pentru că altfel ar fi expirat. Sper să aflăm din ancheta DNA și felul în care au fost distribuite aceste doze”.

„Românii chiar trebuie să știe. Pentru că, dacă nu ar mai simți că sunt prostiți și mințiți constant, poate-ar avea ceva mai multă încredere în cei care le cer imperativ și tot mai răstit să se vaccinez,” a conchis Voiculescu.

Reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție au transmis, printr-un comunicat, că a fost înregistrat un dosar penal cu privire la achiziția dozelor de vaccin. Acesta vizează toată perioada pandemiei.

Procurorii au anunțat că urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă, „in rem”. Infracțiunea vizată este aceea de abuz în serviciu.

ADVERTISEMENT

DNA, dosar penal cu privire la modalitatea de achiziționare a vaccinurilor, de la început pandemiei până în prezent

„Pe rolul DNA a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID19, de la declanșarea pandemiei până în prezent,” a transmis DNA.

„Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă („in rem”), respectiv abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. Prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat,” a adăugat.

ADVERTISEMENT

Procurorii au mai informat că această etapă nu are caracterul formulării unor acuzații împotriva unei/unor persoane. Semnificația ei este de instituire a cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidență penală.

Până în prezent, România a achiziționat aproximativ 18 milioane de doze de ser anti- Covid-19, prin intermeniul Comisiei Europene. Dintre acestea, o parte au fost revândute altor state.

ADVERTISEMENT

Țara noastră a și donat seruri se vaccin. Au fost trimise mai multe tranșe spre Republica Moldova.

Câte doze de vaccin urmează să fie primite de România

De cealaltă parte, Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 anunță că alte două tranșe de doze de vaccin vor ajunge în România miercuri, 22 septembrie.

ADVERTISEMENT

Este vorba de 436.410 doze din serul produs de Pfizei/BioNTech și alte 300.000 doze de vaccin Janssen. Primele vor ajunge în țara noatră pe cale aeriană, la aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara.

„Până la acest moment, țara noastră a recepționat 11.595.149 doze de vaccin produse de compania Pfizer, iar 7.674.004 au fost deja utilizate pentru imunizarea populației,” a transmis CNCAV.

Vaccinurile Janssen vor intra în țară pe cale terestră, transportul fiind asigurat de de firma producătoare. Ele vor fi depozitate la Compania Națională „Unifarm” SA. Până în prezent, în România au ajuns 1.081.300 doze Janssen, 293.967 dintre acestea au fost deja utilizate pentru imunizarea populației.

ADVERTISEMENT