News

DNA face prăpăd în familia lui Cătălin Cherecheș. Socrii fostului primar, nevoiți să-și toarne propria fiică, pentru o pedeapsă mai blândă

Socrii lui Cătălin Cherecheș, trimiși în judecată pentru mituirea unei judecătoare, ar intenționa să-și recunoască fapta. Doar că nu prea au cum.
28.03.2024 | 17:21
DNA face prapad in familia lui Catalin Chereches Socrii fostului primar nevoiti sasi toarne propria fiica pentru o pedeapsa mai blanda
Socrii lui Cătălin Cherecheș au fost puși să declare că au primit banii de la fiica lor, soția fostului primar de la Baia Mare / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Inquam Foto, Cornel Putan / Facebook / Știrile Pro TV
ADVERTISEMENT

Claudia și Dorin Petru Gliga, socrii lui Cătălin Cherecheș, au fost puși într-o situație cât se poate de delicată în dosarul în care sunt acuzați că au vrut s-o mituiască pe judecătoarea care urma să-l condamne pe ginerele lor. Informația reiese din contestația depusă de socrii fostului primar, la Curtea de Apel Târgu Mureș, referitoare la nelegalitatea actului de sesizare a instanței.

Socrii lui Cherecheș nu pot recunoaște acuzațiile pentru că și-ar înfunda propria fiică

Părinții soției lui Cătălin Cherecheș au fost trimiși în judecată și riscă o pedeapsă cuprinsă între 2 și 7 ani. În faza de urmărire penală, procurorii le-au pus pe masă un acord de recunoaștere a vinovăției, pe care aceștia au fost tentați să-l semneze. Problema e că procurorii au insistat să afle de unde proveneau cei 50.000 de euro (plus încă cel puțin 50.000 de euro promiși magistratului) pe care i-au oferit judecătoarei. Anchetatorii susțin că soții Gliga nu-și permiteau astfel de sume și bănuiesc faptul că acestea proveneau chiar de la familia fostului primar.

ADVERTISEMENT

De altfel, la sfârșitul anului trecut, DNA a disjuns dosarul mitei la judecătoare, bănuind că sumele înaintate de soacra lui Cherecheș proveneau de la soția fostului edil, Denisa Tabita. În noul dosar, aceasta are statut de suspect.

Evoluția neașteptată a cazului i-a pus în mare dificultate pe socrii lui Cătălin Cherecheș. Ei au fost puși să aleagă între a depune mărturie împotriva propriei fiice sau a-și atrage asupra lor întreaga răspundere, refuzând să semneze acordul și procedura simplificată care le-ar aduce o pedeapsă mai mică.

ADVERTISEMENT

Soții Gliga au cerut ca ”speculațiile” referitoare la fiica lor să fie eliminate din rechizitoriu

Pentru a rezolva această dilemă, soții Gliga au solicitat judecătorului de cameră preliminară de la Curtea de Apel Târgu Mureș să întoarcă rechizitoriul la DNA, pentru înlăturarea unor ”anumite speculații cu privire la originea sumelor presupus a fi remise magistratului și cu privire la ipotetica complicitate a suspectei Cherecheș Denisa Tabita, speculații care nu fac referire la niciun mijloc de probă”.

Socrii lui Cherecheș s-au plâns că ”procurorul a înțeles să recurgă la aprecieri personale nedovedite”, care ar trebui eliminate din cuprinsul rechizitoriului.

ADVERTISEMENT

Judecătorul a respins cererea soților Gliga, motivând că dorința inculpatului de a apela la procedura simplificată reprezintă un act de voință, care nu trebuie condiționat. De asemenea, instanța urmează să stabilească dacă accepta acest tip de procedură, pe baza declarațiilor din acordul de recunoștere a vinovăției, fără să garanteze că inculpatul se va alege neapărat cu o pedeapsă redusă.

”În ceea ce priveşte criticile exprimate de inculpaţi, în sensul că, prin opţiunea lor de a urma procedura simplificată contribuie la incriminarea fiicei lor, Cherecheș Denisa Tabita, cu privire la care cauza s-a disjuns, ca urmare a inserării în cuprinsul rechizitoriului a unor menţiuni cu privire la posibile fapte ale acesteia din urmă, completul de cameră preliminară de la instanţa de control judiciar constată că acestea sunt nefondate”, se mai arată în motivare.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă nu au semnat acordul, soții Gliga urmează să fie audiați în cadrul fazei de judecată, atunci când au ocazia să-și recunoască fapta și să ceară, de asemenea, o pedeapsă mai mică.

Socrii fostului primar au încercat s-o ”îmblânzească” pe judecătoarea din dosarul lui Cherecheș

Claudia și Dorin Petru Gliga au fost plasați sub control judiciar. Potrivit datelor din rechizitoriu, soacra lui Cătălin Cherecheș a promis unei judecătoare de la Curtea de Apel Cluj, prin intermediul mamei sale, o sumă cuprinsă între 50.000 și cel puțin 100.000 de euro, în schimbul dispunerii unei soluții ”mai blânde” pentru ginerele ei.

Socrul lui Cherecheș este acuzat că ”a sprijinit-o atât moral cât și material” pe soția lui, prin efectuarea de demersuri în vederea identificării unei modalități de a-l contacta pe respectivul magistrat. De asemenea, el și-a condus soția cu mașina la întâlnirea pe care femeia a avut-o cu mama judecătoarei.

Demersul soților Gliga nu a fost unul de succes, iar magistratul a anunțat organele de anchetă despre demersul socrilor lui Cherecheș. A urmat reținerea acestora și condamnarea fostului primar de la Baia Mare. În noaptea de dinaintea sentinței, edilul a fugit din țară, însă a fost prins în Germania și ulterior extrădat, la solicitarea statului român.

ADVERTISEMENT
Tags: