News

Doctoratul lui Florentin Pandele a ajuns iar în instanță. Ce șanse mai are primarul din Voluntari să-și recupereze titlul

Florentin Pandele, primarul localității Voluntari, vrea înapoi titlul de doctor în științe militare, pe care l-a pierdut în anul 2016, ca urmare a acuzațiilor de plagiat.
11.07.2023 | 09:33
Doctoratul lui Florentin Pandele a ajuns iar in instanta Ce sanse mai are primarul din Voluntari sasi recupereze titlul
Florentin Pandele, primarul localității Voluntari, a rămas fără titlul de doctor în anul 2016 / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Florentin Pandele, primar al comunei Voluntari și soț al ministrului Gabriela Firea, încearcă să-și recâștige în instanță titlul de doctor în științe militare, care i-a fost retras pe data de de decembrie 2016, ca urmare a unui ordin al ministrului educației de la acea vreme, Mircea Dumitru.

După șase ani și jumătate, contestația lui Florentin Pandele a reintrat pe rolul instenței

La șase ani și jumătate, Florentin Pandele continuă să se judece cu Guvernul României și să solicite anularea ordinului de ministru 6146/2016, prin care titlul de doctor îi este retras ca urmare a unei decizii a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, potrivit căreia teza de doctorat ”nu respectă standardele de etică a cercetării științifice”. De asemenea, primarul Voluntariului cere suspendarea efectelor documentului.

ADVERTISEMENT

În anul 2017, Pandele a contestat decizia însă procesul a fost suspendat până la soluționarea unei sesizări a CCR, într-un alt dosar, privind teze de doctorat plagiate. În martie 2023, dosarul a fost mutat, ca urmare a desființării secției. În aceeași situație se află și un alt dosar, prin care edilul cele anularea parțială a hotărârii de guvern 681/2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat. Și acest litigiu, în care pârât este Guvernul României, a reintrat pe rolul Curții de Apel București în martie 2023.

Hotărârea de guvern care vizează codul studiilor de doctorat nu este legală

Marea noutate în privința HG 681/2011 este că dispozițiile articolului 50 referitoare la ”depunerea de sesizări cu privire la lucrări de doctorat susținute cu titluri acordate anterior intrării sale în vigoare” a fost considerată contrară principiului neretraoctivității legii, printr-o decizie a ÎCCJ, din 21 februarie 2023.

ADVERTISEMENT

În textul original, se arăta ca ”orice persoană fizică sau juridică, inclusiv membrii CNATDCU și IOSUD poate sesiza în scris, prin intermediul UEFISCDI, Consiliul general al CNATDCU cu privire la nerespectarea standardelor de calitate (…) indiferent de data susținerii acesteia și de data acordării titlului de doctor”.

Decizia a fost luată într-un proces în care reclamantă a fost Ana-Maria Tudor, fiica fostului ministru  Gabriel Oprea, careia i-a fost retras titlul de doctor emis de Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazu” (Academia SRI), tot ca urmare a unui scandal de plagiat.

ADVERTISEMENT

În litigiul judecat la Înalta Curte de Casație și Justiție, pârâții Ministerul Educației și Guvernul României nu au depus întâmpinare și nu au formulat apărări în cauză. Hotărârea ÎCCJ în cazul fiicei generalului Oprea a fost publicată în Monitorul Oficial, în data de 19 iunie 2023.

Florentin Pandele a dat în judecată publicația care a lansat acuzațiile de plagiat

Florentin Pandele și-a susținut teza de doctorat în anul 2008, la Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”, sub coordonarea generalului de brigadă Mihail Vasile-Ozunu, fost secretar de stat în Ministerul Apărării, în mandatul lui Gabriel Oprea. Titlul lucrării este ”România și noile provocări generate de integrarea europeană”.

ADVERTISEMENT

Potrivit PressOne, analiza lucrării a arătat că mai bine de o treime din lucrare reprezintă un plagiat, procedura de citare fiind aproape inexistentă. Întreaga poveste a plecat de la o dezvăluire făcută de jurnalista Iulia Marin, pe care Florentin Pandele a dat-o în judecată, solicitând despăgubiri de 350.000 de euro pentru repararea unui prejudiciu de imagine.

Retragerea titlului de doctor, misiune imposibilă după decizia CCR din iunie 2022

În iunie 2022, printr-o decizie a Curții Constituționale, s-a admis excepția de neconstituționalitate și s-a constatat că dispozițiile art 170 alin 1/, lit. b) din Legea educației naționale 1/2011 sunt constituționale doar în măsura în care se referă la retragerea titlului de doctor care nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice.

Practic, se consideră că odată ce comisia de doctorat s-a pronunțat, nicio altă comisie nu se poate transforma în cenzorul acesteia și nu poate emite un verdict propriu. De asemenea, nicio instanță judecătorească nu are competența de a se pronunța în legătură cu fondul științific al unei teze de doctorat ci doar cu legalitatea emiterii unui act administrativ prin care se conferă sau se retrage un titlul de doctor.

ADVERTISEMENT