Documentarul de pe Netflix despre misterele aurului din Transilvania. Ce comori sunt ascunse în România. Producția are o durată de 51 de minute și explorează jefuirea și traficul ilicit de artefacte arheologice.
Lungmetrajul de pe Netflix care vorbește despre comorile din Transilvania. Care sunt tainele pe care le are țara noastră legat de brățările masive de aur care au apărut în mod misterios în România la începutul secolului XXI.
Pelicula se numește The Hunt for Transylvanian Gold (Vânătoarea pentru Aurul Transilvaniei) și poate fi urmărită pe platforma de streaming de ceva vreme. Deși a fost lansată în anul 2016 este la mare căutare și în prezent.
Oamenii sunt foarte interesați să afle ce s-a întâmplat cu artefactele arheologice. Documentarul pune accentul pe o investigație care a durat mai bine de 10 ani și care s-a desfășurat pe două continente: Europa și America de Nord.
Cercetarea a fost coordonată de procurorul general al României, Augustin Lazăr, care la momentul respectiv era procuror general la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia. Acesta a scos la iveală faptul că în zona Sarmizegetusa au fost descoperite 24 de brățări de aur dacice.
Filmul de pe Netflix oferă informații inedite despre rețelele care se ocupă cu traficul de artefacte pe piața neagră internațională, despre vânătorii de comori, experții în antichități, suspecții arestați și cele 13 brățări recuperate.
În acest documentar întâlnim 3 personje: un pădurar devenit jefuitor, un expert în antichități și un procuror însărcinat cu ancheta. Contactul cu aurul jefuit le va schimba viețile pentru totdeauna acestora. Producția este regizată de Andrei Teodorescu.
Cunoscutul artist a descoperit povestea brăţărilor dacice odată cu filmarea peliculei de pe Netflix. „Am fost fascinat de misterul brăţărilor dacice, la fel ca toţi membrii echipei de filmare, formată din români şi americani”, a spus regizorul, conform Adevărul.
„Mi-a marcat cariera şi viaţa”, a declarat la rândul său procurorul Augustin Lazăr, mai arată sursa menționată mai devreme. Documentarul de pe Netflix are recenzii foarte bune din partea internauților.