Life

Documentul obligatoriu pe care trebuie să-l depună milioane de români. Doar așa veți putea lua pensie

Actul pe care trebuie să îl dețină toți românii care vor să iasă la pensie. În absența sa, deschiderea dreptului la pensionare este imposibilă.
17.03.2024 | 15:00
Documentul obligatoriu pe care trebuie sal depuna milioane de romani Doar asa veti putea lua pensie
Actul esențial pentru a deschide dreptul la pensie. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Schimbări pentru românii care vor să beneficieze de pensie. Începând cu anul acesta, la dosar va trebui anexat un nou document important. În absența lui, nimeni nu poate beneficia de pensie. Iată de unde se ia și ce reprezintă.

Actul esențial pentru deschiderea dreptului la pensie

Românii care vor să iasă la pensie pentru limita de vârstă sau anticipat trebuie să se informeze cu privire la noile documente necesare. De acum încolo, dosarul va trebui să conțină încă un document, foarte important, de a cărei existență depinde aprobarea pensiei.

ADVERTISEMENT

Noul document care nu trebuie să lipsească din dosarul viitorilor pensionari este o adeverință care se eliberează de angajator. Această adeverință este importantă pentru că arată opțiunea părților.

Mai exact, din această adeverință va rezulta faptul că solicitantul pensiei nu a dorit să continue activitatea în câmpul muncii până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Adeverința respectivă a început să fie solicitată la casele de pensii încă de la începutul acestui an.

ADVERTISEMENT

Este foarte important de reținut faptul că adeverința aceasta nu este o declarație prin care solicitantul își limitează dreptul la muncă. Deși cumulul pensiei cu salariul este posibil, cel care îl interzice este chiar Codul Muncii.  În ipoteza în care se dorește continuare raportului de muncă după ce s-a solicitat pensionarea, este necesară încheierea unui nou contract de muncă.

În cât timp poate fi depusă adeverința de la angajator

Noua Lege a Pensiilor prevede foarte clar necesitatea existenței acestei adeverințe în dosarul de pensionare. Aceasta se depune în termen de 30 de zile la casa de pensii, împreună cu celelalte acte.

ADVERTISEMENT

”Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, în termen de 30 de zile de la data îndeplinirii acestor condiţii, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază titularul.”, arată noua Lege a Pensiilor.

La început, multă lume a fost nemulțumită de faptul că această adeverință este solicitată în cazul deschiderii dreptului la pensie. Până acum, obligativitatea ei nu se regăsea în actul normativ. Însă, în noua Lege a Pensiilor, publicată în Monitorul Oficial, se regăsește și adeverința respectivă, potrivit avocatnet.ro. Aceasta este menționată la art. 89 alin. (2), litera p).

ADVERTISEMENT

”p) adeverinţă eliberată de angajator/angajatori din care să rezulte că nu a optat pentru continuarea activităţii până la împlinirea vârstei de 70 ani, conform art. 46 alin. (2) din lege, în original”.

Cu alte cuvinte, legea nu limitează dreptul la muncă al persoanelor care ajung la vârsta de pensionare. Însă, pensionarea în sine înseamnă încetarea contractului de muncă. Angajatul care se pensionează poate munci doar în cazul în care semnează un nou contract de muncă.

ADVERTISEMENT
Tags: