News

Doi ani de viață fără Gălbenuș. MagicHome, miracolul care s-a născut din suferința unui copil

18.01.2020 | 16:31
Doi ani de viata fara Galbenus MagicHome miracolul care sa nascut din suferinta unui copil
Marinuș a murit în primăvara anului 2018
ADVERTISEMENT

În urmă cu trei ani, un zidar din Brăila și fiul său fiului său bolnav de cancer, Marinuș (zis Gălbenuș), urmau să dea României o lecție de viață incredibilă. Suferința și povestea lor de viața aveau să dea naștere unui fenomen care a emoționat mii de oameni.

Casa MagicHome, salvarea a zeci de familii

Mai mult, tragedia prin care au trecut Mirel Dolofan și băiatul său a inspirat cea mai emoționantă campanie de strângere de fonduri din istoria României, la capătul căreaia s-a născut MagicHome.

ADVERTISEMENT

636 de oameni, 23 de zile și nopți, un singur scaun, simbol al tuturor scaunelor pe care părinții bolnavilor de cancer locuiesc pe durata tratamentului copiilor, în spital.

Obiectivul lor a fost primirea a 100.000 de sms-uri în valoare de 2 euro, bani necesari finalizării unui centru special, localizat în apropierea Institutului Oncologic din București. Într-un timp record, voluntarii care au participat la proiect, ajutați de donatori și de sponsori au strâns 1.2 milioane de euro.

ADVERTISEMENT

După un an de lucrări, refugiul visat de mulți părinți și copii loviți de povara cancerului, a fost finalizat. Deși acesta trebuia să se deschidă oficial la 1 ianuarie, micii pacienți și părinții lor trebuie să mai aștepte o vreme până când refugiul va primi autorizație ISU.

Întâlnirea care avea să schimbe totul

După ce Marinuș a închis pentru ultima oară ochii, în martie 2018, Mirel a continuat să ocrotească toți copiii bolnavi de cancer, deși pe propriul băiețel nu mai putea să îl ajute. Despre cum s-a născut ideea MagicHome a povestit, în exclusivitate pentru FANATIK, Mirel Dolofan.

ADVERTISEMENT

„În vara lui 2013 am auzit de o înțiativă care părut genială. Era vorba de o tabără, MagiCamp, un loc unde piticii diagnosticați oncologic aveau să primească o săptămâna de joacă la greu.

Se înota la Swithmathon pentru strângere de fonduri, am zis că nu putem lipsi, l-am luat pe Marinus de mâna și…am înotat.

ADVERTISEMENT

Acolo l-am întâlnit prima data pe Vlăduț (nr. Vlad Voiculescu), ne știam de ceva timp din mediul virtual. Marinuș era bolnav din vara lui 2013, în primăvara lui 2015 am primit vestea de la medici că, din păcate, nu se mai poate face nimic pentru el, să-l iau acasă.

Atunci, Vlad împreună cu echipa lui s-au concentrat să găsească o soluție pentru a îi salva viața lui Marinus-Gălbenuș, băiețelul care reușise să impresioneze pe toată lume prin puterea lui de a lupta cu boala necruțătoare care avea într-un final să câștige”.

Totul pentru Marinuș-Gălbenuș

La finalul lui 2015, după trei ani de stat lângă copilul său prin spitalele din România, dormind pe jos sau în paturile mult prea mici, Marinuș spera din nou la vindecare.

„Am ajuns la clinica AKH pe cinci decembrie 2015, urmând o perioadă de peste trei luni de internare și maratoane de operații. Marinuș, a devenit un mic roboțel, dar unul funcționabil.

Având în vedere că urma o perioadă de cel puțin trei ani de stat efectiv la Viena, cu drumuri aproape zilnice la spital pentru tratamente și control, m-am trezit într-un situație imposibilă.

Cei trei ani petrecuți prin spitalele românești mă lăsaseră fără resurse financiare și soluții. Cu două săptămâni înainte de externare, pe când eram în căutarea unui apartament și nimeni nu se arăta dornic să ma ajute, am primit un telefon care m-a lăsat fără cuvinte.

Era Vlad: `Salut Mirel, știi, eu tocmai am primit o oferta de lucru în tară, nu știu dacă va dura 3-6, 12 luni sau mult mai mult. Ideea e că te rog, nu mai căuta apartament, aș fi foarte bucuros să rămâi în apartamentul unde locuiesc eu, oricât timp e nevoie`.

Ba mai mult, s-a oferit să plătească și chiria pentru apartament, deși el urma să se mute înapoi în țară. Cum bănuiți, am acceptat”, mărturisește Mirel emoționat.

Campanie MagicHome a luat naștere întâmplător

După ce suferința și dorința i-a apropiat, Mirel i-a povestit lui Vlad despre problemele pe care le-a întâmpinat prin spitalele românești cum ar fi lipsa spațiilor unde să te adăpostești dacă ai un copil bolnav, internat la oncologie.

„Am dormit pe băncile din curtea spitalului, pe jos, pe unde apucam. Vlad a înțeles această nevoie și la puțin timp voluntarii au început campania MagicHome, refugiul Părinților.

În timp ce se lucra de zor la această casă, ce e de fapt un bloc, au mai fost deschise alte 13 magichome-uri în țară, în Chișinău și în Viena, apartamentul unde am dus adevărate bătălii vreme de peste două ani alături de Marinuș”, mai spune Mirel.

Ce a făcut Mirel Dolofan după moartea fiului său 

Spre surprinderea tututor, Mirel a continuat după moartea fiului său să ajute și alți „pitici”, așa cum le spune el, bolnavi de cancer. “După pierderea lui Marinuș în martie 2018, aveam doar o perspectivă, MagicCamp.

M-am alăturat echipei MagiCamp și aici am rămas, e noua mea familie. Acum mă ocup în primul rând de MagicHome Viena, vara în tabăra cu piticii, și tot ce mai apare pe parcurs”, completează bărbatul din Brăila.

Nevoile neștiute ale copiilor bolnavi de cancer

În afară de un acoperiș deasupra capului pe perioada internării, acești copii și părinții lor au nevoi infinite. Mirel face tot ce poate pentru a le oferi acestora sprijinul și ajutorul de care au nevoie.

 „Nevoiele lor, sunt uriașe și diferă la fiecare caz în parte. Cât de mulți am fi cei ce încearcă să le ofere un mic sprijin, nu vom reuși să acoperim nevoia lor totală, dar, cu siguranță, le facem viața un strop mai ușoară.

Asta e tot ce contează. Orice zâmbet smuls  în plus, e o mare reușită. În ianuarie, sperăm să primim și primii beneficiari în noul MagicHome Fundeni, un loc atât de cald și prietenos.

Ca și planuri, vrem să creștem frumos și să reușim să aducem zâmbet și ușurare cât mai multor pitici și familiilor acestora”, mai spune Mirel.

Ultima dorință a lui Gălbenuș a fost îndeplinită

 Mirel ne-a dezvăluit că, de fapt, ideea de a ajuta alți copii i-a aparținut fiului său, impresionat de număr copii foarte bolnavi, abandonați de părinții lor în spitale.

„În primul rând dorința lui Marinus. Erau copiii uitați de familie în spital, sau din familii ce o duceau și mai greu că noi. Marinus dacă avea o dorința, nu avea cum să rămână neîmplinită, în același timp, nu acceptă nimic fără să împartă și cu ceilalți pitici.

Faptul că au fost pitici ce m-au acceptat să le fiu alături, pentru mine, a fost un mare ajutor pentru mine, nu o sarcină grea. E greu de descris ce bucurie poți primi de la acești pitici, ei mi-au oferit mereu ceva, nu eu lor”, spune Mirel emoționat.

Terapie cu ajutorul clătitelor

Între timp, Mirel a decis să ajute „pitici” care suferă și de alte boli decât cancerul. El spune, că, cel mai fericit e atunci când le gătește copiilor clătite, pentru că îi face să uite de dureri și îi face să zâmbească.

Pe lângă implicarea în MagiCamp, încerc, puțin câte puțin să i implic și pe alții în diferite acțiuni de ajutorare a unor cazuri mult prea greu de dus de familie, împlinirea unor mici dorințe ce le mai aflu de la pitici, lucruri mici, dar aducătoare de zâmbete.

Probabil pentru mult timp mă va bucura campania făcută pentru Ana, o fetiță aflată în suferință.  În încercarea de a-i acoperi costul unuia din medicamentele necesare, am venit pe pagina de Facebook cu o idee.

Eu fac clătite( au fost și sunt adorate de pitici), oamenii donează în contul fetiței, eu le livrez la cerere clătitele sau pentru cei ce nu le vor direct sau nu au posibilitatea să le ridice, le voi duce piticilor și părinților lor în spitale. Oamenii ajutau cu banii, eu cu timpul și materia primă.

Era nevoie să fac 3000 clătite să acoperim costul medicamentului. Au fost adjudecate 12000. Am croșetat luni de zile să mă pot achita, dar fu fain tare.

Echipa e super tare, nu poți face asta dacă nu simți să fii aici, să creștem mari, zic, să fim pretutindeni” ne-a mai zis Mirel.

Tot ce trebuie să știe părinții despre MagiCamp

În cadrul refugiului de lângă Fundeni, a fost construite un depozit și o cameră de consiliere destinată terapiei cu părinții și copiii care suferă de afecțiuni oncologice sau alte afecțiuni grave. Noul centru are suprafață de 700 de mp și va putea găzdui între 25 și 30 de persoane în fiecare zi, oferind circa 10.000 de mese pe an.

Toate aceste refugii ale părinților copiilor bolnavi de cancer au nevoie să fie administrate, întreținute și mobilate, la aceste cheltuieli adăugându-se și costurile cu chiriile, costurile cu terapeuții, cu transportul părinților la spital și mâncarea.

ADVERTISEMENT