Conform Ministerului Afacerilor Externe de la Chișinău, cei doi cetățeni moldoveni trăiau și munceau la Moscova, așa cum fac foarte mulți locuitori ai acestei țări. Astfel, autoritățile de la Chișinău au transmis un mesaj de condoleanțe tuturor celor care trebuie acum să-și îngroape rudele și prietenii.
”Adresăm pe această cale sincere și profunde condoleanțe familiei îndoliate, rudelor și prietenilor. Ambasada Republicii Moldova la Moscova este în contact permanent cu autoritățile locale, fiind disponibilă să întreprindă toate acțiunile consulare ce se impun”, este menționat într-un mesaj oficial al diplomației de la Chișinău, conform Ziarul Național.
Cu toate că autoritățile din Republica Moldova nu au oferit alte detalii, presa rusă a dezvăluit că femeia ucisă avea 42 de ani și era originară din municipiul Tighina. Conform Sputnik.ru, femeia plecase alături de soț la concertul din Crocus City Hall din Moscova, în timp ce mama femeii a rămas acasă cu cei doi copii ai cuplului.
Atât femeia, cât și soțul acesteia, au fost uciși cu sânge rece de teroriști. Au lăsat în urmă doi băieți cu vârstele între 6 și 8 ani. Atacul de la Cocurs City Hall poate fi considerat cel mai sângeros din Rusia în ultimii 20 de ani, fiind oficial soldat cu 137 de morți, însă numărul acestora ar putea crește.
Statul Islamic (ISIS) a revendicat în cele din urmă responsabilitatea pentru acest atac, iar cei patru atacatori, originari din Tadjikistan, au fost arestați și prezentați în fața judecătorului. Asta, după ce au fost torturați ca la carte și bătuți fără milă de către ”anchetatori”.
Conform publicației germane DW (Deutsche Welle), atentatul din Moscova a fost deja revendicat de ISIS, însă modul în care a făcut-o, pe un canal de Telegram, a născut multe semne de întrebare. Astfel, Peter NEumann, profesor la King’s College din Londra, crede că cel mai probabil ISIS a fost implicată, însă cu largul concurs al FSB.
De altfel, experții Occidentali, în frunte cu cei din Ucraina, au anunțat că Rusia nu ar fi străină de acest atentat, realizat pentru a stârni emoție în Rusia și pentru a-i oferi undă verde lui Vladimir Putin în a lua diverse măsuri ”dictatoriale”. “Până acum, nicio sursă de încredere nu a putut confirma legătura dintre ISIS-K și atentatul terorist de la Moscova”, a declarat expertul Ruslan Suleimanov.
Practic, Rusia e acuzată nu neapărat că ar fi pus la cale atentatul ci doar că ar fi ușurat munca teroriștilor, în condițiile în care Vladimir Putin a fost avertizat din timp de către americani că va avea loc un atentat, însă a ignorat orice avertisment. Desigur, pe internet circulă deja 100 de variante conspiraționiste, referitor la acest atac.
Astfel, unii dintre oameni cred că CIA (serviciile secrete americane) sunt în spatele atentatului, alții că Ucraina, în timp ce un grup pro-palestinian a indicat Israelul drept sursa atentatului. Până atunci, aproape 150 de familii se pregătesc de înmormântare într-o țară care nu are liniște.