News

Doi jurnalişti români au fost reținuți în Transnistria. MAE a intervenit pentru eliberarea lor

Doi jurnalişti români care se aflau în Transnistria au fost reţinuţi de forţele de securitate din regiune și au fost eliberaţi doar după demersurile Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
11.05.2022 | 19:59
Doi jurnalisti romani au fost retinuti in Transnistria MAE a intervenit pentru eliberarea lor
Jurnaliști. Foto: pixinio.com
ADVERTISEMENT

Reprezentanții MAE au fost informați despre acest incident marți seara. Cei doi jurnalişti români erau prezenţi în interes profesional în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

Forțele de securitate transnistrene i-au reținut rapid pe jurnaliști

Alerta a fost dată în momentul în care niciunul dintre ei nu a putut fi contactat de colegii din redacție. Ulterior s-a aflat că ei au fost reţinuţi de forţele de securitate ale aşa-ziselor “autorităţi” transnistrene.

ADVERTISEMENT

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a fost informat despre acest incident și mai departe, reprezentanții MAE au luat legătura cu Ambasada României la Chişinău.

Astfel au fost întreprinse în regim de urgenţă mai multe demersuri pe diverse canale, inclusiv pe lângă autorităţile competente ale Republicii Moldova şi Misiunea în Republica Moldova a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

ADVERTISEMENT

În acest context, după câteva ore de la primele demersuri, a fost obţinută eliberarea celor doi jurnalişti. Conform comunicatului de presă remis de MAE, jurnalişti au fost însoţiţi, în condiţii de securitate, spre Chişinău. De acolo, ei se vor întoarce în România.

Sursa citată a mai adăugat că personalul Centralei MAE şi misiunea diplomatică română de la Chişinău nu aveau informații despre intenţia celor doi jurnalişti de a se deplasa în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

ADVERTISEMENT

Recomandarea MAE pentru jurnaliștii români

Recent, aşa-zisele “autorităţi” transnistrene au impus o interdicţie de intrare a jurnaliştilor străini în teritoriul controlat de acestea. Aici s-a ajuns în contextul incidentelor înregistrate recent, în circumstanţe încă neclare, în Transnistria.

Sursa citată s-a referit la atacul asupra sediului Ministerului Securității, subiect despre care puteți citi mai multe informații aici.

ADVERTISEMENT

La final, reprezentanții MAE au transmis mulţumiri deosebite autorităţilor Republicii Moldova şi celorlalte autorităţi române implicate în această acţiune.

În plus, MAE a reamintit jurnaliştilor interesaţi să se deplaseze în regiunea transnistreană a Republicii Moldova să contacteze ministerul şi să evite această deplasare în perioada următoare.

 

ADVERTISEMENT