Life

Doina Gradea și foștii șefi din TVR, acuzați că au încasat ilegal sute de mii de lei! Actuala conducere vrea să recupereze banii în instanță

Tensiune maximă în TVR, după ce Doina Gradea și foștii membri ai Consiliului de Administrație au fost somați să plătească banii pe care i-ar fi încasat ilegal.
03.02.2022 | 21:28
Doina Gradea si fostii sefi din TVR acuzati ca au incasat ilegal sute de mii de lei Actuala conducere vrea sa recupereze banii in instanta
Doina Gradea, somată să înapoieze banii luați în plus la TVR/ Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Mai mulți șefi de departament și realizatori din TVR sunt acuzați că au votat ilegal mărirea salariului Doinei Gradea, fost Președinte-Director General al SRTVR între martie 2018 și 2021.

Doina Gradea și foștii șefi din TVR, acuzați că au încasat ilegal sute de mii de lei

Aceștia ar putea să ajungă să plătească din fonduri proprii diferența de bani încasată în plus, peste limita legală, de fosta șefă a instituției. Un salariu mai mare al directoarei a influențat și creșterea indemnizației Consiliului de Administrație, susține actuala conducere a TVR.

ADVERTISEMENT

Și văduva lui Cristian Țopescu, pe lista șefilor care au votat creșterea salariului Doinei Gradea

Doina Gradea, Christel Țopescu (văduva lui Cristian Țopescu), Cătălin Blebea, Liviu Bratescu, Cornea Raico, Monica Ghiurco, Bogdan Ghițulescu, Hajnalka Nagy Debreczeni, Sorin Iliescu, Dan Dorin Lazea, Vasile Cristian Petcu, Karen Ailla Sebesi și Smaranda Vornicu-Shalit sunt membrii Consiliului de Administrație acuzați că în 2018 au decis mărirea ilegală a salariului conducătoarei postului public.

Scandalul ”coace” din anul 2019, atunci când Televiziunea Română a fost supusă unui control al Curții de Conturi a României, în urma căruia s-a stabilit că în anul 2018, Directorul General al SRTV a beneficiat de un venit brut superior celui stabilit funcției de ministru. De asemenea, și ceilalți membri ai Consiliului ar fi beneficiat de o creștere proporțională a cuantumului indemizației, banii provenind din bugetul instituției.

ADVERTISEMENT

În toamna anului 2021, Societatea Română de Televiziune a înaintat o acțiune în instanță împotriva foștilor membri ai Consiliului de Administrație pentru recuperarea unei sume totale de 457.645,25 lei, din care: 133.045 lei diferențe încasate suplimentar și nelegal de către Doina Gradea, 326.548,5 lei – diferențe încasate suplimentar și nelegal de Consiliul de Administație. Aceste sume care includ dobânzi și penalități de întârziere calculate de actuala conducere.

Doina Gradea încasa 28.500 de lei brut, de la TVR, în 2019

Dosarul s-a plimbat între secția civilă și cea de conflicte de muncă din cadrul Tribunalului București, fără ca magistrații să reușească să se pună de acord cine va judeca în cele din urmă acest caz.

ADVERTISEMENT

În 2019, deputatul USR Iulian Bulai dezvăluia că salariul Doinei Gradea, șefa televiziunii publice la acea dată, este de 28.500 de lei brut, plus un spor de vechime de 25%. Asta însemna, conform deputatului, cu 1.000 de euro mai mult decât salariul Președintelui României sau decât cel al Premierului României.

Doina Gradea a fost Președinte-Director General al SRTVR între 28 martie 2018 și 11 mai 2021, data la care Parlamentul României a respins rapoartele de activitate pentru anii 2017, 2018 și 2019. Ca urmare a acestui lucru, Consiliul de Administrație al Televiziunii Publice, din care făcea parte și Președintele-Director, a fost demis.

ADVERTISEMENT

Doina Gradea a fost asistenta personală a lui Adrian Sârbu în vremurile de început ale PRO TV și apoi a devenit director al PRO TV Internațional. La TVR, ea a avut un mandat controversat, însă a reușit să aducă televiziunea publică pe profit la scurtă vreme după ce a fost numită în funcție.

Mandatul Doinei Gradea, marcat de controverse

În timpul mandatului ei, Doina Gradea a intrat în conflict cu realizatorul Ionuț Cristache, cel care a acuzat-o că emisiunea lui a fost scoasă de pe post la ordinul direct al acesteia, sau cu jurnalistul Dragoș Pătraru care a făcut publice o serie de înregistrări în care aceasta vorbea insultător la adresa propriilor angajați.

Doina Gradea a fost considerată ca fiind o apropiată a lui Liviu Dragnea, însă în august 2018 l-a contrazis pe acesta când a afirmat că există un protocol secret între Televiziunea Română și Direcția Națională Anticorupție.

ADVERTISEMENT
Tags: