Life

Doliu în folclorul românesc. A murit Iosif Ciocloda, supranumit ”Marea voce a Banatului de munte”

Este doliu în folclorul românesc. A murit Iosif Ciocloda, artist căruia i se mai spunea și ”Marea voce a Banatului de munte”.
14.12.2022 | 19:33
Doliu in folclorul romanesc A murit Iosif Ciocloda supranumit Marea voce a Banatului de munte
De ce a murit Iosif Ciocloda. Sursa foto: facebook, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Iosif Ciocloda, unul dintre cei mai apreciați rapsozi din țară, a încetat din viață. Artistul era cunoscut și ca ”Marea voce a Banatului de munte”.

A murit Iosif Ciocloda, supranumit ”Marea voce a Banatului de munte”. Rapsodul suferea de o boală cronică

Iosif Ciocloda a murit marți la vârsta de 85 de ani. În urma lui au rămas o mulțime de doine bănățene. În ultima vreme, starea de sănătate a lui Iosif Ciocloda s-a deteriorat, mai ales că suferea și de o boală cronică.

ADVERTISEMENT

Iosif Ciocloda va fi înmormântat vineri, pe data de 16 decembrie 2022, în localitatea Mehadica din Caraș-Severin, aici unde și-a petrecut o bună parte din viață.

Rapsodul a primit titlul de ”Cetățean de onoare” al Caransebeșului cu puțin timp înainte de moarte

Potrivit opiniatimisoarei.ro, înainte de deces, îndrăgitul rapsod a avut ocazia de a se mai bucura de încă un premiu al carierei sale. Primăria Caransebeș i-a acordat titlul de ”Cetățean de onoare”.

ADVERTISEMENT

Pe facebook sunt mulțimi de mesaje de condoleanțe pentru cântărețul de doine bănățene. Colegi din folclor regretă pierderea lui.

”Ai plecat uică Iosife, de azi vei cânta pe scena Raiului, taaare drag mi-ai fost și ca om și ca artist, te vei întâlni cu Petrică Moise, Luca Novac și ceilalți artiști de fală ai banatului plecați dintre noi.

ADVERTISEMENT

Ne lași doinele și amintirile de neuitat! Drum lin prin vămile văzduhului omul bun și drag!”, a scris un coleg de breaslă al rapsodului.

Mulți dintre cei care l-au cunoscut au rămas cu amintiri plăcute.

”Am împărțit aceeași banchetă în autocarul care ne ducea alături de Ansamblul “Datina” al Inspectoratului Școlar Caraș-Severin în studiourile Favorit din București.

ADVERTISEMENT

Drumul până în capitală mi s-a părut extrem de scurt, poveștile lui Iosif Ciocloda acaparându-mi toată atenția.Pe lângă faptul că a fost unul dintre cei mai mari doinitori ai Banatului, pentru mine Iosif Ciocloda a reprezentat imaginea vie a bănățeanului fălos și autentic”, a mai scris un alt coleg al lui Iosif Ciocloda.

Iosif Ciocloda s-a născut pe data de 1 octombrie 1937 în satul Borlovenii Vechi din comuna Prigor, județul Caraș-Severin. Încă din copilărie și-a arătat interesul față de muzică, iar la școală cadrele didactice i-au remarcat talentul.

Iosif Ciocloda ar fi moștenit vocea de la mama lui, despre care în Borlovenii Vechi se zvonise că era ”cea mai bună bocitoare” din zonă, fiind astfel adesea chemată la înmormântări.

Regretatul solist și-a început cariera, urcând pe scenă ca artist al ansamblului Cindrelul din Sibiu, modelele sale fiind interpreții Lucreția Ciobanu și Ion Cristoreanu, așa cum chiar el mărturisea în perioada vieții.

ADVERTISEMENT
Tags: