Life

Doliu în lumea artelor din România! Cel mai important critic literar al ultimilor ani a murit

Cel mai important critic literar al României ultimilor ani, Alex. Ştefănescu, a murit la vârsta de 76 de ani.
25.02.2024 | 13:46
Doliu in lumea artelor din Romania Cel mai important critic literar al ultimilor ani a murit
Criticul literar Alex. Ştefănescu a murit la 76 de ani / Fotomontaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Anunțul că Alex. Ştefănescu a încetat din viață a fost făcut de colegul său de breaslă, cunoscutul critic și istoric literar, dar și profesor, Daniel Cristea-Enache. Alexandru Ștefănescu a marcat lumea artelor din România, atât din postura de critic literar, cât și din cea de prozator.

Criticul literar Alex. Ştefănescu a murit

„O veste care îndoliază cultura română: a murit marele critic și istoric literar Alex Ștefănescu. Dumnezeu să-l odihnească”, a anunțat Daniel Cristea-Enache pe contul său de Facebook. Alex. Ștefănescu avea 76 de ani și era membru al Uniunii Scriitorilor din anul 1977.

ADVERTISEMENT

Născut la Lugoj, în Banat, el a făcut liceul la Suceava. Apoi a urmat cursurile Facultății din cadrul Universității București. După absolvire, o perioadă a activat ca profesor, iar ulterior s-a îndreptat spre jurnalism, fiind redactor al unor publicații precum Tomis sau Scânteia Tineretului.

La Scânteia Tineretului a coordonat suplimentul literar-artistic al publicației. După Revoluție, Alex. Ștefănescua  lucrat pentru publicația România Literară, fiind și redactor șef al ziarului până în anul 2010. În paralel, a colaborat cu Zig-Zag și cu revista Flacăra.

ADVERTISEMENT

Alex. Ștefănescu, carieră impresionată ca scriitor și critic

Debutul lui Alex. Ștefănescu în lumea literelor s-a făcut cu o poezie publicată în ziarul Zori noi din Suceava, în anul 1965. Cinci ani mai târziu, el își făcea debutul și în critica literară, cu un articol apărut în Luceafărul despre Dimitrie Stelaru.

De atunci, Alex. Ștefănescu a publicat nenumărate studii de critică și teorie literară. De asemenea, a făcut antologii de proză și teatru, dar a avut și o prodigioasă activitate publicistică. Printre cele mai importante volume publicate de Alex. Ștefănescu se numără Introducere în opera lui Nichita Stănescu, în 1986.

ADVERTISEMENT

De asemenea, sub semnătura lui au mai apărut Gheaţa din calorifere şi gheaţa din whisky. Jurnal politic 1990-1995, dar și Jurnal secret. Noi dezvăluiri. Acestea nu sunt singurele sale lucrări, iar o carte de căpătâi este Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000.

Desigur, Alex.  Ștefănescu a făcut antologii de referințe critice pentru autori mari din literatura română. Iar dacă poeții contemporani erau ”specialitatea” lui, nu l-a ocolit nici pe marele Tudor Arghezi.

ADVERTISEMENT

Premiat de nenumărate ori, Alex. Ștefănescu având cele mai importante distincții posibile în România, el a fost pasionat și de traducere, dar și de scrierea scenariilor de televiziune.

Mai mult decât atât, el a activat și în televiziune. A realizat Un metru cub de cultură, show difuzat la Realitatea TV. Chiar dacă a fost pe ”sticlă” doar un an, emisiunea a primit Premiul Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România.

ADVERTISEMENT
Tags: