News

Doliu în lumea culturală. A murit un mare artist din România: „Unul dintre cei mai valoroși din țara noastră”

Lumea culturală este în doliu. Unul dintre cei mai valoroși artişti din țara noastră s-a stins din viață, la vârsta de 75 de ani.
21.01.2024 | 14:39
Doliu in lumea culturala A murit un mare artist din Romania Unul dintre cei mai valorosi din tara noastra
Doliu în lumea culturală. Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Doliu în lumea culturală după trecerea în neființă a unui mare artist din România. Sculptorul Vlad Ciobanu s-a stins din viață, vestea tristă fiind dată de Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Doliu în lumea culturală. Sculptorul Vlad Ciobanu s-a stins din viață

Cunoscut drept unul dintre cei mai buni sculptori contemporani, atât în România, cât și în afara granițelor, Vlad Ciobanu avea 75 de ani, iar pe 11 aprilie ar fi împlinit 76. S-a născut în localitatea Pungeşti din județul Vaslui.

ADVERTISEMENT

“Uniunea Artiștilor Plastici din România îşi exprimă profundul regret faţă de trecerea în eternitate a unuia dintre cei mai valoroși artişti şi oameni de cultură din țara noastră, sculptorul Vlad Ciobanu”, a transmis, duminică, Uniunea Artiștilor Plastici din România.

Vlad Ciobanu a urmat cursurile Institutului de arte plastice „Nicolae Grigorescu” din Capitală. După Revoluție, din anii 90, și-a început cariera academică, fiind profesor la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti.

ADVERTISEMENT

A fost cunoscut și apreciat prin prisma lucrărilor realizate la simpozioane în țară, dar și la nivel internațional. De asemenea, a avut expoziții personale sau de grup în țară, dar și în Italia, Spania, Olanda, Austria, Bulgaria, Serbia, Franța și Germania.

Sculptorul Vlad Ciobanu
Sculptorul Vlad Ciobanu. Foto Facebook

În anul 2004, a fost recunoscut drept cel mai bun sculptor român. Printre monumentele importante ale lui Vlad Ciobanu se numără „Eroul Necunoscut”, găsit în Alexandria, „Regele Ferdinand” la Alba Iulia, sau „Dimitrie Cantemir”.

ADVERTISEMENT

„Un suflet, o minte dedicate artelor”

Artistul a fost coordonator şi curator al Simpozionului Internaţional de Sculptură “Atelierele Brâncuşi” de la Târgu Jiu, al edițiilor din 2005, respectiv cele desfășurate între anii 2015-2021. Și-a lăsat amprenta și prin scrierile sale despre Brâncuşi în publicaţiile “Academica”, “Brâncuşi” sau “Viaţa Românească”.

Un mesaj a fost transmis și de reprezentanții Fundației Naționale “George Călinescu”. „Vlad Ciobanu s-a mutat Dincolo! Un Suflet, o Minte dedicate artelor, un caracter drept, un talent dublat de putere de muncă exemplară!

ADVERTISEMENT

Vicepreședinte al Fundației Naționale “G. Călinescu”, membru de Onoare al Rotary Club, profesor și mentor, rafinat și onest cunoscător al operei lui Brâncuși, Vlad Ciobanu lasă în urmă o prodigioasă activitate desfășurate pe multiple planuri…

Dragul nostru Vlad Ciobanu, îți suntem recunoscători pentru tot ceea ce ai dăruit, nu doar Fundației ci și Oneștilor! Dumnezeu să te odihnească în pace și lumină, în lumea Formelor Eterne!”, a transmis Fundaţia Naţională “George Călinescu” Oneşti.

 

ADVERTISEMENT
Tags: