Life

Doliu în lumea artistică din România. S-a stins din viață un cunoscut creator popular

Doliu în rândul artiștilor din țara noastră. A murit cu creator popular foarte apreciat în zona Olteniei, la vârsta de 79 de ani.
25.03.2024 | 13:25
Doliu in lumea artistica din Romania Sa stins din viata un cunoscut creator popular
Doliu în rândul artiștilor din țara noastră. A murit cu creator popular foarte apreciat în zona Olteniei, la vârsta de 79 de ani. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Doliu în lumea artistică din România. S-a stins din viață un cunoscut creator popular. Anunțul nefericit a fost făcut public de Centrul Județean de Cultură și Artă Olt pe rețelele de socializare, unde oamenii au lăsat numeroase mesaje de condoleanțe.

Doliu în rândul artiștilor din țara noastră. A murit cu creator popular foarte apreciat în zona Olteniei, la vârsta de 79 de ani

Doliu în rândul artiștilor din țara noastră. A murit cu creator popular foarte apreciat în zona Olteniei, la vârsta de 79 de ani. Mai exact, este vorba de unul dintre meșterii reprezentantivi din această regiune a României.

ADVERTISEMENT

Constantin Nițu a încetat din viață în cursul zilei de duminică, 24 martie 2024. Momentan nu se cunoaște cauza decesului. Meșterul popular, născut în satul Cornățelu, comuna Poboru, județul Olt, a fost distins cu titlul Tezaur Uman Viu.

„Încă unul dintre Tezaurele Oltului a trecut în lumea veșniciei, unul dintre creatorii populari ai Oltului care a lăsat brazde adânci în noi, cei care l-am cunoscut, dar și în memoria celor care au aflat, într-un fel sau altul, despre meșterul popular recunoscut la nivelul tuturor instituțiilor muzeale, din România, dar și un colecționar pasionat și cultivat.

ADVERTISEMENT

Colecția sa etnografică a fost recunoscută la un moment dat de către Reţeaua Colecţiilor şi Muzeelor Etnografice Săteşti Particulare din România ca fiind cea de-a șaptea colecție etnografică din România, ca importanță și valoare etnografică”, este mesajul transmis de Valeru Ciurea, consilier la Centrul de Artă, pe Facebook.

Constantin Nițu, meșter popular din Oltenia
Meșterul popular Constantin Nițu a murit la 79 de ani. Sursa foto: Facebook.com

Cine a fost meșterul popular Constantin Nițu

Constantin Nițu a murit lăsând în urma sa un vis pe care îl avea de foarte multă vreme. Regretatul artist dorea să înființeze un muzeu etnografic cu miile de obiecte adunate de-a lungul timpului. Acesta ar fi urmat să fie construit în localitatea natală, Poboru.

ADVERTISEMENT

Comuna este locul unde meșterul a învățat meșteșugul dus la rang de artă. Pentru activitatea și viața sa dedicată artelor tradiționale bărbatul a primit multe premii și recompense. Din palmaresul său face parte Ordinul și Medalia Serviciu Credincios din partea Președinției României.

Acest trofeul a fost primit pe 6 mai 2003. De asemenea, creatorul popular a mai primit titlul de Tezaur Uman Viu UNESCO din partea Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (primit în 1 martie 2019).

ADVERTISEMENT

„Această colecție, care ar fi trebuit să se transforme într-un muzeu pe care posesorul ei și l-a visat s-a împrăștiat în cele patru zări, așa cum și viața lui Constantin Nițu a trecut în acele bucăți din sufletul său, obiectele din muzeul care nu a fost să i se împlinească”, a mai scris Valeru Ciurea pe social media.

ADVERTISEMENT
Tags: