News

Doliu în lumea cinematografiei. A murit actorul Doru Ana

Este doliu pe scena filmului și a teatrului românesc. Actorul Doru Ana a murit la vârsta de 68 de ani, în noaptea de luni spre marți, 11 octombrie.
11.10.2022 | 07:02
Doliu in lumea cinematografiei A murit actorul Doru Ana
Actorul Doru Ana a murit. A interpretat roluri cunoscute în mai multe filme și seriale românești. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Anunțul decesului cunoscutului actor a fost făcut în această noapte de Casa de Producție a Televiziunii Române.

Actorul Doru Ana a murit. A interpretat roluri cunoscute în mai multe filme și seriale românești

Doru Ana s-a născut pe data de 28 februarie 1954, în București. A absolvit Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală, promoția 1980, la clasa profesoarei Olga Tudorache.

ADVERTISEMENT

În cariera sa a interpretat zeci de roluri în filme și pe scena teatrului. Nu pot fi uitate interpretările Bufonul Tocilă din comedia ”Cum vă place?” de W. Shakespeare sau ”Stalin” din drama cu acelaşi nume. L-a jucat și pe Zaharia Trahanache din ”O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale.

Ani la rândul a apărut pe scenele teatrelor Bulandra, Comedie, Naţional, Ion Creangă sau în teatrele din ţară: Braşov, Sibiu, Ploieşti.

ADVERTISEMENT

Recent, a jucat rolului Traian Dincă în serialul ”Adela“, de la Antena 1, și pe Dan Lăzărescu, din serialul anterior, ”Fructul oprit“.

Roluri importante a mai avut în La drum cu tata (2016), Ultima zi (2016), Umbre (2014), Carmen (2013), Câinele Japonez (2013), După dealuri (2012), Pariu cu viața (2011), Visul lui Adalbert (2011), Cealaltă Irina (2009), Medalia de onoare (2009), Nunta mută (2008), Schimb valutar (2008), 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile (2007), Moartea domnului Lăzărescu (2005), Hacker (2004), Occident (2002), Marfa și banii (2001), Terminus paradis (1998), Undeva în Est (1991), Primăvara bobocilor (1985).

ADVERTISEMENT

Acesta era prof. univ. dr. al U.N.A.T.C – I.L. Caragiale.

Astăzi, unul din profesorii mei de la clasa de actorie, a plecat într-o stea. Actorul DORU ANA. Dumnezeu sa îl odihnească!”, a fost reacția actriței Medeea Marinescu după aflarea tristei vești.

O altă reacție a venit din marea lui Mihnea Ionescu. Acesta îl descrie pe Doru Ana ca ”un om cu o căldură imensă. Cu un har de a povesti de nici filmele nu puteau reda. O voce care făcea toți pereții facultății sa vibreze.

ADVERTISEMENT

Un Trahanache veritabil. Un om. Un mare om. Drum bun, domn profesor!”, a postat Mihnea Niculescu.

Tragedia cumplită din viața lui Doru Ana

În urmă cu aproape trei decenii, Doru Ana a trăit o mare tragedie. Actorul își pierdea fetița, pe Măriuca, lovită de o mașină. Aceasta avea doar doar 7 ani.

”Mi-a murit un copil, o fetiță. La 7 ani jumate, a călcat-o mașina pe Podul Grant pe 1 ianuarie. Cred că îți dai seama ce au însemnat primii ani de după moartea ei.

Toată lumea ‘la mulți ani – la mulți ani’, noi făceam parastase că ni s-a prăpădit copilul. Asta s-a întâmplat în ’95”, spunea actorul în cadrul unui interviu acordat Mirelei Voicu, pentru emisiunea ”Voi cu Voicu“ de la Antena 3.

ADVERTISEMENT