Life

Doliu în lumea culturală! A murit o mare artistă din România, la 82 de ani

Este doliu în cultura românească! O mare poetă a murit, la vârsta de 82 de ani, iar numele ei va fi păstrat cu sfințenie în cărți.
03.11.2023 | 12:30
Doliu in lumea culturala A murit o mare artista din Romania la 82 de ani
A murit o mare artistă din România. Foto: Dilema Veche
ADVERTISEMENT

Doliu în lumea artistică din România. Poeta Angela Marinescu a murit la vârsta de 82 de ani. Anunțul trist a fost făcut de un alt poet cunoscut, Alexandru Petria.

A murit poeta Angela Marinescu

Vestea a lovit ca fulgerul lumea cărturarilor de la noi, căci Angela Marinescu, care a murit din cauze necunoscute, și-a dedicat toată viața literaturii române, fiind apreciată și de colegii ei artiști.

ADVERTISEMENT

Alexandru Petria a descris-o pe Angela Marinescu ca pe o persoană care și-a sacrificat viața pentru literatură, aproape într-un mod masochist. A spus despre ea că a fost pe cât de dificilă ca femeie, pe atât de admirabilă, în special pentru dedicarea ei față de arta poetică.

„A murit una dintre marile poete ale literaturii române, Angela Marinescu. Viața i-a fost totuna cu literatura, fără resturi, chiar cu un masochism asumat.

ADVERTISEMENT

O femeie dificilă, dar de înțeles și admirat, până la urmă. A scris cum și-a dus zilele, și are suferință cât pentru zece vieți în versuri!, alergică la concesii. Dumnezeu s-o odihnească!”, scrie Alexandru Petria, potrivit știripesurse.ro.

Artista s-a tras dintr-o familie de intelectuali

Numele Angela Marinescu era, însă, un pseudonim, la fel și cel al Basarabei Matei. Artista a fost fata lui Marius Marcovici, un funcționar public de la Prefectura din Arad și a Mariei Martiș. A fost profesoară de educație fizică și campioană națională la schi și înot, printre altele.

ADVERTISEMENT

Tatăl poetei care a murit la vârsta de 82 de ani făcea parte din familia lui Simion Marcovici, un cunoscut intelectual din Banat. Angela Marinescu a publicat mai bine de 15 volume de poezii. Cel mai recent a fost tipărit în anul 2009.

„Cocoșul s-a ascuns în tăietură” (anul 1996), „Fugi postmoderne” (2000), „Îmi mănânc versurile” (2003), „Limbajul dispariției” (2006) și „Întâmplări derizorii de sfârșit” (2006) sunt doar câteva din volumele sale de versuri.

ADVERTISEMENT

De asemenea, a mai lansat pe piață și un volum de eseuri, intitulat „Satul în care mă plimbam rasă în cap”, în anul 1996.

ADVERTISEMENT